4 τρόποι με τους οποίους ο κορωνοϊός αφήνει το σημάδι του στους οφθαλμούς μας

κορωνοϊός

Μια ανάλυση 121 ασθενών που χρονολογείται από την αρχή της πανδημίας αποκαλύπτει τις πιο συχνές επιδράσεις του COVID19 στους οφθαλμούς. Γνωρίζαμε ότι ο κορωνοϊός επιδρά στο αναπνευστικό σύστημα και τους πνεύμονες. Νέες έρευνες δείχνουν ότι το πέρασμα της νόσου αφήνει τα σημάδια του και στην όρασή μας.

Θυμηθείτε ότι ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της νόσου

Πώς φτάνει ο κορωνοϊός στους οφθαλμούς;

Οι άνθρωποι ανταποκρίνονται με διαφορετικούς τρόπους στις λοιμώξεις του COVID-19. Ενώ μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν ήπια έως σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, άλλοι δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα. Η εμφάνιση του ‘’ροζ ματιού’’ παραμένει το πιο κοινό σημάδι του COVID19 στα μάτια των παιδιών και των ενηλίκων.

Οι γιατροί συνεχίζουν να εξετάζουν το πώς ο κορωνοϊός επηρεάζει τα μάτια. Αλλά είναι σαφές ότι ορισμένοι άνθρωποι με COVID19 εμφανίζουν φλεγμονή σε όλο τους το σώμα. Αυτή η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει σχηματισμό θρόμβων αίματος. Αυτοί οι θρόμβοι μπορεί να ταξιδέψουν στο σώμα και να φτάσουν στις φλέβες, τις αρτηρίες και τα αιμοφόρα αγγεία του ματιού.

Τα αποτελέσματα του COVID στον αμφιβληστροειδή

Η νέα μελέτη δείχνει ότι λίγα άτομα με COVID19 θα εμφανίσουν προβλήματα στα μάτια. Ωστόσο, εάν προκύψουν οφθαλμικά προβλήματα, μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως πολύ απειλητικά για την όραση. Πολλά από αυτά τα προβλήματα επηρεάζουν τον αμφιβληστροειδή.

Ακολουθούν τέσσερα από τα πιο κοινά προβλήματα στα μάτια που μπορεί να αναπτυχθούν μετά τη μόλυνση από τον COVID19.

1. Κηλίδες

Όταν οι θρόμβοι αίματος εμποδίζουν τα θρεπτικά συστατικά να φτάσουν στον αμφιβληστροειδή, ο ιστός στον αμφιβληστροειδή αρχίζει να διογκώνεται και να πεθαίνει. Εάν ο γιατρός εξετάσει προσεκτικά το μάτι σας χρησιμοποιώντας οπτική τομογραφία συνοχής, αυτή η περιοχή μοιάζει λευκή και αφράτη σαν βαμβάκι. Αυτά τα σημεία συνήθως δεν επηρεάζουν την όραση ενός ατόμου.

2. Εγκεφαλικό επεισόδιο στα μάτια (ονομάζεται επίσης απόφραξη αρτηρίας αμφιβληστροειδούς)

Οι θρόμβοι αίματος στις αρτηρίες του αμφιβληστροειδούς μπορούν να εμποδίσουν τη ροή οξυγόνου, προκαλώντας τα κύτταρα να πεθάνουν. Αυτό είναι γνωστό ως απόφραξη αρτηρίας αμφιβληστροειδούς ή εγκεφαλικό επεισόδιο στα μάτια. Το πιο κοινό σύμπτωμα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου στα μάτια είναι η ξαφνική, ανώδυνη απώλεια όρασης.

3. Απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς

Όταν μια φλέβα στον αμφιβληστροειδή μπλοκάρει, το αίμα δεν μπορεί να ρέει όπως θα έπρεπε. Η συσσώρευση αίματος αυξάνει τα επίπεδα πίεσης στο εσωτερικό του ματιού, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία, πρήξιμο και διαρροές υγρών. Τα άτομα με αυτήν την επιπλοκή μπορεί να αναπτύξουν θόλωση της όραση ή ακόμη και ξαφνική, μόνιμη τύφλωση.

4. Αιμορραγία αμφιβληστροειδούς

Αυτό συμβαίνει όταν τα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς αρχίζουν να αιμορραγούν. Μερικές φορές προκαλείται από απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς. Μια αιμορραγία μπορεί να οδηγήσει μαύρες κηλίδες στην όραση και σταδιακή ή ξαφνική απώλεια της όρασης.

Κινδυνεύω από οφθαλμικές επιπλοκές από τον COVID;

Πολύ λίγοι άνθρωποι με κορωνοϊό θα αντιμετωπίσουν σοβαρές επιπλοκές που σχετίζονται με τα μάτια. Αλλά ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αυτά τα προβλήματα. Τα άτομα με τις ακόλουθες παθήσεις διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο:

  • Διαβήτης.
  • Υψηλή πίεση του αίματος.
  • Διαταραχές του αίματος.
  • Άλλες καταστάσεις που επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία.

Όταν εμφανίζονται προβλήματα στα μάτια, τείνουν να αναπτύσσονται μέσα σε 1 έως 6 εβδομάδες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων του COVID19.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org