Πώς οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν την όρασή σας και τι να κάνετε

ορμονικές αλλαγές

Εδώ είναι κάτι που ίσως δεν γνωρίζετε: Οι ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση αυξάνουν άμεσα τον κίνδυνο τύφλωσης. Δυστυχώς, αυτές οι αλλαγές είναι συχνά ασυμπτωματικές, επομένως κάποιος μπορεί να μην ξέρει καν ότι είναι πρόβλημα μέχρι να είναι πολύ αργά. Στην πραγματικότητα, περισσότερο από το 65% των περιστατικών τύφλωσης εμφανίζονται σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτό είναι ένα αρκετά αποθαρρυντικό και αποτρέψιμο στατιστικό.

Ωστόσο, παρά αυτά τα στατιστικά στοιχεία, οι περισσότεροι από εμάς δίνουμε πολύ λίγο χρόνο, προσοχή ή ανησυχία για τη διατήρηση μια από τις πιο πολύτιμες πτυχές της υγείας μας. Αυτό είναι αρκετά ανησυχητικό, γιατί τα μάτια σας δεν είναι μόνο τα παράθυρα στην ψυχή σας αλλά και στην υγεία σας. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο τι συμβαίνει στα μάτια μιας γυναίκας κατά την εμμηνόπαυση και γιατί αξιοσημείωτο.

Οι ορμόνες και τα ματιά σας!

Τα μάτια μας είναι μικρόκοσμοι της συνολικής μας υγείας. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, η χημεία ολόκληρου του σώματος μιας γυναίκας αλλάζει. Τα επίπεδα ορμονών μειώνονται και μέρη του ματιού, συμπεριλαμβανομένης της όρασης και του σχήματος των ματιών, αρχίζουν να αλλάζουν επίσης.

Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να φαίνονται λεπτές στην αρχή: ξηροφθαλμία μετά από μια κουραστική μέρα στον υπολογιστή, φαγούρα στα μάτια κατά τη διάρκεια ορισμένων εποχών, κόκκινα μάτια και απώλεια όρασης. Αλλά κάθε σύμπτωμα είναι ένα μήνυμα από το κέντρο όρασης στον εγκέφαλό μας που προσπαθεί να μας πει ότι κάτι στο σώμα μας δεν ισορροπεί.

Ο ρόλος της εμμηνόπαυσης

Οι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι οι ορμόνες τις εμμηνόπαυσης έχουν επιρροή εκτός της εμμήνου ρύσεως και της αναπαραγωγής. Στην πραγματικότητα, έχουν περισσότερες ευθύνες εκτός του αναπαραγωγικού συστήματος παρά εντός.

Τα μάτια αποτελούν μέρος του κεντρικού νευρικού συστήματος με αποτέλεσμα οι ορμόνες να παίζουν βασικό ρόλο στην υγεία των ματιών. Μπορείτε να δείτε στοιχεία στον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο έχει περισσότερους υποδοχείς για τις ορμόνες από οπουδήποτε αλλού στο σώμα σας.

Στα γόνιμα χρόνια σας, τα οιστρογόνα, η τεστοστερόνη και η προγεστερόνη περικλείουν τους εξειδικευμένους ιστούς του ματιού σας. Η δουλειά τους είναι να διατηρούν τα μάτια υγρά, ζωτικά και ζωντανά. Αλλά κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, η ποσότητα των ορμονών στο σώμα μειώνεται δραματικά.

Ένα από τα πιο κοινά αποτελέσματα της πτώσης των επιπέδων των ορμονών είναι η ξηροφθαλμία. Και οι τρεις ορμόνες συνεργάζονται για να ελέγχουν τους αδένες λίπους των ματιών μας.

Τα οιστρογόνα επηρεάζουν επίσης την ελαστικότητα του κερατοειδούς, ο οποίος αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο το φως διασχίζει το μάτι. Ακόμη και μικρές παραλλαγές στο σχήμα, την ελαστικότητα και την υγρασία του ματιού μπορούν να έχουν δραματικές επιπτώσεις στην όρασή μας. Με την πάροδο του χρόνου, τα κυμαινόμενα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσουν σε μερική ή πλήρη απώλεια όρασης.

Συνήθη οφθαλμικά προβλήματα (μέρος πρώτο)

Οι γυναίκες στα σαράντα και στα πενήντα τους επηρεάζονται δυσανάλογα από αυτά τα ζητήματα σε σύγκριση με τους άνδρες ομολόγους τους. Έχουν επίσης 12% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν απώλεια όρασης από τους άνδρες.

Οι ανισορροπίες των ορμονών της εμμηνόπαυσης ευθύνονται εν μέρει για τα παρακάτω προβλήματα στα μάτια:

1. Γλαύκωμα

Το γλαύκωμα επηρεάζει το οπτικό νεύρο στο πίσω μέρος του ματιού. Μελέτες υποδεικνύουν ότι τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας να αναπτύξει γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας κατά την εμμηνόπαυση.

