Οδηγός για το πώς να επιλέξετε τα καλύτερα γυαλιά ηλίου

καλύτερα γυαλιά ηλίου

Εάν σκέφτεστε να αγοράσετε γυαλιά ηλίου, δε θα πρέπει η απόφασή σας να επηρεάζεται αποκλειστικά από το brand ή το κόστος του προϊόντος. Τα καλύτερα γυαλιά ηλίου δεν είναι πάντα ούτε τα φθηνότερα ούτε τα ομορφότερα. Υπάρχουν ορισμένες παράμετροι τις οποίους θα πρέπει να εξετάσετε σοβαρά προκειμένου να προστατεύσετε την υγεία των ματιών σας.

Για παράδειγμα, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το ζευγάρι γυαλιών, το οποίο έχει τραβήξει το ενδιαφέρον σας, προσφέρει προστασία UV. Επιπλέον, θα πρέπει να ελέγξτε αν το υλικό του σκελετού είναι αρκετά ανθεκτικό. Σιγουρευτείτε, επίσης, ότι το γυαλί παρέχει επαρκή κάλυψη για να προστατεύσει τα μάτια σας αλλά και την γύρω περιοχή.

Ο οδηγός που σας παραθέτουμε περιγράφει λεπτομερώς τους παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη, ώστε να αγοράσετε τα καλύτερα γυαλιά ηλίου.

Πόσο σημαντική είναι η προστασία UV;

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το χρώμα του φακού -όσο σκούρο κι αν είναι- ή το βάθος της απόχρωσης που διαθέτει δε σχετίζεται με τη δυνατότητα αποκλεισμού των UV ακτινών. Στην πραγματικότητα, η προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία εξαρτάται από το εάν έχουν εφαρμοστεί ή όχι ορισμένα χημικά στους φακούς κατά την κατασκευή.

Για να διασφαλίσετε ότι τα μάτια σας προστατεύονται, τα γυαλιά ηλίου θα πρέπει να φέρουν την ένδειξη ότι εμποδίζουν το 99% ή το 100% των ακτινών UV. Ορισμένες ετικέτες θα αναγράφουν επίσης «απορρόφηση UV έως 400nm» ή «UV400», η ​​οποία ισοδυναμεί με 100% της προστασίας.

Ποια είναι τα καλύτερα υλικά για σκελετούς;

Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας αξιολογεί τον σκελετό των γυαλιών αναφορικά με το βάρος, την αντοχή, την ευελιξία και την ανθεκτικότητα στην πρόσκρουση. Θα βρείτε μια ποικιλία σκελετών οι οποίοι είναι κατασκευασμένα είτε από μέταλλα, όπως monel και τιτάνιο, είτε από πλαστικά, όπως το zyl και το νάιλον.

Οι μεταλλικοί σκελετοί είναι μια δημοφιλής επιλογή λόγω της ελαστικότητας και της αντοχής στη διάβρωση. Ωστόσο, δεν προσφέρουν πολλές επιλογές στιλ και χρώματος όσο οι πλαστικοί.

Αντίθετα, οι πλαστικοί σκελετοί είναι γενικά φθηνότεροι και διαθέτουν μια ατελείωτη σειρά χρωμάτων και επιλογών. Ωστόσο, οι περισσότεροι, είναι λιγότερα ανθεκτικοί σε σχέση με τους μεταλλικούς. Επιπλέον, η μακροχρόνια έκθεση τους στο ηλιακό φως μπορεί να διαβρώσει την ανθεκτικότητα και το χρώμα τους.

Συνεπώς, επειδή το κάθε υλικό από το οποίο κατασκευάζεται ο σκελετός διαθέτει μια σειρά από πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, μην διστάσετε να απευθυνθείτε σ’ έναν επαγγελματία οπτικό. Εκείνος θα σας βοηθήσει να βρείτε το εκείνο το γυαλί που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σας.

Ποια υλικά φακών είναι ισχυρότερα;

Τα καλύτερα γυαλιά ηλίου είναι, φυσικά, αυτά που διαθέτουν τους κατάλληλους σκελετούς με βάση τις ανάγκες σας. Τόσο οι γυάλινοι όσο και οι πλαστικοί φακοί έχουν τα υπέρ και τα κατά τους. Οπότε εναπόκειται σε εσάς και τον οπτικό σας να κάνετε την καλύτερη για εσάς επιλογή.

