Φροντίδα και απολύμανση των φακών επαφής

φακών επαφής

Εάν σε ένα σουπερμάρκετ ή φαρμακείο επισκεφθείτε το τμήμα που βρίσκονται τα προϊόντα φροντίδας των φακών επαφής, είναι σίγουρο ότι θα μπερδευτείτε. Θα συναντήσετε πάρα πολλά προϊόντα που, πιθανώς, να μην γνωρίζετε τη λειτουργεία τους.

Τι περισσότερες φορές, φαίνεται αρκετά κουραστικό να μάθετε τη χρήση όλων αυτών των προϊόντων. Το μόνο που θέλετε είναι ένα απλό πράγμα, ώστε να εξυπηρετήσετε τις ανάγκες. Εντούτοις, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τα πάντα γύρω από τη φροντίδα των φακών επαφής: Η μη σωστή χρήση και φροντίδα των φακών επαφής σας μπορεί να προκαλέσει μια αλληλουχία οφθαλμικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων λοιμώξεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμη και τύφλωση.

Όταν εξοικειωθείτε με τους φακούς, θα δείτε ότι η φροντίδα τους δεν είναι τόσο περίπλοκη. Φιάλες καθαρισμού και οι φακοί επαφής μιας χρήσης έχουν εφευρεθεί ώστε η σωστή φροντίδα των φακών επαφής να συνεπάγεται πολύ λιγότερος χρόνος, έξοδα και κόπος σε σχέση με το παρελθόν.

Πριν ξεκινήσουμε, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν πρέπει να αλλάζετε συνεχώς προϊόντα χωρίς να ρωτήσετε πρώτα τον οφθαλμίατρό σας. Δεν είναι όλα τα καθαριστικά συμβατά με τους φακούς επαφής. Η χρήση μη συμβατών προϊόντων μπορεί να καταστρέψει τους φακούς επαφής ή να βλάψει τα μάτια σας.

Για να κατανοήσετε ποια απ’ όλα τα προϊόντα είναι χρήσιμα για εσάς, βοηθάει να γνωρίζετε ποια βήματα απαιτούνται για τη φροντίδα των φακών σας

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες για τον ασφαλή καθαρισμό των φακών επαφής. Πρόσφατα, εξαιτίας ενός δημοφιλούς διαλύματος καθαρισμού των φακών προέκυψαν πολλά κρουσμάτων σοβαρών μυκητιασικών οφθαλμικών λοιμώξεων. Συνεπώς, η χρήση των κατάλληλων προϊόντων είναι πολύ σημαντική, ώστε να διατηρήσετε την υγεία των ματιών σας.

Τα βασικά βήματα για τη φροντίδα των μαλακών φακών επαφής: καθαρισμός, ξέπλυμα και απολύμανση

  1. Για να καθαρίσετε τους μαλακούς φακούς σας με ένα διάλυμα, τοποθετήστε το φακό στην παλάμη του χεριού σας. Εφαρμόστε μια επαρκής ποσότητα διαλύματος στο χέρι σας και τρίψτε απαλά τον φακό στην παλάμη με το δάχτυλό σας, χρησιμοποιώντας μπρος-πίσω (όχι κυκλικές) κινήσεις.
  2. Πλύνετε τα χέρια σας, ώστε να μη μεταφέρετε μικρόβια πρώτα στους φακούς και ύστερα στα μάτια σας. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα ενυδατικά σαπούνια, καθώς δεν είναι καλά για τους φακούς επαφής. Στεγνώστε τα χέρια σας με μια πετσέτα που δεν αφήνει χνούδι.
  3. Αφαιρέστε τον ένα φακό και καθαρίστε τον με το προτεινόμενο διάλυμα. Ο καθαρισμός αφαιρεί τη συσσώρευση που δημιουργείται από τα μάτια, τα καλλυντικά, καθώς κι άλλα υπολείμματα. Ο FDA συνιστά να τρίβετε τον φακό στην παλάμη του χεριού σας με μερικές σταγόνες διαλύματος.
  4. Ξεπλύνετε ξανά τον φακό για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα του καθαριστικού. Φροντίστε να ξεπλύνετε το φακό για όση χρονική διάρκεια προτείνεται από τη συσκευασία. Το ξέπλυμα των φακών είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα.
  5. Τοποθετήστε το φακό σε καθαρή θήκη φακού και γεμίστε με φρέσκο ​​διάλυμα. Η απολύμανση σκοτώνει τους μικροοργανισμούς του φακού. Ο χρόνος απολύμανσης ποικίλλει από προϊόν σε προϊόν, επομένως, ελέγξτε το πακέτο για λεπτομέρειες.
  6. Επαναλάβετε τα βήματα αυτά και για τον άλλο φακό σας.

