Πώς η σωματική δραστηριότητα και το αλκοόλ βοηθούν την όραση;

σωματική δραστηριότητα


Το 2020, ο αριθμός των ατόμων με μειωμένη όραση προβλέπεται να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 4 εκατομμύρια. Πρόκειται για αύξηση του 70% συγκριτικά με το 2000. Τα αποτελέσματα αυτά οφείλονται στην αυξανόμενη γήρανση του πληθυσμού και στον επιπολασμό των οφθαλμικών παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία. Σε αυτή την αυξανόμενη τάση, η σωματική δραστηριότητα και η μικρή ποσότητα αλκοόλ φαίνεται να είναι σύμμαχοι της καλής υγείας των ματιών.

Για να βοηθήσουν στον προσδιορισμό των τρόπων με τον οποίο μπορούν να μειωθούν τα αυξημένα ποσοστά οφθαλμικών παθήσεων, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν εξέτασαν τις σχέσεις μεταξύ της συχνότητας εμφάνισης της μειωμένης όρασης και τριών καθημερινών δραστηριοτήτων: το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και τη σωματική δραστηριότητα. Η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο της μελέτης Beaver Dam Eye Study. Πρόκειται για μια μακροχρόνια μελέτη με βάση τον πληθυσμό από το 1988 έως το 2013. Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 5.000 ενήλικοι ηλικίας 43 έως 84 ετών.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η άθληση και η χαμηλή ποσότητα αλκοόλ μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμικών προβλημάτων

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα κι η κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοόλ συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο οφθαλμικών νοσημάτων. Τα στοιχεία έδειξαν ότι σε διάστημα 20 χρόνων, η μειωμένη όραση εντοπίστηκε στο 5,4% του πληθυσμού. Τα συμπτώματα της μειωμένης όρασης διέφεραν ανάλογα με τις συμπεριφορές του τρόπου ζωής των συμμετοχόντων. Για παράδειγμα, τα άτομα που αθλούνταν είχαν 58% μειωμένες πιθανότητες οφθαλμικών νοσημάτων, σε σύγκριση με άτομα που δεν αθλούνταν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα που κατανάλωναν αλκοόλ περιστασιακά είχαν 49% μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων όρασης, σε σύγκριση με άτομα που δεν είχαν καταναλώσει αλκοόλ τα τελευταία χρόνια.

Όπως και με τις περισσότερες επιδημιολογικές έρευνες, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι ένας περιορισμός στη μελέτη τους είναι ότι τα ευρήματα μπορεί να οφείλονται, εν μέρει, σε μη σταθμισμένους παράγοντες που σχετίζονται τόσο με τις συμπεριφορές του τρόπου ζωής όσο και με την ανάπτυξη της όρασης. Τα δεδομένα δεν αποδεικνύουν ότι αυτές οι συμπεριφορές του τρόπου ζωής ευθύνονται άμεσα για τον αυξημένο ή μειωμένο κίνδυνο. Οι ερευνητές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η έρευνα δείχνει τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στην όραση, υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org