Παιδικές εξετάσεις για την διάγνωση της αχρωματοψίας

αιδικές εξετάσεις για την διάγνωση της αχρωματοψίας

Νέα μελέτη δείχνει ότι τα παιδιά μπορούν να εξεταστούν για να διαπιστωθεί, εάν εμφανίζουν προβλήματα αχρωματοψίας, σε ηλικία μόλις 4 ετών.

Η εξετάσεις αυτές μπορεί να φαίνονται αρκετά πρώιμες για ένα παιδί ηλικίας τεσσάρων ετών. Ωστόσο, η πρώιμη διάγνωση μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα σημαντική για τη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού. Όπως, επίσης, και για τις πνευματικές και γνωστικές του επιδόσεις.

παιδικές εξετάσεις για την διάγνωση της αχρωματοψίας
Τεστ αχρωματοψίας
Πως επηρεάζει η αχρωματοψία την σχολικές επιδόσεις των παιδιών;

Τα παιδιά με ανεπάρκεια στην έγχρωμη όραση μπορεί να παρουσιάζουν χαμηλές επιδόσεις σε διάφορα είδη εργασιών που απαιτούν χρωματική αποκωδικοποίηση. Συχνά, τα παιδιά των οποίων οι γονείς αγνοούν τις οπτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, παρουσιάζουν χαμηλές επιδόσεις στη σχολική τους σταδιοδρομία.

«Δεν είναι ότι το παιδί δεν είναι αρκετά έξυπνο, αλλά βλέπει τον κόσμο λίγο διαφορετικά», δήλωσε ο Rohit Varma, πρόεδρος του τμήματος οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) Keck School of Medicine και διευθυντής του USC Eye Institute.

Ο Δρ. Varma και άλλοι ερευνητές από την Ομάδα Μελέτης για την Πολυεθνική Παιδιατρική Οφθαλμικών Παθήσεων εξέτασαν 4.005 παιδιά προσχολικής ηλικίας στην Καλιφόρνια ηλικίας 3 έως 6 ετών για αχρωματοψία. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal Ophthalmology τον Απρίλιο, υποδηλώνουν ότι η επιτυχής δοκιμή ανεπάρκειας έγχρωμης όρασης μπορεί να γίνει από την ηλικία των 4 ετών. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αγόρια του Καυκάσου έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη συγκεκριμένη πάθηση. Η μελέτη επιβεβαίωσε επίσης ότι τα κορίτσια έχουν πολύ χαμηλότερο επιπολασμό της αχρωματοψίας σε σχέση με τα αγόρια.

Ποια είναι η πιο συνηθισμένη μορφή αχρωματοψίας;

Η πιο συνηθισμένη μορφή αχρωματοψίας είναι γενετική και περιλαμβάνει μετάλλαξη ή έλλειψη γονιδίων που βοηθούν το μάτι να βλέπει το κόκκινο ή το πράσινο. Τα άτομα με αυτή τη μορφή αχρωματοψίας δε μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ αυτών των δύο χρωμάτων.

Σύμφωνα με τον Δρ. Varma, τα παιδιά με αχρωματοψία μπορούν να επωφεληθούν από εναλλακτικές μορφές μάθησης για να κατανοήσουν την πραγματικότητα.

Συνεπώς, η έγκαιρη διάγνωση είναι ιδιαίτερα σημαντική και μπορεί να απαλλάξει τόσο τους γονείς όσο και το ίδιο το παιδί από προβλήματα άγχους, στρες ή κατάθλιψης. Ο Δρ. Varma θωρεί ότι οι εξετάσεις πρέπει να γίνονται από εξειδικευμένους οφθαλμίατρους, ώστε να έχουμε σταθερά και σίγουρα αποτελέσματα.

ΠΗΓΗ:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org