Πέρα από τον καθαρισμό, το ξέβγαλμα και την απολύμανση

Πρωτεΐνες στους φακούς

Ανάλογα με το είδος των φακών επαφής που φοράτε και την ποσότητα πρωτεΐνης που εναποθέτουν τα μάτια στις επαφές σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν για την αφαίρεση της πρωτεΐνης.

Παρότι ο καθαρισμός τους αφαιρεί την πρωτεΐνη που έχει συσσωρευθεί στους φακούς, ενδέχεται να παραμείνει κάποια ποσότητα και να σας κάνει να αισθάνεστε άβολα, όταν ξαναβάλετε τους φακούς. Για τον λόγο αυτό, όσο περισσότερο και φοράτε τους φακούς, τόσο πιο πιθανό είναι να χρειαστείτε ένα προϊόν αφαίρεσης της πρωτεΐνης.

Αντίθετα, εάν φοράτε φακούς επαφής μίας χρήσης, πιθανότατα δε θα χρειαστείτε ένα τέτοιο προϊόν. Ωστόσο, αν φοράτε φακούς που αντικαθίστανται σε πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα, τότε θα πρέπει να προμηθευτείτε ένα τέτοιο σκεύασμα. Τα προϊόντα για την αφαίρεση πρωτεΐνης περιλαμβάνουν ενζυματικό καθαριστικό και υγρά καθημερινής αφαίρεσης της πρωτεΐνης.

Ξηρότητα και ερεθισμός των ματιών

Χρησιμοποιήστε οφθαλμικές σταγόνες φακών για να λιπάνετε τα μάτια σας και να ξαναβρέξετε τους φακούς σας.

Οφθαλμική ευαισθησία και αλλεργίες

Ένα μικρό ποσοστό όσων φοράνε φακούς αναπτύσσουν αλλεργία στα μάτια στις χημικές ουσίες που υπάρχουν στα διαλύματα των φακών. Εάν συμβαίνει αυτό, δεν χρειάζεστε κάποιο επιπλέον προϊόν. Απλώς πρέπει να επιλέξετε προϊόντα που φέρουν την ένδειξη «χωρίς συντηρητικά».

Τα προϊόντα: διαλύματα καθαρισμού, ξεπλύματος και απολύμανσης

Αλατούχο διάλυμα

Προορίζεται για το ξέπλυμα και την αποθήκευση των φακών επαφής, όταν χρησιμοποιείτε σύστημα απολύμανσης με θερμότητα ή UV. Μπορεί επίσης να το χρειαστεί για χρήση με ενζυμικά δισκία ή συσκευές καθαρισμού/απολύμανσης. Μη χρησιμοποιείτε ποτέ προϊόντα φυσιολογικού ορού για καθαρισμό και απολύμανση.

Τα προϊόντα με υπεροξείδιο του υδρογόνου μπορεί να βοηθήσουν τους χρήστες που είναι ευαίσθητοι στα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται σε διαλύματα πολλαπλών χρήσεων.

Αυτό το καθαριστικό «έξτρας αντοχής» λειτουργεί για όλες τους μαλακούς φακούς, συμπεριλαμβανομένων των φακών υδρογέλης σιλικόνης. Απαιτεί πλύση με φυσιολογικό ορό ή διάλυμα πολλαπλών χρήσεων. Αυτό το προϊόν δεν πρέπει ποτέ να τοποθετείται απευθείας στο μάτι σας.

Αλατούχο διάλυμα

Χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των φακών επαφής. Τοποθετείτε μερικές σταγόνες στην παλάμη του χεριού σας και τρίβετε προσεκτικά τον φακό για όσο χρόνο υποδεικνύεται, συνήθως γύρω στα 20 δευτερόλεπτα, φροντίζοντας να καθαρίσετε και τις δύο πλευρές. Χρησιμοποιήστε διαφορετικά προϊόντα για ξέβγαλμα και απολύμανση.

Καθαριστικά πολλαπλών χρήσεων

Προορίζονται για τον καθαρισμό, το ξέπλυμα, την απολύμανση και την αποθήκευση των φακών επαφής. Καθαρίστε τους φακούς σας, όπως θα κάνατε και με το καθημερινό καθαριστικό. Στη συνέχεια ξεπλύνετε και απολυμάνετε τους φακούς, χρησιμοποιώντας το ίδιο διάλυμα. Εναλλακτικά, ξεπλύνετε τους φακούς δύο φορές και μετά τοποθετήστε τους σε καθαρή θήκη φακών με το ίδιο διάλυμα, ώστε να τους καθαρίσετε και να τους απολυμάνετε. Όταν θα θελήσετε να χρησιμοποιήσετε τους φακούς, ξεπλύνετε τους ξανά. Με τα καθαριστικά διαλύματα πολλαπλών χρήσεων, δε χρειάζονται άλλα προϊόντα περιποίησης φακών.

Διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου

Κι αυτό το καθαριστικό χρησιμοποιείται επίσης για τον καθαρισμό, την απολύμανση, το ξέπλυμα. Με αυτό το συγκεκριμένο προϊόν, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι αν τοποθετήσετε τους φακούς σας στο παρεχόμενο καλάθι και να τους ξεπλένετε. Στη συνέχεια, γεμίζετε τη θήκη με διάλυμα, ώστε να καθαρίσετε και να απολυμάνετε τους φακούς σας.

Ορισμένες θήκες φακών για συστήματα υπεροξειδίου του υδρογόνου έχουν ενσωματωμένο εξουδετερωτή (για τη μετατροπή του υπεροξειδίου του υδρογόνου σε νερό, ώστε να μην τσούζουν τα μάτια σας). Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις πρέπει να προσθέσετε ένα δισκίο εξουδετέρωσης.

Αφού ολοκληρωθεί το βήμα απολύμανσης και εξουδετέρωσης, μπορείτε να αφαιρέσετε τους φακούς από τη θήκη και να τους φορέσετε.

Ποτέ δε θα πρέπει να ξεπλύνετε τους φακούς σας με διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου και ύστερα να τους τοποθετήσετε απευθείας στα μάτια σας. Θα πρέπει πρώτα να έχετε ολοκληρώσει το βήμα απολύμανσης και εξουδετέρωσης. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει χημικό τραυματισμό στο μάτι.

Οι μάρκες συστημάτων περιποίησης υπεροξειδίου του υδρογόνου για μαλακούς φακούς επαφής περιλαμβάνουν το Clear Care (Alcon) και το PeroxiClear (Bausch + Lomb).

Συσκευές καθαρισμού/απολύμανσης

Όπως θα περίμενε κανείς, οι συσκευές αυτές προορίζονται να καθαρίσουν και να απολυμάνουν τους φακούς επαφής. Ανάλογα με το πώς σχεδιάζεται η συσκευή, ο καθαρισμός πραγματοποιείται με υπερηχητικά κύματα, ενώ η απολύμανση πραγματοποιείται μέσω διαλύματος πολλαπλών χρήσεων ή υπεριώδους φωτός.

Οι οδηγίες για την κάθε συσκευή είναι λίγο διαφορετικές. Γενικά, ξεπλένετε πρώτα τους φακούς, χρησιμοποιώντας είτε φυσιολογικό ορό είτε διάλυμα πολλαπλών χρήσεων, σύμφωνα με τις οδηγίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, απαιτεί τρίψιμο με φυσιολογικό ορό. Ωστόσο, ισχύει σε λίγες και σπάνιες περιπτώσεις.

Στη συνέχεια, τοποθετήστε τους φακούς επαφής σας στη ειδική συσκευή και γεμίστε την με τον ίδιο τύπο διαλύματος που χρησιμοποιήσετε και για το ξέβγαλμα. Κλείστε το καπάκι στη συσκευή και κουνήστε την, ώστε να καθαρίσετε και να απολυμάνετε τους φακούς σας.

Φακοί επαφής και θηλώματα

Ε. Μόλις πήρα τους φακούς επαφής και καθώς έβγαζα έναν, γλίστρησε και άγγιξε ένα θήλωμα που υπήρχε στο δάχτυλό μου. Θα είναι εντάξει εάν ύστερα τοποθετήσω τον φακό;

Α. Ναι, είναι ασφαλές να χρησιμοποιήσετε τον φακό επαφής.

Τα θηλώματα στα δάχτυλα είναι δερματικές λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς της οικογένειας του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Αυτοί είναι διαφορετικοί ιοί από εκείνους που προκαλούν επιπεφυκίτιδα κι άλλες κοινές οφθαλμικές λοιμώξεις.

Ωστόσο, εάν ο φακός επαφής έρθει σε επαφή με ένα θήλωμα στο σώμα σας, καλό θα ήταν να ξεπλύνετε τον φακό σας με απολυμαντικό διάλυμα πολλαπλών χρήσεων πριν τον επανατοποθετήσετε στο μάτι σας.

