Τέσσερα τρόφιμα για να διατηρήσετε τα μάτια σας υγιή

τέσσερα τρόφιμα

Ορισμένα τρόφιμα ξεχωρίζουν ως ιδιαίτερα χρήσιμα για την υγεία των οφθαλμών. Εδώ είναι τέσσερα τρόφιμα που πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι μέρος της καθημερινής διατροφής σας.

Όλοι γνωρίζουν ότι η σωστή κατανάλωση είναι ο τρόπος για να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή. Τα καλά νέα είναι ότι η ίδια δίαιτα που βοηθά την καρδιά σας είναι επίσης καλή και για τα μάτια σας. Μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά και πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να αποφέρει οφέλη σημαντικά. Η σύνδεση αυτή δεν προκαλεί έκπληξη: τα μάτια σας βασίζονται σε μικροσκοπικές αρτηρίες για οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, όπως και η καρδιά βασίζεται σε πολύ μεγαλύτερες αρτηρίες. Η υγιής διατήρηση αυτών των αρτηριών είναι εύλογο ότι θα βοηθά σημαντικά και τα μάτια σας.

Λάχανο

Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το λάχανο, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Τα δύο αυτά θρεπτικά συστατικά είναι ιδιαίτερα ευεργετικά και βοηθούν στη μειώσει του κίνδυνου εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας (AMD) και του καταρράκτη. Μια μεγάλη μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λουτεΐνη παρουσίαζαν 23% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καταρράκτη. Στην περίπτωση που δεν σας αρέσει ιδιαίτερο το λάχανο, δεν υπάρχει πρόβλημα. Άλλα πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι, το μαρούλι, τα λάχανα και τα γογγύλια, περιέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες λουτεΐνης και ζεαξανθίνης. Τα αυγά είναι επίσης μια καλή πηγή αυτών των θρεπτικών συστατικών, όπως και το μπρόκολο, τα μπιζέλια και το καλαμπόκι.

Σολομός

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από ψάρια, όπως σολομός, τόνος και σαρδέλες, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμικών παθήσεων στη μετέπειτα ζωή. Μια μελέτη του 2010 από τον Johns Hopkins διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είχαν δίαιτα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν AMD.

Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια και όλα εσπεριδοειδή – γκρέιπφρουτ, μανταρίνια και λεμόνια – έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Το συγκεκριμένο αντιοξειδωτικό είναι κρίσιμο για την υγεία του σώματος και των ματιών. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα μάτια χρειάζονται σχετικά υψηλά επίπεδα βιταμίνης C για να λειτουργήσουν σωστά και τα αντιοξειδωτικά μπορούν να αποτρέψουν ή τουλάχιστον να καθυστερήσουν τον καταρράκτη και την AMD. Πολλά άλλα τρόφιμα προσφέρουν οφέλη παρόμοια με τα πορτοκάλια, όπως ροδάκινα, κόκκινες πιπεριές, ντομάτες και φράουλες.

Μαυρομάτικα φασόλια

Τα όσπρια όλων των ειδών, συμπεριλαμβανομένων των μπιζελιών, των φασολιών και των φυστικιών περιέχουν ψευδάργυρο, ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο που βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση στα μάτια. Ο ψευδάργυρος μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των ματιών σας από τις βλαβερές συνέπειες του ηλιακού φωτός. Άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο περιλαμβάνουν τα στρείδια, το άπαχο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά αλλά και ορισμένα δημητριακά.

Υπάρχουν πολλές άλλες εξαιρετικές επιλογές φαγητού για να διατηρήσετε τα μάτια σας υγιή. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και τα καρότα. Τα καρότα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο, μια θρεπτική ουσία που βοηθά στη νυχτερινή όραση. Πολλά φρούτα και λαχανικά, όπως γλυκοπατάτες, βερίκοκα και πεπόνια, έχουν επίσης μεγάλη διατροφική αξία. Κάνοντας αυτά τα τέσσερα τρόφιμα μέρος μιας πλούσιας και πολύχρωμης δίαιτας μπορούν να σας βοηθήσουν σημαντικά ώστε διατηρήσετε την υγεία των ματιών σας.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org