Γιατί οι άνθρωποι διαθέτουν φρύδια και βλεφαρίδες;

φρύδια

Καθώς οι άνθρωποι εξελίσσονταν, τα μαλλιά του σώματος και του προσώπου φαίνεται να μειώνονταν με την πάροδο του χρόνου. Παρόλα αυτά, τα φρύδια κι οι βλεφαρίδες παρέμεινα αναλλοίωτα κι αποτελούν βασικό μέρος των χαρακτηριστικών μας.

Υπάρχει, όμως, ένας βιολογικός ή λειτουργικός λόγος για τον οποίο έχουμε τρίχες πάνω και γύρω από τα μάτια μας; Ερευνητές κι οφθαλμίατροι πιστεύουν ότι διατρέχουν σημαντικοί λόγοι ύπαρξης αυτών των τριχών γύρω από την περιοχή του οφθαλμού.

Τα φρύδια απομακρύνουν την υγρασία μακριά από τα μάτια και βοηθούν στην αναγνώριση της ταυτότητας μεταξύ των ανθρώπων

Η περιοχή των καμπύλων κι ευαίσθητων τριχών πάνω από τα μάτια μας πιστεύεται ότι απομακρύνει την ανεπιθύμητη υγρασία και διατηρεί την όραση καθαρή, ακόμα και σε περιβάλλοντα με έντονο το φαινόμενο της υγρασίας, π.χ. το φθινόπωρο όπου ο καιρός είναι ιδιαίτερα βροχερός. Επιπλέον, το σχήμα κι η κατεύθυνση των τριχών διευκολύνουν τη ροή υγρασίας πλαγίως και κατά μήκος της πλευράς του κεφαλιού. Βοηθούν επίσης στο να εμποδίσουν το φως και να φιλτράρουν τη σκόνη που μπορεί να πέσει στα μάτια μας.

Οι ειδικοί πιστεύουν ακόμη ότι τα φρύδια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη επικοινωνία και στην έκφραση του προσώπου. Μέσω της κίνησης των φρυδιών δηλώνονται εκφράσεις και συναισθήματα όπως ευτυχία, έκπληξη, θυμός, κ.α. Μια μελέτη από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) διαπίστωσε ότι τα φρύδια μπορεί να είναι πιο αναγνωρίσιμος δείκτης ταυτότητας από ό,τι τα ίδια τα μάτια.

Σε ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες κι ορμονικές ανισορροπίες, όπως αλωπεκία, υποθυρεοειδισμός και λύκος, μπορούν να παρατηρηθεί τριχόπτωση στην περιοχή των φρυδιών.

Οι βλεφαρίδες αποτρέπουν τον ερεθισμό και προστατεύουν την υγεία των ματιών

Οι βλεφαρίδες είναι μια ομάδα τριχών που αναπτύσσονται γύρω από την άκρη του βλεφάρου. Λειτουργούν ως συλλέκτες σκόνης, προστατεύοντας τα μάτια από ξένα σώματα που μπορούν να εμποδίσουν την όραση, να προκαλέσουν λοίμωξη ή τραυματισμό. Οι βλεφαρίδες λειτουργούν ως αισθητήρες για αντικείμενα που έρχονται κοντά στο μάτι – όπως έντομα – και προκαλούν ανακλαστικό και προστατευτικό ανοιγοκλείσιμο των ματιών.

Ο Ivan Schwab, καθηγητής οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, λέει ότι οι βλεφαρίδες είναι «ιδιαίτερες μεταξύ των τριχών του σώματος. Οι υγιείς βλεφαρίδες πιστεύεται ότι δεν γίνονται ποτέ γκρίζες. Αποτελούν τις πιο κοντές τρίχες του σώματος με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Και τα μελανοκύτταρα, που βρίσκονται στη βάση των θυλάκων των βλεφαρίδων, σπάνια γίνονται κακοήθη».

Μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Royal Society Interface διαπίστωσε ότι οι βλεφαρίδες δρουν ως φίλτρα αέρα για τα μάτια. Οι ερευνητές, οι οποίοι διεξήγαγαν την έρευνα, πιστεύουν ότι οι βλεφαρίδες μειώνουν την εξάτμιση των δακρύων έως και 50%, βοηθώντας να διατηρηθούν τα μάτια ενυδατωμένα.

Το βάψιμο κι η απομάκρυνση των φρυδιών και των βλεφαρίδων

Το βάψιμο των φρυδιών και των βλεφαρίδων αλλά κι η απομάκρυνση των τριχών αυτών, για λόγους αισθητικούς, είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, οι ειδικοί της υγείας των ματιών προειδοποιούν ότι οι πρακτικές αυτές μπορεί να καταστούν επικίνδυνες. Θα πρέπει να φροντίζουμε ιδιαίτερα την υγεία των ματιών αλλά και της ευρύτερης περιοχής, ώστε να αποφευχθούν πιθανές βλάβες της όρασης στο μέλλον.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org