Διαβητική οφθαλμική νόσος: πώς να την αποτρέψετε σε 5 βήματα

διαβητική οφθαλμική νόσος

Εάν έχετε διαβήτη, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε ορισμένες ασθένειες των ματιών, συμπεριλαμβανομένης της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, του γλαυκώματος και του καταρράκτη. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να διατηρήσετε την όρασή σας και να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης οφθαλμικών παθήσεων. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να διατηρήσετε την όρασή σας δυνατή με το πέρας των χρόνων:

1. Πραγματοποιήστε μια ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση με τον οφθαλμίατρό σας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο

Στα αρχικά της στάδια, η διαβητική οφθαλμική νόσος, συχνά, δεν έχει συμπτώματα. Οι οφθαλμολογικές εξετάσεις επιτρέπουν στον οφθαλμίατρό σας να ελέγξει λεπτομερέστερα τον αμφιβληστροειδή και το οπτικό νεύρο για σημάδια βλάβης, πριν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στην όρασή σας. Η τακτική παρακολούθηση των ματιών επιτρέπει στον οφθαλμίατρό σας να ξεκινήσει τη θεραπεία το συντομότερο δυνατόν, ακόμη και πριν εμφανιστούν συμπτώματα ασθενείας.

Όπως εξηγεί η οφθαλμίατρος Purnima Patel, MD, ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε όλο το σώμα επηρεάζοντας τα μικρά αιμοφόρα αγγεία. Μερικά από τα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία βρίσκονται στο πίσω μέρος του ματιού. Αιμορραγία ή διαρροή υγρών μπορεί να βλάψει την όρασή σας, ακόμη και να προκαλέσει τύφλωση. Εάν όμως αυτό το πρόβλημα εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα, οι οφθαλμίατροι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της απώλειας της όρασης.

2. Ελέγξτε το σάκχαρο στο αίμα σας

Όταν το σάκχαρό σας είναι πολύ υψηλό, μπορεί να επηρεάσει το σχήμα του φακού των ματιών, προκαλώντας θόλωση της όρασης. Εάν το σάκχαρο σταθεροποιηθεί, τότε η όραση επανέρχεται στο φυσιολογικό της. Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία των ματιών. Διατηρώντας τον καλό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, βοηθάτε στην πρόληψη αυτών των προβλημάτων.

3. Διατηρήστε υγιή αρτηριακή πίεση και ελέγξτε τα επίπεδα χοληστερόλης

Η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να σας θέσουν σε μεγάλο κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμικών νοσημάτων. Η διατήρηση και των δύο υπό έλεγχο δε θα βοηθήσει μόνο τα μάτια σας αλλά και τη γενικότερη υγεία σας.

4. Κόψτε το κάπνισμα

Εάν καπνίζετε, ο κίνδυνος για διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και άλλες οφθαλμικές παθήσεις που σχετίζονται με τον διαβήτη είναι μεγαλύτερος. Η αποφυγή του τσιγάρου θα βοηθήσει στη μείωση αυτού του κινδύνου.

5. Άσκηση

Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει τα μάτια σας να παραμείνουν όσο το δυνατόν πιο υγιή, ενώ βοηθά και στον έλεγχο του διαβήτη. Γνωρίζουμε, ότι η διαβητική οφθαλμική νόσος σχετίζεται άμεσα με τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Έτσι, εφόσον, η γυμναστική βοηθάει στον έλεγχου του σακχάρου, μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα ωφέλιμη και για την πρόληψη της διαβητικής οφθαλμικής νόσου.

Δεν είναι αδύνατο να διατηρήσετε την όρασή σας υγιή, ακόμη κι αν έχετε διαβήτη. Φροντίστε να ακολουθήσετε τη ρουτίνα των οφθαλμικών εξετάσεων, έτσι ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμικών παθήσεων.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org