Φακοί επαφής υδρογέλης vs φακοί επαφής σιλικόνης-υδρογέλης: πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Φακοί επαφής υδρογέλης

Κάθε χρήστης φακών επαφής, και ειδικά εκείνοι που πάσχουν από ξηροφθαλμία, αναρωτιούνται ποιος τύπος φακού επαφής είναι ο πιο ενδεδειγμένος για χρήση, ώστε να αντιμετωπίσουν καλύτερα τη δική τους υποκείμενη πάθηση.

  • “Πόσο σημαντική είναι η περιεκτικότητα του φακού επαφής σε νερό;”
  • “Είναι καλύτεροι οι φακοί επαφής υδρογέλης ή, αντίθετα, θα πρέπει να χρησιμοποιώ φακούς επαφής σιλικόνης-υδρογέλης;”
  • “Ποιο υλικό είναι το καλύτερο για τα ευαίσθητα μάτια μου;”

Και, φυσικά, η λίστα των ερωτήσεων δεν έχει τελειωμό. Ωστόσο, ποιά είναι η καλύτερη επιλογή με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες ενός ατόμου;

Επειδή υπάρχουν πολλά ερωτήματα γύρω από τα είδη των φακών επαφής και τη χρησιμότητά τους, σας παραθέτουμε ορισμένες πληροφορίες γύρω απ’ αυτό το θέμα.

Μαλακοί φακοί επαφής: ποια είδη υπάρχουν;

Σήμερα οι περισσότεροι μαλακοί φακοί επαφής είναι κατασκευασμένοι είτε από υλικό υδρογέλης είτε από υλιό σιλικόνη-υδρογέλη.

Φυσικά, και τα δύο υλικά έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ας δούμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά και ποιες οι διαφορές μεταξύ των φακών επαφής υδρογέλης και των φακών επαφής σιλικόνης-υδρογέλης.

Φακοί επαφής υδρογέλης

Οι φακοί επαφής υδρογέλης κατασκευάζονται από υλικό που μοιάζει με το πλαστικό και περιέχουν νερό. Αυτοί οι φακοί είναι πολύ λεπτοί και εύκαμπτοι και,όταν τοποθετούνται, προσαρμόζονται στη μορφή της εμπρόσθιας επιφάνειας του ματιού.

Οι φακοί επαφής υδρογέλης πρωτοεμφανίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970, καθιστώντας έκτοτε τους φακούς επαφής μία ιδιαίτερα δημοφιλής επιλογή για τη διόρθωση των διαθλαστικών σφαλμάτων, κυρίως λόγω της μεγάλης άνεσης που παρέχουν.

Όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από άτομα που πάσχουν από ξηροφθαλμία, το υλικό υδρογέλης, χάρη στη μοναδική βιοσυμβατότητά του με το ανθρώπινο μάτι, είναι συχνά η κατάλληλη επιλογή.

Μια πρόσφατη μελέτη που συνέκρινε τους φακούς επαφής υδρογέλης με φακούς σιλικόνης-υδρογέλης διαπίστωσε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχει σύνδεση μεταξύ της σιλικόνης των φακών και τις εμφάνισης οφθαλμικών αλεργειών.

Το μειονέκτημα των συγκεκριμένων φακών προκύπτει όταν το νερό σταδιακά εξατμίζεται από τους φακούς, καθιστώντας το υλικό λιγότερο άνετο. Ο λόγος που το νερό μπορεί να εξατμιστεί από τους φακούς σχετίζεται και με την πολύωρη και παρατεταμένη χρήση των φακών.

Πλεονεκτήματα των φακών υδρογέλης:

  • Μεγάλη άνεση και ανθεκτικότητα.
  • Βιοσυμβατό με το ανθρώπινο μάτι.
  • Κατάλληλο για ευαίσθητα μάτια.

Μειονεκτήματα των φακών υδρογέλης:

  • Χαμηλότερη διαπερατότητα οξυγόνου.
  • Λιγότερο άνετοι μετά από πολλές ώρες χρήσης.
  • Λιγότερο ελαστικοί από τους φακούς σιλικόνης-υδρογέλης.

Φακοί επαφής σιλικόνης-υδρογέλης

Οι φακοί επαφής σιλικόνης-υδρογέλης είναι ένας προηγμένος τύπος μαλακών φακών που είναι πιο πορώδης από τους συνηθισμένους φακούς υδρογέλης και επιτρέπει ακόμη περισσότερο οξυγόνο να φτάσει στον κερατοειδή χιτώνα. Πρωτοεμφανίστηκε το 2002 και είναι ένας συνδυασμός σιλικόνης και υδρογέλης, στον οποίο ο κατασκευαστής μπορεί να αυξήσει τη διαπερατότητα του οξυγόνου, ακόμη και με χαμηλή ποσότητα νερού. Συνεπώς, οι σύγχρονοι φακοί επαφής σιλικόνης – υδρογέλης έχουν το πλεονέκτημα μιας υψηλότερης διαπερατότητας οξυγόνου, η οποία μειώνει τον κίνδυνο υποξίας των ματιών. Αυτή η λειτουργία τους καθιστά εξαιρετική επιλογή για εκτεταμένη χρήση. Το μειονέκτημα αυτών των φακών, ωστόσο, είναι το χαμηλότερο επίπεδο περιεκτικότητας νερού και η τάση συλλογής περισσότερων μικροβίων.

Πλεονεκτήματα των φακών επαφής σιλικόνης-υδρογέλης

  • Υψηλή διαπερατότητα οξυγόνου.
  • Μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την υποξία.
  • Επιτρέπουν παρατεταμένη χρήση

Μειονεκτήματα των φακών επαφής σιλικόνης-υδρογέλης

  • Λιγότερο άνετοι στα ευαίσθητα μάτια.
  • Συλλογή περισσότερων μικροβίων.
  • Δεν είναι κατάλληλη για όσους έχουν δυσανεξία στη σιλικόνη.

Πηγή:
leniamo.co.uk