Πρώιμα σημάδια καρδιακής νόσου εμφανίζονται μέσω οφθαλμολογικών εξετάσεων

Ύστερα από μια πλήρη οφθαλμική εξέταση, ο οφθαλμίατρος θα είναι σε θέση να εντοπίσει πρώιμα σημάδια καρδιακής νόσου. Νέες μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με καρδιακές παθήσεις τείνουν να εμφανίζουν σημάδια στον αμφιβληστροειδή τους που χαρακτηρίζονται ως ενδείξεις ‘’εγκεφαλικού’’ επεισοδίου στο μάτι.

Εγκεφαλικά επεισόδια των ματιών συμβαίνουν όταν το μάτι στερείται ροής αίματος και οξυγόνου, με αποτέλεσμα τα κύτταρα να πεθαίνουν. Αυτό δημιουργεί ένα σημάδι, που ονομάζεται ισχαιμική αγγειακή βλάβη του αμφιβληστροειδούς. Αυτά τα σημάδια μπορούν να εντοπιστούν όταν οι οφθαλμίατροι χρησιμοποιούν ένα εργαλείο απεικόνισης που ονομάζεται οπτική τομογραφία συνοχής (OCT). Μέσω αυτού, οι οφθαλμίατροι μπορούν να πραγματώσουν μια πολύ λεπτομερή εξέταση των οφθαλμών.

Οι σαρώσεις OCT του αμφιβληστροειδούς είναι πολύτιμοι τρόποι για την ανίχνευση ασθενειών και δυσλειτουργιών σε όλα τα μέρη του σώματος – όχι μόνο στα μάτια-, λέει ο οφθαλμίατρος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Joseph Nezgoda, MD, ειδικός στον αμφιβληστροειδή. Οι σαρώσεις ματιών μπορούν να ανιχνεύσουν σημάδια Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, καθώς και άλλα υποκείμενα νοσήματα.

Πώς οι οφθαλμολογικές εξετάσεις μπορούν να εντοπίσουν καρδιακές παθήσεις;

Το μάτι είναι το μόνο μέρος στο σώμα όπου μπορεί να εντοπιστεί η ζωντανή δράση των αιμοφόρων αγγείων, των νεύρων και του συνδετικού ιστού, δίχως να χρειάζεται κάποια επεμβατική διαδικασία. Αυτός είναι κι ο λόγος για τον οποίο οι οφθαλμίατροι είναι συχνά οι πρώτοι που ανιχνεύουν παθήσεις υγείας. Η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και το εγκεφαλικό είναι μερικές από τις παθήσεις που μία εξέταση των οφθαλμών μπορεί να αποκαλύψει.

Τα σημάδια που αφήνουν πίσω τους τα εγκεφαλικά επεισόδια των ματιών είναι πενιχρά σε υγιή άτομα, τις περισσότερες φορές. Ωστόσο, εμφανίζονται σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα καρδιακής νόσου. Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτά τα αποτελέσματα μετά την επανεξέταση ιατρικών αρχείων 84 ατόμων με καρδιακές παθήσεις και 76 υγιών ατόμων. Και οι δύο ομάδας είχαν υποβληθεί σε σάρωση OCT του αμφιβληστροειδούς.

Η έγκαιρη ανίχνευση καρδιακών παθήσεων μπορεί να σώσει ζωές

«Ο οφθαλμίατρός μπορεί να είναι σε θέση μέσω της σάρωσης του αμφιβληστροειδούς να αποκτήσει μια γενικότερη αντίληψη της συνολικής υγείας του ασθνεούς. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη των εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων», λέει ο Nezgoda. Για άτομα με καρδιακές παθήσεις, η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί και την αποτελεσματικότερη θεραπεία.

Όπως φαίνεται, στο εγγύς μέλλον, οι οφθαλμίατροι θα μπορούν να παραπέμπουν τους ασθενείς τους σε καρδιολόγο, εάν εντοπίσουν εγκεφαλικά επεισόδια στην περιοχή των ματιών. Εάν ένας ασθενής δεν έχει υποβληθεί σε ολοκληρωμένο έλεγχο υγείας, η συμβολή του οφθαλμίατρου μπορεί να αποβεί πολύτιμη.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org