Ως πρόσθετη προφύλαξη από την εισαγωγή ιών HPV στο μάτι σας, επισκεφθείτε έναν δερματολόγο για να υποβληθείτε σε θεραπεία. Οι πιθανές θεραπείες που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση θηλωμάτων περιλαμβάνουν την κατάψυξη με υγρό άζωτο και την αφαίρεση με λέιζερ.

Μπορείτε επίσης να αγοράσετε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για την αφαίρεση των θηλωμάτων.

Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείστε αυτά τα φάρμακα, φροντίστε να πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν αγγίξετε τους φακούς επαφής ή τα μάτια σας. Ορισμένα απ’ αυτά τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν χημικό ερεθισμό, εάν εισχωρήσουν στα μάτια σας.

Προϊόντα για την αφαίρεση της πρωτεΐνης, οφθαλμικές σταγόνες και διάφορες επιλογές για ευαίσθητα μάτια

Ενζυματικό καθαριστικό

Χρησιμοποιείται για την αφαίρεση πρωτεΐνης από τους φακούς, συνήθως σε εβδομαδιαία βάση. Χρησιμοποιείστε τα δισκία με αλατούχο διάλυμα ή απολυμαντικό διάλυμα (πολλαπλών χρήσεων ή υπεροξείδιο του υδρογόνου), σύμφωνα με τις οδηγίες.

Πριν χρησιμοποιήσετε το ενζυματικό καθαριστικό, ξεπλύνετε τους φακούς σας χρησιμοποιώντας άλλα προϊόντα. Γεμίστε τη θήκη ή τα φιαλίδια των φακών σας (σύμφωνα με τις οδηγίες) με διάλυμα και, στη συνέχεια, ρίξτε το ενζυματικό δισκίο. Περιμένετε να διαλυθούν και, στη συνέχεια, τοποθετήστε τους φακούς. Αφήστε τους μέσα στο διάλυμα για λίγα λεπτά, συνήθως περίπου 15.

Στη συνέχεια, απολυμάνετε τους φακούς με άλλο προϊόν, εφόσον αυτό χρειάζεται. Ορισμένα ενζυματικά καθαριστικά σας επιτρέπουν να παραλείψετε το βήμα της απολύμανσης. Ωστόσο αυτό δε συμβαίνει πάντα. Ελέγξτε τη συσκευασία του ενζυματικού καθαριστικού για να μάθετε.

Προϊόν καθημερινής χρήσης για την αφαίρεση της πρωτεΐνης

Αφαιρεί την πρωτεΐνη από τους φακούς σας. Βρίσκεται σε υγρή μορφή και χρησιμοποιείται καθημερινά.

Πριν τη χρησιμοποίηση του, καθαρίστε τους φακούς χρησιμοποιώντας άλλα προϊόντα. Γεμίστε τις θήκες των φακών με διάλυμα πολλαπλών χρήσεων και, στη συνέχεια, προσθέστε μια σταγόνα στο καθένα. Απολυμάνετε τους φακούς σας ως συνήθως.

Οφθαλμικές σταγόνες για φακούς επαφής

Χρησιμοποιούνται για τη λίπανση των ματιών. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει μια μάρκα που είναι ασφαλής για τους φακούς επαφής. Οι οφθαλμικές σταγόνες που δεν προορίζονται για φακούς επαφής μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ο φακός εφαρμόζει στο μάτι σας ή/και να αποχρωματίσουν τον φακό.

Προϊόντα πολλαπλών χρήσεων

Τα προϊόντα αυτά κάνουν τη φροντίδα των φακών επαφής σας αρκετά πιο απλή και εύκολη. Ωστόσο, θα πρέπει να θυμηθείτε ότι πρέπει τρίψετε τους φακούς σας σύμφωνα με τις οδηγίες, για καλύτερα αποτελέσματα.

Προϊόντα για ευαίσθητα μάτια

Βοηθούν τα άτομα που έχουν αλλεργικές αντιδράσεις στα διαλύματα φακών επαφής. Οι αλλεργίες μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και αν χρησιμοποιείτε κάποιο προϊόν για πολλά χρόνια. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κνησμό, δακρύρροια, αίσθηση ξένου σώματος, κάψιμο, ερυθρότητα και εκκρίσεις. Είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρό σας, εάν αντιμετωπίζετε τέτοια συμπτώματα, καθώς μπορεί να οφείλονται και σ’ άλλες αιτίες.

Ένα συστατικό που ονομάζεται thimerosal βρέθηκε ότι προκαλεί προβλήματα σε περίπου 10% των ασθενών. Λόγω αυτού, οι περισσότερες εταιρείες δεν το χρησιμοποιούν σήμερα. Το αλατούχο διάλυμα χωρίς Thimerosal συνήθως φέρει την ένδειξη “για ευαίσθητα μάτια”.

