Η προεκλαμψία της εγκυμοσύνης αυξάνει τους κινδύνους της υγείας των ματιών

προεκλαμψία

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα υποδηλώνει ότι η προεκλαμψία μπορεί να σχετίζεται με ασθένεια του αμφιβληστροειδούς, η οποία μπορεί να εμφανιστεί στη μητέρα με το πέρας του χρόνου. Η προεκλαμψία είναι μια επιπλοκή της εγκυμοσύνης που χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση και μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης στα ούρα. Παρουσιάζεται σε ποσοστό 2% επί των ζωντανών γεννήσεων. και θεωρείται νόσος του πλακούντα, αλλά ακόμα δε γνωρίζουμε την ακριβή αιτιολογία της. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, η πιο σοβαρή μορφή προ-εκλαμψίας συσχετίστηκε με ακόμη υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αμφιβληστροειδοπάθειας.

Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας ανησυχεί για τα συμπεράσματά αυτής της έρευνας. Προς το παρόν, δεν υπάρχει κανένας λόγος να προτείνεται οποιαδήποτε αλλαγή στην υγειονομική περίθαλψη των ματιών για τις εγκύους. Ούτε, φυσικά και στη φροντίδα παρακολούθησης για τις γυναίκες που είχαν στο παρελθόν προεκλαμψία.

Η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει προσωρινές αλλαγές στην όραση της μητέρας. Διάφορες παθήσεις μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους κατά την περίοδο της κύησης, όπως η ξηροφθαλμία. Η εμφάνιση προεκλαμψίας, η οποία συμβαίνει στο 3% έως 5% των εγκύων γυναικών, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές οφθαλμικές αλλαγές, όπως νόσος του αμφιβληστροειδούς, ακόμη κι η αποκόλλησή του.

Οι συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας είναι αμετάβλητες: οι μέλλουσες μητέρες ή εκείνες με ιστορικό προεκλαμψίας πρέπει να γνωρίζουν τις αλλαγές στην όρασή τους και να επικοινωνήσουν με το γιατρό του.

Η ασθένεια του αμφιβληστροειδούς μπορεί να σηματοδοτείται από συμπτώματα όπως:

  • Θολή όραση.
  • Κηλίδες στην όραση ή περιοχές που είναι μαύρες ή γκρι.
  • Τρεμοπαίξιμο φωτός.
  • Απώλεια του χρώματος στην όραση.
  • Απώλεια κεντρικής ή πλευρικής όρασης.
  • Σκιές στην όραση.
  • Πλήρης απώλεια της όρασης.

Όλες οι γυναίκες πρέπει να κάνουν μια ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση πριν την ηλικία των 40 ετών. Οι γυναίκες με διαβήτη πρέπει να εξετάζονται ανεξάρτητα από την ηλικία. Ο οφθαλμίατρός σας μπορεί επίσης να προτείνει ένα πρόγραμμα εξετάσεων με βάση τις λεπτομέρειες της περίπτωσής σας.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org