Νερό και φακοί επαφής: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

νερό και φακοί επαφής

Οι φακοί επαφής καλό είναι να μην έρθουν ποτέ σε επαφή με το νερό. Τα περισσότερα άτομα που κάνουν χρήση των φακών επαφής, δε γνωρίζουν πως το νερό και οι φακοί επαφής αποτελούν έναν κακό συνδυασμό.

Το νερό μπορεί να εισάγει μικρόβια εντός του οφθαλμού, καθώς επίσης και να επηρεάσει με τέτοιον τρόπο έναν μαλακό φακό, ώστε να αλλάξει το αρχικό του σχήμα. Αποτέλεσμα η διόγκωση του φακού και η προσκόλληση του στον οφθαλμό. Εάν αυτό συμβεί, ο κερατοειδής μπορεί να γρατζουνιστεί και τα μικρόβια να εισχωρήσουν εντός του οφθαλμού, προκαλώντας σοβαρή λοίμωξη.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη μικροβίων που βρίσκονται στο νερό και μπορούν να προκαλέσουν οφθαλμικές μολύνσεις. Ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο μικρόβιο, ωστόσο, αποτελεί η αμοιβάδα, ονόματι Acanthamoeba, η οποία συναντάται συνήθως στο νερό της βρύσης και στο νερό της λίμνης. Το μικρόβιο αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη η οποία είναι δύσκολη ως προς την αντιμετώπισή της. Σπάνια, όμως, η λοίμωξη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση ή επέμβαση για μεταμόσχευση του κερατοειδή.

Χρήσιμες συμβουλές για χρήστες φακών επαφής
  • Κρατήστε τους φακούς μακριά από το νερό. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να τους αφαιρείτε κάθε φορά που κάνετε ντους ή κολυμπάτε.
  • Οι φακοί επαφής δε θα πρέπει ποτέ να ξεπλένονται με νερό ή να φυλάσσονται μέσα σε νερό.
  • Θα πρέπει να πλένετε τα χέρια σας κάθε φορά που κάνετε χρήση των φακών.
  • Για όσους εμπλέκονται ενεργά με την κολύμβηση ή τα θαλάσσια σπορ και ανησυχούν πως δε θα έχουν καλό οπτικό πεδίο χωρίς τους φακούς επαφής, συστήνεται η χειρουργική επέμβαση με λέιζερ για διόρθωση της όρασης.
  • Εάν οι φακοί επαφής έρθουν σε επαφή με το νερό, θα πρέπει άμεσα να τους αφαιρέσετε και να τους απολυμάνετε.
  • Σε περίπτωση που φοράτε τους φακούς επαφής, ενώ κάνεται κάνετε μπάνιο στη θάλασσα, και μολυνθείτε, ενημερώστε άμεσα τον οφθαλμίατρό σας. Μόνο εκείνος γνωρίζει πώς να σας απαλλάξει από τα συμπτώματα και να επαναφέρει την υγεία στην όρασή σας.