Χειμερινά σπορ και σκι: ποιοι είναι οι κατάλληλοι φακοί επαφής

σκι

Αν αγαπάτε το σκι, το snowboard ή άλλα είδη χειμερινών σπορ, πρέπει να ξέρετε ότι είναι πολύ σημαντικό, εκτός από την ασφάλεια σας, να προστατέψετε και την υγεία των ματιών σας.

Η υγεία των ματιών μας είναι η πρώτη προτεραιότητα που πρέπει να θέσουμε όταν διανύουμε πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Όλα τα αθλήματα που γίνονται κάτω από την ήλιο και την UV ακτινοβολία, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία μας. Ειδικά σε ορισμένα αθλήματα, όπως το σκι, η ανάγκη αυτή είναι ιδιαίτερα επιτακτική. Το λευκό χιόνι αντανακλά έως και το 80% των ηλιακών ακτινών. Επιπλέον, για κάθε 1.000 μέτρα ψηλότερα η αναλογία των ακτίνων UV αυξάνεται κατά 10%. Είναι γνωστό ότι η παρατεταμένη έκθεση στις ακτίνες UV μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό, ακόμη και εγκαύματα του κερατοειδούς. Συνεπώς, όπως φαίνεται, το σκι αποτελεί ένα σπορ με υψηλή επικινδυνότητα για την όρασή μας.

Βέβαια, η ανάγκη για τη χρησιμοποιήσει ειδικών φακών δεν αφορά μόνο την υγεία των ματιών μας, αλλά και την ασφάλεια μας. Όταν είστε επάνω στη σανίδα χρειάζεστε καθαρή όραση, ώστε να γνωρίζετε πού κατευθύνεστε. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να έχετε πλήρη όραση, ώστε να είστε έτοιμοι να αντιδράσετε ταχέως σε κάθε πιθανό κίνδυνο. Συνεπώς, η άθληση και τα σπορ πρέπει να συνοδεύονται πάντα με τους κατάλληλους προστατευτικούς φακούς, ώστε να διασφαλίσετε τη γενικότερη υγεία σας.

Συμβουλές για σκι με φακούς επαφής

  • Οι φακοί επαφής παρέχουν πιο ευκρινή και καλύτερη περιφερειακή όραση. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην περίπτωση που το σπορ απαιτεί τη χρήση κράνους ή μάσκα, παρέχοντας άνεση κινήσεων. Συνεπώς, είναι και πιο βολικοί σε σχέση με τα γυαλιά.
  • Η καλύτερη επιλογή φακών είναι αυτοί που παρέχουν υψηλή αντοχή στην υπεριώδη ακτινοβολία. Αυτού του είδους η ακτινοβολία είναι επιβλαβής για τους οφθαλμούς και μπορεί να διαταράξει την υγεία των οφθαλμών. Επομένως, η ειδική προστασία στην UV ακτινοβολία καθίσταται απαραίτητη.
  • Πέρα από τη χρήση των φακών, θα πρέπει να αναζητήσετε και επιπλέον προστασία που σας παρέχουν τα προστατευτικά γυαλιά. Επειδή το σκι συγκαταλέγται στα εξτριμ σπορ, τα προστατευτικά γυαλιά μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην προστασία των ματιών από κάθε ενδεχόμενο τραυματισμό.

Φακοί επαφής vs γυαλιά

Είτε είστε τακτικός πελάτης στα χιονοδρομικά κέντρα είτε απολαμβάνετε απλώς την περιστασιακή απόδραση στα χιονισμένα βουνά, το σκι με τη χρήση των κατάλληλων φακών επαφής είναι η ασφαλέστερη επιλογή. Όπως είπαμε και προηγουμένως, η χρήση γυαλιών ηλίου κάτω από τα προστατευτικά γυαλιά, δεν είναι πολύ λειτουργική. Αντίθετα, οι φακοί επαφής είναι απόλυτα συμβατοί με όλα τα είδη προστατευτικών γυαλιών και καλυμμάτων της κεφαλής. Συνεπώς, οι κατάλληλοι φακοί επαφής αποτελούν την καλύτερη επιλογή, όταν αθλείστε.