Το μάτι σας παράγει υγρό για να θρέψει τα μέρη του ματιού που δεν έχουν αιμοφόρα αγγεία. Ωστόσο, πάρα πολύ υγρό ή προβλήματα στην αποστράγγιση του υγρού μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο οπτικό νεύρο. Η βλάβη στο οπτικό νεύρο και η αυξημένη πίεση στο μάτι προκαλούν απώλεια της περιφερειακής όρασης.

2. Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Γνωστό και ως AMD, ξεκινά με τη φθορά του αμφιβληστροειδούς στο πίσω μέρος του ματιού. Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας γίνεται πιο συχνή όσο μεγαλώνετε και οδηγεί σε θολή όραση και απώλεια κεντρικής όρασης. Ενώ η AMD δεν είναι αναστρέψιμη, ένας υγιεινός τρόπος ζωής που επικεντρώνεται στην πρόληψη της φλεγμονής μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της AMD και να κρατήσει την ωχρά κηλίδα από τον ταχύτερο εκφυλισμό.

Ενώ η σχέση μεταξύ των ορμονών του φύλου και της AMD βρίσκεται ακόμη υπό μελέτη, τα οιστρογόνα είναι γνωστό ότι έχουν την ικανότητα να είναι αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά. Αυτό σημαίνει ότι τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της φλεγμονής και της οξείδωσης.

Συνήθη οφθαλμικά προβλήματα (μέρος δεύτερο)

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι ανισότητες μεταξύ των φύλων στα προβλήματα όρασης είναι πολιτισμικές. Συνηθίζετε οι γυναίκες να έχουν λιγότερη πρόσβαση στη συνήθη φροντίδα της όρασης . Επίσης, οι γυναίκες γενικά ζουν περισσότερο από τους άνδρες, δίνοντάς τους περισσότερο χρόνο για να αναπτύξουν αυτές τις οφθαλμικές παθήσεις.

Ακολουθούν επιπρόσθετα προβλήματα στα μάτια λόγο των ορμονών της εμμηνόπαυσης:

3. Θυρεοειδές μάτι

Ο θυρεοειδής οφθαλμός σχετίζεται με τη νόσο του Graves (υπερθυρεοειδισμός), το Hashimoto (υποθυρεοειδισμός) και την παρουσία υψηλών αυτοαντισωμάτων του θυρεοειδούς. Οι ιστοί στις κόγχες των ματιών μας έχουν υποδοχείς παρόμοιους με αυτούς του θυρεοειδούς αδένα. Αν λοιπόν ενεργοποιηθεί ο θυρεοειδής, ενεργοποιούνται οι κόγχες των ματιών. Αυτό προκαλεί φλεγμονή στα μάτια, συμπεριλαμβανομένης της διόγκωσης, της ξηρότητας, του πρηξίματος, της διπλής όρασης και της απώλειας όρασης.

Δεδομένου ότι οι ορμόνες του θυρεοειδούς και το μάτι είναι τόσο στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους, οι αλλαγές στις ορμόνες μας επηρεάζουν την υγεία των ματιών μας. Ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής μπορεί να προκαλέσει πτώση της τεστοστερόνης. Τα οιστρογόνα βοηθούν στη διάδοση της θυρεοειδικής ορμόνης σε όλη την κυκλοφορία του αίματος. Τα πολύ λίγα οιστρογόνα καταλήγουν σε ανεπαρκή θυρεοειδικό ιστό, ενώ πάρα πολύ μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό βρογχοκήλης.

4. Καταρράκτης

Ο καταρράκτης μπορεί να εμφανιστεί μετά την εμμηνόπαυση, αλλά η σχέση τους με τις ορμόνες εξακολουθεί να είναι αδιευκρίνιστη. Με τον ίδιο τρόπο που οι προβολείς στο αυτοκίνητό σας συσσωρεύουν μια μεμβράνη με την πάροδο του χρόνου που εμποδίζει το φως να περάσει, τα μάτια σας μπορεί να αρχίσουν να θολώνουν με την ηλικία. Οι περισσότερες ηλικιωμένες γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα με καταρράκτη κάποια στιγμή. Μελέτες δείχνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα να αναπτύξετε καταρράκτη.

Λύσεις για την καλύτερη υγεία των ματιών (μέρος πρώτο)

Οι υγιεινές συνήθειες και πρακτικές των ματιών μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση πολλών οφθαλμικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του γλαυκώματος, της AMD και του θυρεοειδούς οφθαλμού.

