Πώς η κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης.

Food fight nutrition concept as a fresh healthy broccoli fighting an unhealthy cheese burger with boxing gloves emerging out of the meal options punching each other.

Θα μπορούσε η κακή διατροφή να επηρεάσει αρνητικά την οπτική μας ικανότητα σε τέτοιο σημείο ώστε να χάσουμε ακόμη και την όρασή μας; Η απάντηση απ’ ό,τι φαίνεται είναι θετική. Η ιστορία μάλιστα ενός αγοριού που έχασε την όρασή του, λόγο της υπερκατανάλωσης τυποποιημένων φαγητών, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Σύμφωνα με τον ο Andrew G. Lee, νευρο-οφθαλμίατρο στο Blanton Eye Institute:

«Η διατροφική ανεπάρκεια είναι σπάνια στον ανεπτυγμένο κόσμο. Λόγω της εύκολης πρόσβασης σε πλήθος τροφίμων και της ενίσχυσης αυτών με βιταμίνες δεν παρατηρείτε συχνά», δήλωσε ο Δρ Lee. «Αλλά μπορεί να συμβεί σε ασθενείς που ιατρικώς υποσιτίζονται (π.χ. χρόνιος αλκοολισμός), είναι αυστηροί χορτοφαγικοί, έχουν υποβληθεί σε γαστρεντερική χειρουργική επέμβαση ή έχουν διατροφικές διαταραχές (π.χ. νευρική ανορεξία).

Απώλεια της όρασης λόγω κακών διατροφικών συνηθειών

Στην περίπτωση του εφήβου, οι γονείς επισκέφθηκαν τον οικογενειακό γιατρό τους, επειδή το παιδί παραπονούνταν για συνεχή αίσθηση κοπώσεως. Ήταν φοβερά ιδιότροπος στις διατροφικές του συνήθειες. Ωστόσο, οι εξετάσεις έδειξαν ότι είχε φυσιολογικό σωματικό βάρος και κανένα ορατό σημάδι υποσιτισμού. Του χορηγήθηκαν ενέσεις βιταμίνης Β12, επειδή οι εξετάσεις αίματος αποκάλυψαν ότι είχε αναιμία και χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12.

Μέσα σε ένα χρόνο, υπέστη απώλεια ακοής και μειωμένη όραση. Δυστυχώς, έχασε την όρασή του προτού αποκαλυφθεί η πραγματική αιτία της επιδείνωσης της υγείας του. Αποκαλύφθηκε ότι υπέφερε από παθήσεις του αμφιβληστροειδούς λόγω της χρόνιας διατροφικής συνήθειας να καταναλώνει μόνο τσιπς, τηγανητές πατάτες, λευκό ψωμί και πλήθος προμαγειρεμένων γευμάτων, τα λεγόμενα «fast food». Οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κακή διατροφή είχε ως αποτέλεσμα την ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, χαλκού και σεληνίου, υψηλά επίπεδα ψευδαργύρου, μειωμένη οστική πυκνότητα και σοβαρή οπτική νευροπάθεια, η οποία οδήγησε σε απώλεια οράσεως.

«Αυτή η περίπτωση δείχνει ότι μπορεί κανείς να τυφλωθεί όχι μόνο από αυτά που τρώει,  αλλά και απ’ όλα αυτά που δεν τρώει», λέει Ο Δρ Lee.

Οι γιατροί, οι οφθαλμολόγοι και οι οπτικοί γνωρίζουν από καιρό ότι η καλή διατροφή προσφέρει οφέλη σ’ ολόκληρο το σώμα. Συνιστούν, λοιπόν, να συμπεριληφθούν στη διατροφική ρουτίνα μας υγιείς τροφές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Ακολουθούν, λοιπόν, πέντε κατηργορίες τροφών για καλύτερη όραση

  • Φυλλώδη πράσινα λαχανικά. Το λάχανο και το σπανάκι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Άλλα λαχανικά με σημαντικές ποσότητες λουτεΐνης και ζεαξανθίνης περιλαμβάνουν το μαρούλι, τα λάχανα, τα γογγύλια, το μπρόκολο και τα μπιζέλια.
  • Εσπεριδοειδή. Τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, το γκρέιπφρουτ και τα λεμόνια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Το αντιοξειδωτικό αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την υγεία των ματιών μας. Πολλά άλλα τρόφιμα προσφέρουν βιταμίνη C, όπως ροδάκινα, κόκκινες πιπεριές, ντομάτες και φράουλες.
  • Φασόλια. Όλα τα είδη φασολιών, συμπεριλαμβανομένων των μπιζελιών περιέχουν ψευδάργυρο. Ο Ψευδάργυρος είναι ένα βασικό ιχνοστοιχείο το οποίο βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση στα μάτια. Άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο περιλαμβάνουν στρείδια, άπαχο κόκκινο κρέας, πουλερικά και δημητριακά.
  • Ψάρια και θαλασσινά. Η έρευνα δείχνει ότι οι δίαιτες πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης οφθαλμικών παθήσεων. Ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά είναι ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες, κ.α.
  • Πορτοκαλί λαχανικά και φρούτα. Τα καρότα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο, μια θρεπτική ουσία που βοηθά στη νυχτερινή όραση. Άλλα πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά με σημαντικά οφέλη στην υγεία είναι οι γλυκοπατάτες, τα βερίκοκα και τα πεπόνια.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org