Οι γυάλινοι φακοί είναι συνήθως πιο ανθεκτικοί στις γρατζουνιές και προσφέρουν καθαρότερη όραση. Ωστόσο, επειδή το γυαλί τείνει να είναι βαρύτερο, οι επιλογές στους σκελετούς και οι δυνατότητες χρωματισμού ενδέχεται να είναι λίγο περιορισμένες. Επίσης, οι γυάλινοι φακοί δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί σε σχέση με τους πλαστικούς και, επομένως, μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για τα παιδιά (αλλά και για τους λίγο πιο αδέξιους ενήλικες).

Απ’ την άλλη, οι πλαστικοί φακοί είναι ελαφρότεροι και φθηνότεροι από τους γυάλινους φακούς. Γι’ αυτό η συντριπτική πλειονότητα των γυαλιών ηλίου είναι κατασκευασμένα απ’ αυτό το φθηνό, αλλά ανθεκτικό υλικό.

Ποιες επιστρώσεις φακών πρέπει να εξετάσω;

Οι διάφορες επιστρώσεις που μπορεί να διαθέτει ο φακός, όπως  anti-reflective (AR) και polarization, δε συμβάλουν στην προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Ωστόσο, αυτά τα υλικά μπορούν να διασφαλίσουν την υγεία των ματιών σας αλλά και να βελτιώσουν την ποιότητα της όρασης.

Για παράδειγμα, εάν συμμετέχετε σε δραστηριότητες με έντονη ακτινοβολία, όπως το ψάρεμα, τα πολωτικά γυαλιά ηλίου αποτελούν μια ιδανική επιλογή. Αυτή η εξειδικευμένη επίστρωση θα βοηθήσει στην μείωση της λάμψης που προκαλείτε από την ανάκλαση του φωτός σε επίπεδες επιφάνειες. Θα συμβάλλει, επίσης, στην πρόληψη της καταπόνησης των οφθαλμών αλλά και στην βελτίωση της όρασης.

Μια άλλη επιλογή αποτελούν και οι φωτοχρωμικοί φακοί. Αυτοί έχουν την ιδιότητα να σκουραίνουν όταν εκτεθούν στο φως του ήλιου. Επανέρχονται στην αρχική “διαφανή” τους κατάσταση, όταν βρεθούν σε εσωτερικό χώρο.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το υλικό και τις επικαλύψεις των φακών, θα πρέπει αυτοί να είναι αρκετά σκοτεινοί, ώστε να απορροφούν το 75% έως 90% του ορατού φωτός.

Για να ελέγξετε τη σκοτεινότητα του γυαλιού κοιταχτείτε σ’ έναν καθρέφτη. Εάν μπορείτε να δείτε τα μάτια σας καθαρά μέσω των φακών, πιθανότατα δεν είναι αρκετά σκοτεινοί.

Το μέγεθος των σκελετών

Μπορεί το γυαλί να παρέχει όλες τις επιστρώσεις και τα υλικά που χρειάζεται. Θα πρέπει όμως να βεβαιωθείτε ότι το μέγεθος του σκελετού είναι επίσης ικανοποιητικό. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γυαλί να μπλοκάρει την είσοδο ηλιακών ακτινών από κάθε κατεύθυνση.

Οι σκελετοί με λίγο μεγαλύτερο μέγεθος καλύπτουν όλες τις γωνίες γύρω απ’ την περιοχή των ματιών. Αυτό αποτρέπει την είσοδο επιβλαβών ακτινών από τις πλάγιες πλευρές. Συνεπώς, διασφαλίζουν την υγεία των οφθαλμών και της ευαίσθητης επιδερμίδας που βρίσκεται σ’ αυτήν την περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά νέων γυαλιών αποτελεί και μια καλή ευκαιρία για οφθαλμολογικές εξετάσεις. Με το οφθαλμικό chek-up θα ελέγξετε την υγεία των ματιών σας και θα εντοπίσετε έγκαιρα τυχόν προβλήματα στην όραση. γυαλιά ηλίου

ΠΗΓΗ:
allaboutvision.com