Διασφαλίστε την ασφαλή οδήγηση κατά τη διάρκεια της νύχτας

οδήγηση

Η πολύωρη οδήγηση αποτελεί μια από τις πιο συχνές δραστηριότητες της σύγχρονης ζωής. Χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο ως το βασικό μέσο για να μετακινηθούμε στον χώρο εργασίας μας. Το χρησιμοποιούμε στις βόλτες και τις εξοχικές αποδράσεις μας. Συνεπώς, ο χρόνος που καταναλώνουμε στην οδήγηση έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν.

Σε πολλές περιπτώσεις όμως, η οδήγηση μπορεί να καταστεί ιδιαίτερα επικίνδυνη. Όταν η όρασή μας δεν είναι καθαρή και το οπτικό μας πεδίο θολό, όπως κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορούν να συμβούν σοβαρά ατυχήματα. Καθώς μεγαλώνουμε, η οπτική μας ικανότητα επηρεάζεται σημαντικά. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να ακολουθήσουμε κάποια απλά βήματα, ώστε να διασφαλίσουμε τόσο τη δική μας ασφάλεια όσο και των γύρω μας.

Σας παραθέτουμε κάποιες απλές και μικρές συμβουλές:

  • Βεβαιωθείτε ότι επισκέπτεστε έναν επαγγελματία οφθαλμολόγο τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο χρόνια. Εάν αντιμετωπίζετε κάποια σοβαρή οφθαλμική πάθηση ή παρουσιάζετε συμπτώματα μειωμένης όρασης, ακόμη πιο συχνά. Ενημερώστε τον γιατρό σας για τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζετε στην νυχτερινή οδήγηση. Εκείνος θα σας προτείνει να υποβληθείτε σε εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως την αξιολόγηση του οπτικού πεδίου ή την ευαισθησία στην αντίθεση.
  • Εάν έχετε διαβήτη, θα πρέπει να υποβάλλεστε σε εξετάσεις οφθαλμών τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Θα πρέπει να ακολουθείτε προσεκτικά τις συστάσεις του γιατρού σας σχετικά με τη διατροφή, τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και την ινσουλίνη για να μειώσετε τους κινδύνους της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Η διαβητική οφθαλμική νόσος μπορεί προοδευτικά να οδηγήσει σε σοβαρή απώλεια της όρασης.
  • Επισκεφθείτε άμεσα έναν ειδικό, εάν εντοπίσετε συμπτώματα απειλητικών για την όραση οφθαλμικών παθήσεων. Θυμηθείτε ότι πολλά συμπτώματα οφθαλμικών προβλημάτων εμφανίζονται αργά κατά την εξέλιξη της νόσου, επομένως η επείγουσα απόκρισή σας είναι εξαιρετικά σημαντική.
  • Ζητήστε από τον οφθαλμίατρο να σας συνταγογραφήσει ειδικά γυαλιά νυχτερινής οράσεως. Τα γυαλιά αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν να βλέπετε καλύτερα το δρόμο κατά τη διάρκεια της βραδινής οδήγησης. Οι αντιανακλαστικές επιστρώσεις μπορούν επίσης να μειώσουν τη λάμψη που εκπέμπεται από τις επίπεδες επιφάνειες και προσφέρουν καθαρότερη όραση. Τέλος, φακοί που έχουν αναπτυχθεί με ειδικές  τεχνολογίες μπορούν να μειώσουν τις λάμψεις, τις έντονες ηλιακές ακτίνες κι άλλες πηγές φωτός που μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή σας κατά τη διάρκεια της οδήγησης.
  • Εάν ετοιμάζεστε για επέμβαση καταρράκτη, ρωτήστε τον χειρουργό σας για την αντικατάσταση των θολών φυσικών φακών σας με έναν ασφαιρικό ενδοφθάλμιο φακό. Αυτοί οι τεχνητοί φακοί έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν καλύτερη ευαισθησία αντίθεσης κι ευκρινέστερη όραση από ό, τι θα ήταν δυνατό με την εμφύτευση παραδοσιακών, σφαιρικών ενδοφθάλμιων φακών.
  • Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν πλησιάζετε σε διασταυρώσεις. Σε αυτά τα σημεία συμβαίνουν το 40% των θανατηφόρων συγκρούσεων. Συνήθως πρόκειται για ηλικιωμένους οδηγούς, σύμφωνα με μελέτη του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου για την Ασφάλεια στους Αυτοκινητόδρομους. Ο πιο συνηθισμένος λόγος για αυτά τα σφάλματα ήταν η αδυναμία αντίδρασης, ειδικά όταν πραγματοποιείτε αριστερή στροφή.

Συμβουλές ειδικών για ασφαλή οδήγηση:

Οι ακόλουθες συμβουλές για ασφαλή οδήγηση προτάθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ:

  • Ελαχιστοποιήστε τους κινδύνους της νυχτερινής οδήγησης σχεδιάζοντας τα ταξίδια και τις διαδρομές πριν φύγετε από το σπίτι σας. Να οδηγείτε μόνο σε δρόμους που γνωρίζετε κι αποφύγετε τους σκοτεινούς κι επικίνδυνους δρόμους. Περιορίστε τα ταξίδια σας σε μέρη που μπορείτε εύκολα να φτάσετε και που βρίσκονται κοντά στην κατοικία σας.
  • Μην οδηγείτε εάν είστε αγχωμένοι ή κουρασμένοι. Να μένετε επικεντρωμένοι στην οδήγηση αποφεύγοντας οποιονδήποτε περισπασμό.
  • Πάντα να οδηγείτε με γνώμονα την ασφάλεια. Να αφήνετε αποστάσεις ανάμεσα σ’ εσάς και το αυτοκίνητο μπροστά σας.
  • Διατηρείτε τα παράθυρά σας καθαρά κι επιλέξτε ένα αυτοκίνητο με δυνατότητες που κάνουν την οδήγηση ασφαλέστερη, όπως υδραυλικό τιμόνι, φρένα ισχύος, αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων και μεγάλους καθρέφτες.
  • Διατηρήστε το αυτοκίνητό σας σε καλή κατάσταση, διατηρώντας φρέσκους υαλοκαθαριστήρες και καθαρούς, ευθυγραμμισμένους προβολείς.

Πηγή:
allaboutvision.com