Πώς η ξηροφθαλμία μπορεί να επηρεάσει την γενικότερη υγεία του ανθρώπου.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η ξηροφθαλμία μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από το απλό κοκκίνισμα και τον ερεθισμό στα μάτια. Η ξηροφθαλμία μπορεί να δυσκολέψει ορισμένους ανθρώπους να κάνουν καθημερινές εργασίες. Άλλοι πάλι αντιμετωπίζουν έντονο πόνο και υποφέρουν από εξουθενωτική κατάθλιψη και άγχος. Αυτή η νέα μελέτη περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν 30 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ που ζουν με ξηροφθαλμία.

Τί είναι η ξηροφθαλμία

Η ξηροφθαλμία αποτελεί συχνά πηγή άγχους και εξάντλησης τόσο για τους ιατρούς όσο και για τους ίδιους τους ασθενείς. Είναι μια περίπλοκη ασθένεια που έχει πολλές αιτίες που συχνά αλληλεπικαλύπτονται και αλληλεπιδρούν. Οι αιτίες και τα αποτελέσματά της διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Μερικοί ασθενείς δεν παρουσιάζουν σημάδια της νόσου σε διαγνωστικά τεστ, αλλά αισθάνονται ενοχλήσεις. Άλλοι ασθενείς βγαίνουν θετικοί σε διαγνωστικά τεστ, χωρίς, όμως, να εκδηλώνουν συμπτωματολογία.

Αν και κάθε άτομο αντιμετωπίζει διαφορετικά την ξηροφθαλμία, υπάρχουν μερικά κοινά συμπτώματα:

  • Θολή όραση
  • Καύση, ενόχληση
  • Αίσθηση ξηρασίας στους οφθαλμούς
  • Ένα συναίσθημα σαν να υπάρχει κάτι στο μάτι

Η ξηροφθαλμία προκαλείται όταν το μάτι δεν παράγει αρκετά δάκρυα ή όταν η ποιότητα των δακρύων δε μπορεί να διατηρήσει την επιφάνεια του ματιού επαρκώς καθαρή. Εμφανίζεται συχνά και με άλλα προβλήματα υγείας. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η ρύπανση ή ο καιρός, παίζουν ιδιαίτερο ρόλο. Μερικές φορές προκαλείται από φάρμακα, όπως αντιισταμινικά, φάρμακα για το άσθμα ή χάπια ελέγχου των γεννήσεων. Μπορεί να επιδεινωθεί με τη χρήση υπολογιστή ή φακών επαφής.

Ως αποτέλεσμα, είναι σημαντικό για τους ασθενείς να επικοινωνούν με σαφήνεια αυτό που αντιμετωπίζουν και οι οφθαλμίατροι/γιατροί που ειδικεύονται στην ιατρική και χειρουργική φροντίδα των ματιών πρέπει να κατανοούν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η ξηροφθαλμία στη ζωή των ασθενών τους.

Πώς η ξηροφθαλμία επηρεάζει τις ζωές των ασθενών

Για να βοηθήσουν τόσο τους ασθενείς όσο και τους γιατρούς τους, οι ερευνητές που διεξήγαγαν αυτήν τη μελέτη ζήτησαν από 1.000 άτομα με ξηροφθαλμία να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια που αξιολόγησαν την αντίληψή τους για την οπτική και τη συνολική υγεία τους. Τα αποτελέσματα στη συνέχεια συγκρίθηκαν με τις απαντήσεις ατόμων που δεν έχουν ξηροφθαλμία.

Οι ασθενείς με ξηροφθαλμία κατατάσσουν την ποιότητα ζωής τους σημαντικά χαμηλότερη σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν την ασθένεια. Βρήκαν πιο δύσκολο να εκτελούν απλές εργασίες της καθημερινής ζωής, όπως η χρήση του υπολογιστή και το ντύσιμο. Ανέφεραν ότι ο πόνος που βίωναν δυσκόλευε τη δημιουργία θετικών σχέσεων με άλλους. Παράλληλα, αντιμετωπίζουν προβλήματα άγχους, στρες και κατάθλιψης και πως παρουσιάζουν προβλήματα γενικότερης υγείας.

Η έρευνα διεξήχθη από τη Shire, η οποία εμπορεύεται το φάρμακο ξηροφθαλμίας Xiidra. Παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2018, στην 122η Ετήσια Συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ελπίζουν ότι η μελέτη τους θα βοηθήσει στη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ ιατρών και ασθενών.

“Υπάρχουν κι άλλες καλές μελέτες εκεί έξω σχετικά με ζητήματα ποιότητας ζωής για όσους ζουν με ξηροφθαλμία. Συχνά, όμως, αυτές παραμένον ανέκδοτες και τις μοιράζονται μονάχα μερικοί γιατροί ή ασθενείς”, δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, Jessica T. Markowitz. «Θέλαμε να ποσοτικοποιήσουμε πραγματικά την εμπειρία που έχουν οι άνθρωποι με αυτήν την ασθένεια».

«Δεν πρόκειται απλώς για παράπονα των ασθενών σχετικά με τα συμπτώματα», πρόσθεσε ο επικεφαλής ερευνητής Ipek Ozer Stillman. «Καταγράψαμε επιστημονικά και συστηματικά την εμπειρία τους και κατανοήσαμε πώς η ζωή είναι διαφορετική για τα άτομα που ζουν με ξηροφθαλμία».

ΠΗΓΗ:
American Academy of ophthalmology/ aao.org