Τι είναι τα αθλητικά γυαλιά;

Αθλητικά γυαλιά

Ανεξάρτητα από το τι άθλημα κάνετε ή ποια υπαίθρια δραστηριότητα απολαμβάνετε τα αθλητικά γυαλιά είναι απαραίτητα. Αυτό συμβαίνει γιατί το ηλιακό φως είναι ιδιαίτερα έντονο σε εξωτερικούς χώρους και μπορεί να πρακαλέσει πολλά προβλήματα στην όραση. Σε πολλές περιπτώσεις, η περιορισμένη όραση κατά τη διάρκεια των αθηλητικών δραστηριοτήτων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς.

Σ’ όλα τα αθλήματα η όραση αποτελεί τον κατεξοχήν σημαντικό παράγοντα για την βέλτιστη επίδοση. Γι’ αυτόν τον λόγο, έχει αναπτυχθεί μια ειδική κατηγορία γυαλιών που χρησιμεύουν για όλες τις αθλητικές δραστηριότητες.

Είτε απολαμβάνετε την ποδηλασία, την αναρρίχηση, το σκι, το γκολφ και γενικά οποιοδήποτε άθλημα ή δραστηριότητα, μπορείτε να βρείτε τα κατάλληλα αθλητικά γυαλιά. Σκοπός των γυαλιών αυτών είναι βελτιώσουν την άνεση και την ποιότητα της όρασής και, άρα, τις αθλητικές επιδόσεις.

Οι κατασκευάστριες εταιρείες έχουν αναπτύξει καινοτόμα αθλητικά γυαλιά που παρέχουν την καλύτερη δυνατή όραση υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες. Τα γυαλιά αυτά ανταποκρίονται πλήρως στις ιδιαίτερες ανάγκες των ενασχολήσεων αλλά και των αισθητικών επιθυμιών και των πιο απαιτητικών περιπτώσεων.

Αθλητικά γυαλιά ηλίου

Τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά των αθλητικών γυαλιών είναι η ποιότητα της κατασκευής και η ενίσχυση της οπτικής αντίληψης. Πολλές αποχρώσεις φακών είναι διαθέσιμες και κάθε χρώμα έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα.

Για παράδειγμα, οι πορτοκαλί αποχρώσεις είναι μια εξαιρετική επιλογή για δραστηριότητες όπως το σκι αλλά και για πολλά άλλα αθλήματα. Αυτοί οι φακοί είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί στην ανάκλαση του φωτός και βελτίωνουν την οπτική οξύτητα. Απ’ την άλλη, οι γκρίζοι φακοί μειώνουν τη φωτεινότητα χωρίς να αλλοιώνουν την αντίληψη των χρωμάτων.

Οι πολυανθρακικοί φακοί είναι κατάλληλοι για ορειβασία, καθώς είναι ελαφριοί και πολύ ανθεκτικοί στις κρούσεις, συγκριτικά με φακούς άλλων υλικών.

Μία άλλη κατηγορία, τα πολωτικά γυαλιά, συνιστώνται επίσης, για πολλά αθλήματα και δραστηριότητες. Έχουν την ικανότητα να μειώνουν το φως που αντανακλάται από τις επίπεδες επιφάνειες, όπως το νερό, την άμμο ή το χιόνι. Ωστόσο, οι πολωμένοι φακοί δεν συνιστώνται για αθλήματα όπως το σκι, διότι μειώνουν την οπτική αντίληψη των φωτεινών σηματοδοτών που προειδοποιούν τους αθλητές.

Επιπλέον, για την καλύτερη δυνατή όραση, άνεση και ευκρίνεια στις μεταβαλλόμενες συνθήκες φωτός, υπάρχουν και οι φωτοχρωμικοί φακοί. Αυτοί είναι διάφανοι όταν βρίσκεστε σε εσωτερικούς χώρους ή κατά τη νύχτα και σκουραίνουν αυτόματα στο φως του ηλίου. Οι φωτοχρωμικοί φακοί διατίθενται σε διάφορες αποχρώσεις που ενεργοποιούνται από τον ήλιο, όπως καφέ, γκρι κ.α.

Πάντως, ανεξάρτητα από τον τύπο των αθλητικών γυαλιών που θα επιλέξετε, φροντίστε να διαθέτει αντιανακλαστική επίστρωση στην πίσω επιφάνεια των φακών. Η επίστρωση αυτή είναι αποτελεσματική στη μείωση του ανακλώμενου φωτός.

Πώς να επιλέξετε τα κατάλληλα αθλητικά γυαλιά;

Κάθε υπαίθρια δραστηριότητα έχει τις δικές της οπτικές απαιτήσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο έχουν αναπτυχθεί διαφορετικά γυαλιά που εξυπηρετούν τις συγκεκριμένες αθλητικές ανάγκες. Πολλοί συνδυασμοί πλαισίων και φακών έχουν σχεδιαστεί ειδικά για γκολφ, ποδηλασία, αναρρίχηση και άλλες συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Για παράδειγμα, μια συγκεκριμένη απόχρωση φακού μπορεί να βοηθήσει τους παίκτες του γκολφ να παρατηρήσουν λεπτές αλλαγές στην κατεύθυνση των φύλλων του χόρτου που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη κατεύθυνση της ρίψης. Μια άλλη, εντελώς διαφορετική απόχρωση, μπορεί να είναι αποδειχθεί καλύτερη επιλογή για έναν κυνηγό που θέλει να διακρίνει την αντίθεση ενός πουλιού σ’ έναν συννεφιασμένο ουρανό.

Επειδή μπορεί να δραστηριοποιείστε σε περισσότερα τους ενός αθλήματα, διατίθενται επίσης γυαλιά ηλίου πολλαπλών χρήσεων. Αυτά τα γυαλιά διαθέτουν εναλλάξιμους φακούς με διαφορετικές αποχρώσεις για διαφορετικές δραστηριότητες και συνθήκες φωτισμού.

Ξεκινήστε με μια οφθαλμολογική εξέταση

Βέβαια, πριν από την αγορά των φακών, θα ήταν ωφέλιμο να επισκεφτείτε έναν γιατρό για μια ολοκληρωμένη εξέταση όρασης. Ακόμη και μια μικρή διαφορά στην οπτική σας ικανότητα μπορεί να παίξει ιδιαίτερο ρόλο στο είδος των φακών που χρειάζεστε, ώστε να επιτύχετε το καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα.

Στο τέλος της εξέτασης, ρωτήστε τον οφθαλμίατρό ή τον οπτικό σας για πιθανές προτάσεις με βάση τις αθλητικές σας δραστηριότητες και ανάγκες.

ΠΗΓΗ:
allaboutvision.com