Οικιακά τεστ οράσεως: πώς χρησιμοποιούνται κι είναι αξιόπιστα;

οικιακά τεστ οράσεως

Η παραγγελία γυαλιών και φακών επαφής στο διαδίκτυο είναι μια δελεαστική επιλογή, ειδικά όταν οι οφθαλμολογικές εξετάσεις καθυστερούν ή αναβάλλονται. Αλλά πόσο αξιόπιστα είναι τα οικιακά τεστ οράσεως και πρέπει να βασίζεστε κανείς σ’ αυτά για να παραγγείλει νέους φακούς; Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη προτού προχωρήσετε σ’ αυτήν την επιλογή.

Πώς πραγματοποιούνται οι οικιακές μετρήσεις οράσεως;

Υπάρχουν διάφορα τρόποι που προσφέρονται στο διαδίκτυο προκείμενου να μετρήσετε μοναχοί την όρασή σας . Η Verana Health προσφέρει μια δωρεάν εφαρμογή που επιτρέπει στους ασθενείς να μετρούν την όρασή τους χρησιμοποιώντας το smartphone τους και να παρακολουθούν τις αλλαγές στην οπτική τους ικανότητα με την πάροδο του χρόνου. Το Personal Vision Tester της EyeQue αξιοποιεί το smartphone σας για να δημιουργήσει μια εξατομικευμένη περιγραφή της οπτικής σας κατάστασης. Διάφοροι άλλοι ιστότοποι προσφέρουν εναλλακτικούς οικιακούς τρόπους χρησιμοποιώντας απλώς μια φορητή συσκευή.

Ορισμένες από αυτές τις υπηρεσίες σας ζητούν να σταθείτε περίπου 10 μέτρα μακριά από τη συσκευή σας, σε μια καλά φωτισμένη περιοχή. Έπειτα θα σας ζητηθεί να προφέρετε δυνατά τα γράμματα που προβάλλονται στο διάγραμμα των ματιών. Τα αποτελέσματα της μέτρησης θα εξεταστούν αρχικά από έναν οφθαλμίατρο. Ύστερα εκείνος θα εκδόσει μια συνταγογράφηση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά γυαλιών στο διαδίκτυο.

Πόσο αξιόπιστα είναι τα τεστ οικιακής οράσεως;

Αν κι οι εφαρμογές για κινητά βελτιώνονται συνεχώς, μια οικιακή μέτρηση της όρασης δεν μπορεί να είναι απόλυτα ακριβής.

Οι μετρήσεις αυτές δεν μπορούν να ανιχνεύσουν σοβαρά προβλήματα των οφθαλμών ή υποκείμενα νοσήματα της όρασης. Επιπλέον, οι ενήλικες 18-39 ετών χρειάζονται ολοκληρωμένες εξετάσεις οράσεως κάθε πέντε έως 10 χρόνια, ακόμη κι αν δεν παρουσιάζουν συμπτωματολογία ή ενδείξεις για οφθαλμικά προβλήματα. Άλλωστε, οι εξιδεικευμένες εξετάσεις που πραγματοποιούνται από τους οφθαλμιάτρους μπορούν να ανιχνεύσουν τις ασθένειες των ματιών καθώς κι άλλες μη εμφανής παθήσεις που μπορούν  να οδηγήσουν σε τύφλωση, εάν δεν αντιμετωπιστούν σωστά ή έγκαιρα.

Είναι ασφαλές να μετρήσω την όραση μόνος μου;

Το αν πρέπει να βασίζεστε στα οικιακά τεστ οράσεως εξαρτάται από την ηλικία, το ιατρικό ιστορικό σας κι άλλους παράγοντες.

Οι διαδικτυακές μετρήσεις πρέπει να περιορίζονται σε υγιείς ενήλικες (ηλικίας 18-39 ετών) που έχουν καθαρή όραση χωρίς συμπτώματα οφθαλμικών παθήσεων.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου τις ακόλουθες παραμέτρους:

  • Οι εξετάσεις οικιακής οράσεως χρησιμοποιούνται καλύτερα για την αγορά γυαλιών σε ενήλικες που προηγουμένως είχαν μια ολοκληρωμένη εξέταση οφθαλμών κι έχουν βεβαιωθεί ότι δεν παρουσιάζουν προβλήματα οράσεως.
  • Όλες οι ενδείξεις και τα τεστ οράσεως πρέπει πάντα να ελέγχονται από οφθαλμίατρο ή επαγγελματία οπτικό.
  • Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα οράσεως, παραλείψτε τις οικιακής μετρήσεις και προγραμματίστε εξετάσεις με τον οφθαλμίατρό σας.
  • Εάν διατρέχετε κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμικών νοσημάτων ή αν παρουσιάζετε συμπτώματα οφθαλμικών παθήσεων, επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρο σας.
  • Ακόμα κι αν είστε απόλυτα υγιείς, ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε την όρασή σας είναι να κάνετε ολοκληρωμένες εξετάσεις ματιών στη συχνότητα που σας προτείνει ο επαγγελματίας οπτικός ή οφθαλμίατρος σας.

Τι πιστεύουν οι ειδικοί για αυτού του είδους τις εξετάσεις;

«Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι αυτές οι διαδικτυακές εξετάσεις μπορούν να μετρήσουν την οπτική ικανότητα, αλλά δεν μπορούν να εντοπίσουν ασθένειες των ματιών που συχνά έχουν αφανή συμπτώματα», δήλωσε ο Michael X. Repka, ιατρικός διευθυντήςτης Ακαδημίας.

«Ενώ οι διαδικτυακές εξετάσεις ενδέχεται να είναι σωστές για ενήλικες ηλικίας 18-39 ετών που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα κι έχουν υγιή όραση, εντούτοις δεν είναι κατάλληλες για άτομα με οφθαλμικές παθήσεις ή για άτομα που διαθέτουν υποκείμενα νοσήματα που σχετίζονται με ασθένειες τις όρασης, όπως ο διαβήτης, καθώς και για άτομα με οικογενειακό ιστορικό οφθαλμικών προβλημάτων».

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org