Πέντε τρόποι για να διατηρήσετε τα μάτια σας υγιή αυτό το φθινόπωρο

φθινόπωρο

Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν το φθινόπωρο με διάφορες δραστηριότητες τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους. Από την πεζοπορία και την ποδηλασία στον βροχερό αέρα του φθινοπώρου, μέχρι τη χαλάρωση δίπλα σε μια ζεστή φωτιά, εάν βρίσκεστε σε ορεινή περιοχή. Για να βεβαιωθείτε ότι θα διατηρήσετε τα μάτια σας υγιή αυτόν τον φθινόπωρο, σας παραθέτουμε μερικές συμβουλές για την προστασία των ματιών σας.

Πώς να εξαφανίσετε την ξηροφθαλμία που προκαλείται συχνά την περίοδο του φθινοπώρου;

Οι υπαίθριες πυρκαγιές, το θερμαινόμενα σώματα σε κλειστά δωμάτια και ο φθινοπωρινός αέρας μπορούν να προκαλέσουν κάψιμο, τσούξιμο και κοκκίνισμα των οφθαλμών. Ο ξηρός αέρας που προκαλείται πολλές φορές απ’ αυτά τα φαινόμενα οδηγεί συχνά σε ξηροφθαλμία. Για να διατηρήσετε την υγεία των ματιών σας, χρησιμοποιήστε τεχνητά δάκρυα. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα υπερβολικά ζεστά δωμάτια, τον άνεμο και γενικά κάθε τι που θα επιδεινώσει την ξηροφθαλμία. Ειδικά τα θερμαινόμενα σώματα και οι υγραντήρες επηρεάζουν πολύ την υγεία των ματιών. Φροντίστε να διατηρείται το διαμέρισμά σας σε φυσιολογικές θερμοκρασίες και επίπεδα υγρασίας.

Αποφύγετε τραυματισμούς από έγχρωμους φακούς επαφής

Οι έγχρωμοι φακοί είναι μια συνήθης χρήση την περίοδο των αποκριάτικων γιορτών· Το Χάλογουιν πλησιάζει. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε πάρα πολύ προσεκτικοί με το είδος των φακών που αγοράζετε και χρησιμοποιείτε. Οι μη συνταγογραφούμενοι φακοί είναι παράνομοι και ενδέχεται να μην ενδείκνυνται για εσάς. Επιπλέον, μπορεί να μην είναι σωστά κατασκευασμένοι και αποστειρωμένοι, οπότε και περιέχουν πολλά μικρόβια. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε επίπονη λοίμωξη των οφθαλμών. Πριν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε έγχρωμους φακούς, πραγματοποιήσετε ένα πλήρη οφθαλμικό έλεγχο. Ο οφθαλμίατρος θα μπορέσει έτσι να σας συνταγογραφήσει τους κατάλληλους για εσάς φακούς.

Προσέξτε τα πεσμένα φύλλα των δέντρων

Το φθινόπωρο είναι η εποχή που τα δέντρα απογυμνόνονται από τα φύλα τους και συχνά γεμίζουν την αυλή μας. Όταν σκουπίζετε και απομακρύνεται τα πεσμένα φύλλα των δέντρων, μικροοργανισμοί που ενδημούν επάνω σ’ αυτά μπορούν να εισέλθουν στους οφθαλμούς, προκαλώντας λοίμωξη. Αυτού του είδους η λοίμωξη ονομάζεται μυκητιακή κερατίτιδα. Φροντίστε να φοράτε προστατευτικά γυαλιά όταν κάνετε οποιαδήποτε εργασία με την οποία έρχεστε σε επαφή μια μικρόβια και μικροοργανισμούς. Μετά το πέρας της εργασίας, απολυμάνετε σχολαστικά τα χέρια σας.

Απολαύστε ένα υγιεινό γεύμα

Επιλέξτε για τη διατροφή σας εποχικά φρούτα και λαχανικά που θα σας προσφέρουν μια πληθώρα θρεπτικών ουσιών ωφέλιμων για τα μάτια. Αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Α και άλλες σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά αυτής της περιόδου. Εποχικές τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά είναι:

  • Μήλα.
  • Κουνουπίδι.
  • Αχλάδια.
  • Ρόδια.
  • Γογγύλια.

Γυμναστείτε με ασφάλεια

Επιστροφή στο σχολείο σημαίνει συχνά επιστροφή στον αθλητισμό. Δυστυχώς, η διασκέδαση και τα παιχνίδια μπορεί να προκαλέσουν εύκολα κάποιον τραυματισμό στα μάτια των παιδιών. Φροντίστε να διαθέτετε την κατάλληλη προστασία των ματιών. Διαφορετικά αθλήματα έχουν διαφορετικά επίπεδα κινδύνου για τον τραυματισμό στα μάτια. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το σωστό είδος προστασίας ματιών για το άθλημα που παίζετε. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα κανονικά γυαλιά δεν προσφέρουν προστασία των ματιών από τραυματισμούς. Ειδικά προστατευτικά γυαλιά που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τις αθλητικές δραστηριότητες.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org