Νέα θεραπεία για την πρεσβυωπία με τοπικές οφθαλμικές σταγόνες

οφθαλμικές σταγόνες
Woman suffering eyestrain trying to read a book at home

Περισσότερο από το 1/3 των ανθρώπων παγκοσμίως έχουν πρεσβυωπία, μια σταδιακή απώλεια της κοντινής όρασης που έρχεται με το πέρας της ηλικίας. Για την αντιμετώπιση της πάθησης, οι περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν στα γυαλιά οράσεως ή στους φακούς επαφής. Ωστόσο, οι φακοί χάνονται εύκολα, ενώ τα γυαλιά μερικές φορές μπορεί να φαίνονται ως ένα πρόσθετο βάρος. Πλέον, μια πολλά υποσχόμενη μη χειρουργική θεραπεία για την πρεσβυωπία αρχίζει να διαφαίνεται στον ορίζοντα: τοπικές οφθαλμικές σταγόνες.

Είδη οφθαλμικών σταγόνων

Η πρεσβυωπία εμφανίζεται όταν ο καθαρός φακός του ματιού σκληραίνει, εξαιτίας της ηλικίας, και χάνει την ευλυγισία του. Αυτό καθιστά δύσκολο το να εστιάσετε στις μικρές  λέξεις στο βιβλίο ή σ’ ένα smartphone.

Δύο τύποι οφθαλμικών σταγόνων – το καθένα με μοναδικούς μηχανισμούς – αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Οι μιώτικες σταγόνες κάνουν την κόρη να συσπάται, περιορίζοντας τις πληροφορίες εκτός εστίασης. Η πρώτη εγκεκριμένη από τον FDA σταγόνα για την πρεσβυωπία είναι ένας τύπος μυωτικής σταγόνας. Οι σταγόνες που μαλακώνουν τους φακούς βοηθούν στην αποκατάσταση της ευελιξίας του φακού.

Μιωτικές σταγόνες

Οι μυωτικές σταγόνες αλλάζουν το μέγεθος της κόρης και μπορούν επίσης να αυξήσουν τον τόνο του ακτινωτού σώματος. Λόγω αυτού, μεγιστοποιείται η δυνατότητα εστίασης σε κοντινά και μακρινά αντικείμενα. Η διαδικασία θυμίζει μια πρωτότυπη κάμερα φιλμ, πριν από την εφεύρεση του φακού. Η Allergan κυκλοφόρησε την πρώτη εγκεκριμένη από τον FDA θεραπεία μωτικών σταγόνων για την πρεσβυωπία το 2021.

«Η σημασία αυτής της έγκρισης από τη FDA είναι τεράστια καθώς υπάρχουν περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως με πρεσβυωπία. Τα γυαλιά, οι φακοί επαφής και η χειρουργική επέμβαση είναι παραδοσιακές θεραπείες, αλλά, για διάφορους λόγους, δε λειτουργούν καλά για τον κάθε ασθενή», δήλωσε ο Christopher Starr, οφθαλμίατρος στο Weill Cornell Medicine στη Νέα Υόρκη. «Το να έχουμε μια νέα θεραπευτική επιλογή με τη μορφή οφθαλμικής σταγόνας είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη στο οπλοστάσιο μας ενάντια σε αυτήν την καθολική πάθηση κοντινής όρασης που σχετίζεται με την ηλικία και επηρεάζει ουσιαστικά όλους τους ανθρώπους άνω των 40 ετών».

Σταγόνες που μαλακώνουν τους φακούς

Αυτός ο τύπος σταγόνας μαλακώνει τον γερασμένο φακό του ματιού. Όταν ο φακός ανακτήσει την ευελιξία του, το μάτι μπορεί να εστιάσει καλύτερα σε κοντινά αντικείμενα. Οι σταγόνες που μαλακώνουν τους φακούς δεν μπορούν να αποκαταστήσουν πλήρως την κοντινή όραση. Αλλά μπορούν να είναι σε θέση να γυρίσουν τον χρόνο πίσω έως και 10 χρόνια. Αυτός ο τύπος σταγόνας μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα για άτομα χωρίς καταρράκτη που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της πρεσβυωπίας. Ουσιαστικά, περιλαμβάνει σχεδόν τους μισούς ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με την πάθηση. Η Novartis έχει αναπτύξει την πρώτη σταγόνα που μαλακώνει τους φυσικούς φακούς και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε δοκιμές φάσης 2.

