Πώς ο διαλογισμός βοηθάει στην καταπολέμηση της ενδοφθάλμιας πίεσης;

διαλογισμός

Μια καινούργια μελέτη δείχνει ότι ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης σε ασθενείς με γλαύκωμα και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, μειώνοντας τις ορμόνες του στρες. Η πίεση των ματιών, που ονομάζεται ενδοφθάλμια πίεση, είναι μια μέτρηση της πίεσης του υγρού που υπάρχει μέσα στά μάτια. Οι ασθενείς με γλαύκωμα παρουσιάζουν πολλά προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο οπτικό νεύρο, όπως η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση. Εάν το γλαύκωμα δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη τύφλωση. Το γλαύκωμα πλήττει 65 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κι εκτιμάται ότι το 10% από αυτούς είναι τυφλοί.

«Αυτή η μελέτη υποδεικνύει ότι οι συμπληρωματικές ιατρικές στρατηγικές, όπως ο διαλογισμός, μπορούν να διαδραματίσουν σπουδαίο ρόλο στη διαδικασίας της θεραπείας και να ενισχύσουν τα αποτελέσματά της», αναφέρουν οι ερευνητές στο Journal of Glaucoma. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο διαλογισμός μπορεί να είναι ένα χρήσιμο συμπλήρωμα στις τρέχουσες παραδοσιακές θεραπείες γλαυκώματος.

Τα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα κι υποστηρίζονται από παρόμοια αποτελέσματα που έχουν δημοσιευτεί σε προηγούμενες μελέτες. Σύμφωνα με τον J. Kevin McKinney, ειδικό οφθαλμίατρο στο Eye Health Northwest στο Portland, η έρευνα αυτή είναι εξαιρετικά χρήσιμη.

Το ψυχολογικό άγχος και το στρες σχετίζονται με αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι το ψυχολογικό άγχος αυξάνει την ενδοφθάλμια πίεση, ενώ οι τεχνικές χαλάρωσης μπορεί να τη μειώσουν. Σ’ αυτήν την έρευνα, πρόσφατη μελέτη, συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε ξεχωριστές ομάδες και συνεκτιμήθηκαν διαφορετικές θεραπείες. Ωστόσο, η μελέτη διήρκεσε μόνο 21 ημέρες, σημείωσε ο Δρ McKinney.

«Θα ήθελα να δω αν το ίδιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», είπε. Η μελέτη δεν αξιολόγησε το εάν ο διαλογισμός είχε επίδραση στην εξέλιξη του γλαυκώματος των ασθενών. Με το τρέχον επίπεδο κατανόησής μας, δε θα συνιστούσα τη χρήση διαλογισμού ως υποκατάστατο της τρέχουσας θεραπείας του γλαυκώματος. Αλλά μπορεί να είναι μια πολύ χρήσιμη προσθήκη».

Η νέα μελέτη περιλάμβανε 90 ασθενείς με πρωτοπαθή γλαύκωμα ανοικτής γωνίας, την πιο κοινή μορφή της νόσου. Μία ομάδα ασθενών εξασκούνταν στον διαλογισμό, ο οποίος περιλαμβάνει την προσοχή στην παρούσα στιγμή με σταθερό έλεγχο της αναπνοής. Αυτή η ομάδα είχε καθημερινή συνεδρία για 21 ημέρες, για 60 λεπτά, υπό την επίβλεψη πιστοποιημένου καθηγητή διαλογισμού. Η άλλη ομάδα δε συμμετείχε στις συνεδρίες. Κι οι δύο ομάδες συνέχισαν να λαμβάνουν οφθαλμικές σταγόνες για να μειώσουν την ενδοφθάλμια πίεση.

Αποτελέσματα ερευνών δείχνουν μείωση της νόσου μετά από θεραπεία διαλογισμού

Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για ενδοφθάλμια πίση, ποιότητα ζωής, ορμόνες και χημικές ουσίες που σχετίζονται με το στρες. Στο τέλος των τριών εβδομάδων, οι διαλογιζόμενοι είχαν μειώσει σημαντικά την ενδοφθάλμα πίεση σε σύγκριση με εκείνους που δεν εξασκούνταν με διαλογισμό. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 75% που παρακολουθούσαν συνεδρίες διαλογισμού είχαν πτώση πάνω από 25% στην ενδοφθάλμια πίεση. Οι ασθενείς που συμμετείχαν στο διαλογισμό είχαν επίσης σημαντική μείωση των σχετικών με το στρες χημικών ουσιών. Ανέφεραν, επίσης, μια σημαντικά βελτιωμένη ποιότητα ζωής μετά από τρεις εβδομάδες, σε σύγκριση με την άλλη ομάδα. Δεν υπήρχε σημαντική αλλαγή στην ενδοφθάλμια πίεση, στην ποιότητα ζωής ή σε χημικά που σχετίζονται με το άγχος στην ομάδα που δε διαλογιζόταν.

Δεν είναι γνωστό πώς σχετίζεται το άγχος με την ενδοφθάλμια πίεση, είπε ο Δρ McKinney. «Ίσως οι ορμόνες κι οι χημικές ουσίες που αυξάνονται στο σώμα όταν ένα άτομο βιώνει στρες λειτουργούν επίσης και στους υποδοχείς του οφθαλμού. Όταν ένα άτομο έχει άγχος, αυτοί ουσίες μπορούν να επηρεάσουν τον οφθαλμό με τρόπο που να αυξάνει την ενδοφθάλμια πίεση».

Ο διαλογισμός θα μπορούσε να λειτουργήσει ως υποστηρικτή θεραπεία της αυξημένης ενδοφθάλμιας πίεσης

Ο Δρ McKinney σημείωσε ότι πολλοί οφθαλμίατροι πιστεύουν ότι η μείωση του στρες είναι χρήσιμη για τη διαχείριση του γλαυκώματος. «Στο ιατρείο μου, βλέπω ότι οι ασθενείς με γλαύκωμα που διαχειρίζονται καλύτερα το στρες τείνουν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Αλλά η ιδέα ότι η μείωση του στρες μειώνει την ενδοφθλάμια πίεση δεν έχει επικυρωθεί σε μια μελέτη αυτού του μεγέθους στο παρελθόν».

Ο Δρ McKinney ισχυρίζεται ότι θα προσθέσει τον διαλογισμό στη λίστα των στρατηγικών που προτείνει στους ασθενείς. Τακτική άσκηση, υγιείς συνήθειες ύπνου κι άλλες μορφές μείωσης του άγχους που ενισχύονται με τον διαλογισμό μπορούν να αποδειχθούν ωφέλιμες.

«Οι τεχνικές για τη μείωση του στρες θα ήταν ευπρόσδεκτες στην εργαλειοθήκη ενός οφθαλμίατρου για την καταπολέμηση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Εξάλλου, το οπτικό σύστημα είναι κρίσιμο για τη συνολική ποιότητα ζωής ενός ασθενούς κι αναζητούμε συνεχώς νέες θεραπείες για τη μείωση των πιθανώς καταστροφικών επιπτώσεων του ανεξέλεγκτου και προοδευτικού γλαυκώματος», λέει ο Ravi D. Goel, οφθαλμίατρος στο Cherry Hill, ΝΗ.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org