Δοκιμάστε μερικές από αυτές τις υγιεινές συνήθειες των ματιών για να αποτρέψετε προβλήματα όρασης:

Υποστηρίξτε την ορμονική ισορροπία. Ο θυρεοειδής, η κορτιζόλη, τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη, η τεστοστερόνη, η ινσουλίνη και η DHEA είναι οι επτά κύριες μεταβολικές ορμόνες. Όταν είναι ισορροπημένες, οι ορμόνες σας διασφαλίζουν ότι τα μάτια σας έχουν όλα όσα χρειάζονται για να λειτουργήσουν.

Προγραμματίστε τακτικές εξετάσεις όρασης. Το check in με τον οφθαλμίατρό σας είναι ο Νο.1 τρόπος με τον οποίο μπορείτε να φροντίσετε την όρασή σας. Πολλά οφθαλμικά προβλήματα μπορεί να είναι ασυμπτωματικά στην αρχή, επομένως ο προγραμματισμός ενός ετήσιου ραντεβού θα αυξήσει την πιθανότητα να ανακαλύψετε αυτά τα προβλήματα όρασης πριν αυξηθούν σε σοβαρότητα.

Ξεκουράστε τα μάτια σας μειώνοντας τον χρόνο οθόνης. Η γενιά μας ξοδεύει δυσανάλογο χρόνο κοιτάζοντας οθόνες υπολογιστών. Η αυξανόμενη έκθεση στο μπλε φως μπορεί να αλλάξει το πρόγραμμα του ύπνου μας και να οδηγήσει σε ξηρά, φαγούρα στα μάτια. Δεδομένου ότι το μπλε φως περνά κατευθείαν στο πίσω μέρος του ματιού μας, ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι το μπλε φως μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης AMD. Το μπλε φως κατά τη διάρκεια της ημέρας θα σας κρατήσει ξύπνιους αλλά θα εμποδίσει τον ύπνο σας τη νύχτα. Δοκιμάστε να φοράτε γυαλιά που μπλοκάρουν το μπλε φως αν κοιτάτε τις οθόνες μπλε φωτός μετά τη δύση του ηλίου.

Λύσεις για την καλύτερη υγεία των ματιών (μέρος δεύτερο)

Φροντίστε το σώμα σας με υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής. Δώστε προτεραιότητα στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα καρότα, την κολοκύθα και τους κρόκους αυγών. Αυτές οι τροφές περιέχουν δύο καροτενοειδή, τη ζεαξανθίνη και τη λουτεΐνη, τα οποία βοηθούν τα μάτια μας να μπλοκάρουν φυσικά το μπλε φως.

Δώστε προτεραιότητα στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Το μάτι έχει την υψηλότερη συγκέντρωση ωμέγα-3 στο σώμα και τα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την υγεία του αμφιβληστροειδούς. Η λήψη ενός συμπληρώματος ωμέγα-3 μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ξηροφθαλμίας, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε τρόφιμα που περιέχουν ωμέγα-3 στη διατροφή σας, όπως σολομό, σκουμπρί, σαρδέλες, λιναρόσπορους και σπόρους chia.

Υποστηρίξτε την υγιή αρτηριακή πίεση. Εάν η ΑΠ σας είναι είτε υψηλή είτε χαμηλή, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον αμφιβληστροειδή και το οπτικό νεύρο. Υγιής ροή αίματος σημαίνει υγιής όραση. Ο αμφιβληστροειδής έχει έναν από τους υψηλότερους μεταβολικούς ρυθμούς στο σώμα σας. Με αποτέλεσμα, να χρειάζεται άφθονα θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο για να λειτουργήσει καλά. Το αίμα φέρνει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στα μάτια σας. Αν και τα προληπτικά μέτρα μπορεί να φαίνονται σαν ταλαιπωρία, εξακολουθούν να είναι ευκολότερα από τη θεραπεία μιας μη αναστρέψιμης περίπτωσης AMD ή γλαυκώματος αργότερα στη ζωή. Ενσωματώστε μερικές ή όλες αυτές τις συνήθειες όρασης για υγιή μάτια στη μέση ηλικία και μετά.

Συμπεράσματα

Η όραση μας είναι πολύτιμη, αλλά μπορεί να μην συνειδητοποιήσετε την άξια της μέχρι να τη χάσετε. Εάν δεν θέλετε να ξέρετε πώς είναι να ξεχνάτε το πρόσωπο του αγαπημένου σας προσώπου, να χάνετε τη λάμψη του φωτός στο νερό ή να χάνετε την ομορφιά μιας πανσελήνου, πρέπει να είστε προληπτικοί όσον αφορά την υγεία της όρασης. Οι ορμονικές αλλαγές είναι συχνά ασυμπτωματικές, επομένως να ελέγχετε τα μάτια σας τακτικά και να τα φροντίζετε πάντα έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργούν βέλτιστα για τις επόμενες δεκαετίες.

Πηγή : mindbodygreen.com