Οι θα λειτουργήσουν οι οφθαλμικές σταγόνες εξίσου καλά με τα γυαλιά;

Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι οι μωτικές σταγόνες αρχίζουν να δρουν σε περίπου 30 λεπτά και διαρκούν 4 έως 7 ώρες. Μόλις εξαφανιστεί το διορθωτικό αποτέλεσμα, οι σταγόνες πρέπει να επανατοποθετηθούν. Αντίθετα, οι σταγόνες που μαλακώνουν τους φακούς διατηρούν το οπτικό αποτέλεσμα για αρκετά χρόνια. Τα άτομα που χρησιμοποιούν οποιονδήποτε τύπο σταγόνων έχουν κερδίσει έως και 7 γραμμές κοντινής όρασης – όσο θα κέρδιζαν και με τα γυαλιά οράσεως. Μερικοί άνθρωποι που έλαβαν τις σταγόνες παρουσίασαν πονοκέφαλο, περιορισμένη νυχτερινή όραση ή δυσκολία στη διάκριση ενός αντικειμένου από το φόντο του.

Μερικοί ασθενείς μπορεί να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν έναν συνδυασμό μωτικών και μαλακτικών σταγόνων για να μεγιστοποιήσουν την όραση. Ωστόσο, μπορούν να επωφεληθούν με περισσότερο με τον έναν εκ των δύο τύπων. Εάν έχετε πρώιμο καταρράκτη, για παράδειγμα, το να χρησιμοποιήσετε μυωτικές σταγόνες μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να πραγματοποιήσετε μια ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση, ώστε να αξιολογήσετε την υγεία των ματιών σας.

Πόσο θα κοστίζουν οι οφθαλμικές σταγόνες;

Είναι απίθανο κάποια από αυτές τις οφθαλμικές σταγόνες να καλύπτεται από ασφάλιση. Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς – αυτοί που χρειάζονται διεστιακά ή πολυεστιακά γυαλιά- μπορεί να διαπιστώσουν ότι οι σταγόνες είναι φθηνότερη θεραπεία για την πρεσβυωπία με την πάροδο του χρόνου.

Τι γίνεται με την επέμβαση στα μάτια;

Μερικοί άνθρωποι έχουν επίσης την επιλογή να διορθώσουν την πρεσβυωπία τους με χειρουργική επέμβαση. Οι χειρουργικές επεμβάσεις για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας περιλαμβάνουν εμφύτευση ενδοφθάλμιου φακού, ένθετα κερατοειδούς και διαθλαστική χειρουργική με λέιζερ (LASIK). Ωστόσο, δεν είναι όλοι υποψήφιοι κατάλληλοι για χειρουργική θεραπεία. Επιπλέον, οι χειρουργικές επεμβάσεις αυτές μπορεί να κοστίσουν πολλά χρήματα, κάτι που τις καθιστά μια όχι και τόσο ιδανική επιλογή.

«Οι οφθαλμικές σταγόνες θα προσφέρουν μια ουσιαστική και οικονομικά αποδοτική επιλογή για πολλούς ανθρώπους που ζουν με πρεσβυωπία. Αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν υπάρχει θεραπεία που να ταιριάζει σε όλους. Τα μάτια κάθε ατόμου είναι μοναδικά – και τα γυαλιά, οι σταγόνες και οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Μια ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση από οφθαλμίατρο θα σας βοηθήσει να βρείτε την καλύτερη επιλογή για εσάς», συμβουλεύει ο Luke Rebenitsch, ιατρικός διευθυντής και διαθλαστικός χειρουργός στο ClearSight Center στην Οκλαχόμα Σίτι.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org