Γιατί είναι δύσκολο να θεραπεύσετε τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας;

συμπτώματα της ξηροφθαλμίας

Πολλοί άνθρωποι που ζουν με τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας αισθάνεται συχνά δυσαρεστημένοι, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Η Health Union πήρε συνέντευξη από 415 Αμερικανούς με χρόνια ξηροφθαλμία, σχετικά με τις προσωπικές εμπειρίες τους στη διαχείριση της πάθησης. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι:

Υπήρξε δυσκολία στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας

  • Σχεδόν οι μισοί,  το 48% των ασθενών με ξηροφθαλμία, δήλωσαν ότι παρότι ακολούθησαν το σχέδιο θεραπείας τους προσεκτικά, δεν έβλεπαν μεγάλες διαφορές.
  • Μόνο το 13% των ερωτηθέντων δήλωσε βελτίωση των συμπτωμάτων. Οι περισσότεροι άνθρωποι δήλωσαν ότι οι οφθαλμικές σταγόνες δεν παρέχουν επαρκή ανακούφιση και αναζητούσαν επιπρόσθετες θεραπείες.

Απογοήτευση για το πώς διαγιγνώσκεται ή γίνεται αντιληπτή η ξηροφθαλμία

  • Μεταξύ του 1/4 και 1/3 των ανθρώπων που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι η πάθηση της ξηροφθαλμίας αντιμετωπίζεται συχνά από τους ειδικούς ως μια απλή πάθηση του γήρατος. Πολλοί, επίσης, αντιμετωπίζουν την ξηροφθαλμία ως απλά συμπτώματα σοβαρότερων παθήσεων και δεν επικεντρώνονται σ’ αυτήν.
  • Σχεδόν οι μισοί ανέφεραν ότι ο κοινωνικός περίγυρος δεν αντιλαμβάνονται τη δυσκολία και τη δυσφορία που προκαλεί η νόσος.

Πολλαπλά συμπτώματα που προκαλούνταν από τη νόσο

  • Πολλοί άνθρωποι δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν πολλαπλά συμπτώματα, όπως ξηρότητα (76%), αίσθηση ξένου σώματος (64%), κόπωση των ματιών (62%), ευαισθησία στο φως (62%) και θολή όραση (60%), καθώς και κάψιμο, γρατζουνιές και φαγούρα.
  • Τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας εμποδίζουν διάφορες δραστηριότητες της καθημερινής ζωής. Η νυχτερινή οδήγηση (56%), η ανάγνωση (42%), η χρήση του υπολογιστή (34%) και η παρακολούθηση τηλεόρασης (24%) είναι μερικά από τα πράγματα που αναφέρθηκαν ότι δυσκολεύονται τα άτομα με ξηροφθαλμία να επιτελέσουν.

Οι ειδικοί λένε ότι η ξηροφθαλμία συχνά συγχέεται με άλλες καταστάσεις

Η ξηροφθαλμία είναι ένας τύπος ασθένειας που εντάσσεται στη νόσο της «οφθαλμικής επιφάνειας». Με τον όρο αυτό, εννοούμε διαταραχές στη λειτουργία της πρόσθιας επιφάνειας του ματιού και περισσότερο του κερατοειδούς. Οι διαταραχές αυτές περιλαμβάνουν την Ξηροφθαλμία, τη Δυσλειτουργία των Μεϊβομιανών Αδένων, το Σύνδρομο Sjiogren, την ροδόχρου νόσο των ματιών, την Δεμοδίκωση (προσβολή απο το παράσιτο Demodex), τις αλλεργίες, το ουλώδες πεμφιγοειδές του ματιού, χημικά ή φυσικά εγκαύματα, αυτοάνοσα νοσήματα όπως η Ρευματοειδής αρθρίτις κ.α.

«Η ασθένεια της οφθαλμικής επιφάνειας είναι πολύ περίπλοκη με πολλούς υποτύπους και αλληλεπικαλυπτόμενα συμπτώματα. Η σωστή διάγνωση απαιτεί εξειδίκευση και μπορεί να πάρει χρόνο », λέει ο ειδικός στην ξηροφθαλμία Christopher Starr, MD, αναπληρωτής καθηγητής οφθαλμολογίας στο ιατρικό κέντρο Weill Cornell.

«Πολλά συμπτώματα λογίζονται ως αποτέλεσμα της ξηροφαλμίας, πολλά όμως απ’ αυτά μπορεί αν είναι αποτέλεσμα άλλων παθήσεων».

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα, η βλεφαρίτιδα, η δυσλειτουργία των μεϊβομιανών αδένων, οι δυστροφίες του κερατοειδούς, είναι μόνο μερικές από τις πολλές καταστάσεις που μπορεί λανθασμένα να αναφέρονται ως ξηροφθαλμία, λέει ο Starr. Ενώ τα τεχνητά δάκρυα μπορούν να παρέχουν προσωρινή ανακούφιση σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, δε θεραπεύουν τις υποκείμενες αιτίες.

Τα κατάλληλα εργαλεία για τη σωστή διάγνωση της ξηροφθαλμίας

«Οι άνθρωποι που νιώθουν απογοητευμένοι δεν πρέπει να σταματούν τις θεραπείες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός διαγνωστικών εργαλείων για τον εντοπισμό των ριζικών προβλημάτων και ένας αυξανόμενος αριθμός θεραπειών για την αντιμετώπισή τους », λέει ο Starr.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις που χρησιμοποιούνται από ειδικούς ξηροφθαλμίας περιλαμβάνουν:

  • Σύστημα ωσμωτικότητας Tearlab: M’ αυτό το εργαλείο μπορεί να καθορiστεί το εάν κάποιος έχει ξηροφθαλμία και πόσο σοβαρή είναι.
  • InflammaDry: Ανιχνεύεται ένα φλεγμονώδες μόριο που είναι σχεδόν πάντα αυξημένο στα δάκρυα ασθενών με τη νόσο της οφθαλμικής επιφάνειας.

Οι οφθαλμίατροι μπορούν επιπλέον να προβούν και σ’ άλλες εξετάσεις που μετρούν την ποιότητα των δακρύων. Μπορούν ακόμη και να εκτελέσουν απεικονιστικές εξετάσεις για να αναζητήσουν προβλήματα με τους μεϊβομιανούς αδένες, οι οποίοι παράγουν ένα έλαιο που βρίσκεται σε υγιή δάκρυα.

Η θεραπεία της ξηροφθαλμίας είναι δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη

Υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας σήμερα. Ωστόσο, το σωστό θεραπευτικό σχήμα μπορεί να απαιτεί αρκετή προσήλωση και συχνά κουραστικό.

Για την αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας, ο οφθαλμίατρος μπορεί να σας προτείνει:

  • Περιβαλλοντικές και διατροφικές αλλαγές.
  • Τοπικά φάρμακα ή χάπια που αποτρέπουν τη φλεγμονή και τη μόλυνση
  • Φάρμακα εγκεκριμένα από τον FDA όπως το Restasis, το Xiidra, το Cequa ή το Eyesuvis
  • Χρήση συσκευών, όπως LipiFlow, TearCare, Blephex και/ή ειδικούς φακούς επαφής.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org