Μην ξεχνάτε να φροντίζετε την υγεία των ματιών σας

υγεία των ματιών

Για πολλούς ανθρώπους η καλή όραση σημαίνει καλή υγεία των ματιών, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Οι τακτικές εξετάσεις ματιών μπορούν να εντοπίσουν προβλήματα πριν να είναι πολύ αργά. Εάν είστε άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω και δεν είχατε υποβληθεί σε πρόσφατες οφθαλμολογικές εξετάσεις, η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας συνιστά να κλείσετε όσο το δυνατόν πιο σύντομα ένα ραντεβού. Ο τακτικός έλεγχος είναι ένα ουσιαστικό βήμα προς την άριστη όραση και τη διατήρηση της υγείας των ματιών.

Έως το 2020, 43 εκατομμύρια Αμερικανοί θα διατρέχουν κίνδυνο για σημαντική απώλεια της όρασης. Προβλήματα τύφλωσης που οφείλεται σε οφθαλμικές παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο καταρράκτης, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, το γλαύκωμα και ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας, παρουσιάζουν αύξηση άνω του 50% σε σχέση με τον τρέχοντα αριθμό Αμερικανών με αυτές τις ασθένειες. Παρά τα στατιστικά στοιχεία, πολλοί Αμερικανοί ανησυχούν περισσότερο για την αύξηση βάρους παρά για την απώλεια της όρασης.

Το πρώτο βήμα πρόληψης είναι να πραγματοποιηθεί μια βασική οφθαλμολογική εξέταση. Αυτό είναι ακόμη πιο επιτακτικό εάν είστε σε ηλικία κοντά στα 40 και άνω. Αυτή είναι ηλικιακή περίοδος που μπορεί να εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια διαφόρων οφθαλμικών παθήσεων. Επιπλέον, κάνουν την εμφάνισή τους και οι πρώτες ποιοτικές διάφορες κι αλλαγές στην όραση. Για άτομα σε οποιαδήποτε ηλικία που παρουσιάζουν συμπτώματα παθήσεων ή βρίσκονται σε υψηλές ομάδες κίνδυνου για οφθαλμικά προβλήματα (όπως άτομα με οικογενειακό ιστορικό οφθαλμικών παθήσεων, διαβήτη ή υψηλής αρτηριακής πίεσης), η Ακαδημία συνιστά την επίσκεψη σε οφθαλμίατρο σε τακτικά χρονικά διαστήματα. Έτσι, θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε και να ελέγξετε την εξέλιξη της νόσου. Επιπλέον, θα μπορέσετε να καθορίσετε και τον ετήσιο κύκλο των εξετάσεων σας και να διασφαλίσετε την υγεία των ματιών σας. Με βάση τα αποτελέσματα της διάγνωσης, ο οφθαλμίατρος θα ορίσει την απαραίτητη χρονική απόσταση μεταξύ των εξετάσεων.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org