Ωστόσο, οι άνθρωποι παρουσιάζουν αντιδράσεις και σ’ άλλα συντηρητικά. Γι’ αυτό πρέπει να στραφούν σε προϊόντα περιποίησης χωρίς συντηρητικά.

Φροντίστε να προσέχετε ιδιαίτερα τις ημερομηνίες λήξης σε όλα τα διαλύματα φακών επαφής. Το αλατούχο διάλυμα, για παράδειγμα, θα πρέπει να απορριφθεί εντός δύο εβδομάδων μετά το άνοιγμα, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης.

Ποιο είναι το πιο δημοφιλές προϊόν καθαρισμού;

Οι περισσότεροι χρήστες μαλακών φακών επαφής προτιμούν προϊόντα πολλαπλών χρήσεων για τη φροντίδα και τον καθαρισμό των φακών επαφής, λόγω της ευκολίας στη χρήση.

Ωστόσο, τα προϊόντα με υπεροξείδιο του υδρογόνου, μερικές φορές, είναι καλύτερη επιλογή, ειδικά εάν έχετε προβλήματα ενόχλησης με φακούς επαφής υδρογέλης σιλικόνης.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Contact Lens & Anterior Eye, η χρήση προϊόντων με υπεροξείδιο του υδρογόνου μείωσε σημαντικά τις εναποθέσεις βλέννας και λιπιδίων και αύξησε την επιφανειακή διαβρεξιμότητα των φακών υδρογέλης σιλικόνης σε σύγκριση με τη χρήση διαλύματος πολλαπλών χρήσεων.

Homemade προϊόντα

Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι καταστήματα όπως το φαρμακείο πωλούν προϊόντα περιποίησης φακών επαφής που είναι κατασκευασμένα από τους ίδιους. Συχνά, αυτά είναι πολύ φθηνότερα από τα επώνυμα προϊόντα. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε;

Αυτά τα προϊόντα είναι ασφαλή και στις περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια πιθανά προβλήματα. Μερικές φορές τα προϊόντα αυτά παρασκευάζονται από παλαιότερες συνθέσεις, οι οποίες δεν προσφέρουν τα ίδια πλεονεκτήματα με τα νεότερα προϊόντα.

Και δεν είναι μόνο αυτό: Όπως έχετε μάθει μέχρι τώρα, δεν πρέπει να αλλάζετε προϊόντα καθαρισμού, χωρίς πρώτα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Πριν τα χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα νέα προϊόντα είναι συμβατά με τους φακούς επαφής σας.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη φροντίδα των φακών επαφής;

Μόλις αποφασίσετε ποιο προϊόν θέλετε να δοκιμάσετε, συζητήστε το με τον οφθαλμίατρό σας. Μην αλλάξετε μάρκα μέχρι να διαπιστώσετε ότι η νέα επωνυμία είναι συμβατή με τα άλλα προϊόντα σας και με τους φακούς επαφής σας.

Ανεξάρτητα από το προϊόντα περιποίησης, να θυμάστε:

  • Μην αγγίζετε ποτέ τα άκρα του μπουκαλιού του διαλύματος σε οποιαδήποτε επιφάνεια, συμπεριλαμβανομένου του σώματός σας. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει μόλυνση του διαλύματος.
  • Αποφύγετε να ρίχνετε νερό της βρύσης στους φακούς επαφής, καθώς μπορεί να μεταφερθούν μικροοργανισμοί που προκαλούν σοβαρές μολύνσεις.
  • Θυμηθείτε να καθαρίζετε τα εξαρτήματα των φακών επαφής (θήκη φακών, συσκευές καθαρισμού/απολύμανσης, φιαλίδια ενζυματικού καθαριστικού και ούτω καθεξής) σύμφωνα με τις οδηγίες.
  • Οι θήκες των φακών πρέπει να ξεπλένονται με ζεστό νερό βρύσης και να στεγνώνουν, όταν δεν χρησιμοποιούνται.
  • Πετάξτε τη θήκη των φακών επαφής σας κάθε τρεις μήνες, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης.
  • Το πιο σημαντικό: καθαρίστε και απολυμάνετε τους φακούς επαφής σας μία φορά την ημέρα. Εάν φοράτε φακούς παρατεταμένης χρήσης, καθαρίστε και απολυμάνετε τους φακούς αμέσως μόλις τους αφαιρέσετε. Όχι μόνο τα μάτια σας θα είναι πιο ασφαλή και υγιή, αλλά και οι φακοί επαφής σας θα είναι πιο άνετοι στη χρήση τους.

Πηγή:
allaboutvision.com