Επιπλέον, ανεξάρτητα από το που εστιάζεται, παρέχουν υψηλή απόδοση στην περιφερειακή όραση, ενώ διαθέτουν και ειδική επίστρωση κατώ της UV ακτινοβολίας, όπως και τα γυαλιά ηλίου. Αυτή η εφαρμογή κατά της υπεριώδους ακτινοβολίας είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι το χιόνι αντανακά στους οφθαλμούς μεγάλες ποσότητες τέτοιας ακτινοβολίας.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι φακοί επαφής για σκι;

Όσο και αν απολαμβάνετε το σκι τις φωτεινές και ηλιόλουστες μέρες του χειμώνα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους κινδύνους που ελλοχεύουν, ειδικά όταν είστε σε αρκετά ψηλό υψόμετρο. Το χιόνι αντανακλά έως και το 80% του ηλιακού φωτός επάνω στο πρόσωπο και τα μάτια σας. Επίσης, το ποσοστό των ακτίνων UV (UV-A και UV-B) αυξάνεται όσο αυξάνεται το υψόμετρο. Όλα αυτά μπορεί να είναι πολύ επιζήμια για την υγεία των οφθαλμών σας, προκαλώντας επιπλέον καταπόνηση, ηλιακό έγκαυμα ή ακόμα και βλάβη στον κερατοειδή.

Ευτυχώς, πολλά μοντέλα φακών επαφής περιλαμβάνουν ειδική προστασία UV. Υπάρχουν δύο ταξινομήσεις αποκλεισμού της υπεριώδους ακτινοβολίας, ανάλογα με τα επίπεδα της ηλιακής ακτινοβολίας που μπορούν να μπλοκάρουν:

  • Κλάση 1: Φακοί επαφής που μπλοκάρουν το 90% της UV-A και το 99% της UV-B.
  • Κλάση 2: Φακοί επαφής που μπλοκάρουν το 70% της UV-A και το 95% της UV-B.

Είτε χρησιμοποιείτε καθημερινούς φακούς επαφής για τις κυριακάτικες αποδράσεις στο βουνό είτε μηνιαίους φακούς επαφής για πιο τακτική χρήση, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές για εσάς. Για παράδειγμα, τα Acuvue Oasys 1-DAY με HydraLuxe, Avaira Vitality ή Acuvue Oasys προσφέρουν προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία κλάσης 1. Για προστασία Κλάσης 2, μπορείτε να επιλέξετε everclear ELITE, Clariti 1 Day Toric ή Biotrue ONEday.

Συνδυάστε τους φακούς επαφής με γυαλιά ηλίου ή γυαλιά σκι

Οι φακοί επαφής με προστασία UV βοηθούν σημαντικά όταν κάνετε σκι, snowboard ή οποιοδήποτε άλλο χειμερινό σπορ. Ωστόσο, δεν είναι κακή ιδέα να προστατεύετε τα μάτια σας από κάθε ενδεχόμενο κίνδυνο. Γι’ αυτό σας συνιστούμε πάντα να τα συνδυάζετε τους φακούς με γυαλιά ηλίου ή προστατευτικά γυαλιά για σκι.

Ποια μοντέλα, ωστόσο, είναι τα καλύτερα; Ανάλογα με το πόσο συχνά πηγαίνετε για σκι, πόσο καλό είναι ο καιρός και ποιες οι προσωπικές σας προτιμήσεις, υπάρχει μια μεγάλη γκάμα επιλογών· Κανονικά γυαλιά ηλίου, φακοί UV κυλινδρικοί ή σφαιρικοί, κ.α. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το τι προστασία θα χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι φακοί ή τα γυαλιά που χρησιμποιήσατε είναι εγκεκριμένα και παρέχουν την κατάλληλη προστασία απέναντι στη υπεριώδη UV ηλιακή ακτινοβολία.

Πηγή:
visiondirect.co.uk