Πώς να επιδιορθώσετε τα γδαρμένα γυαλιά ηλίου;

γδαρμένα γυαλιά ηλίου

Τα γυαλιά ηλίου συχνά γρατσουνίζονται κατά τη διάρκεια της καθημερινής χρήσης  τους. Όταν τα φοράμε κάθε μέρα, δεν είναι απίθανο κάποια στιγμή είτε να πέσουν κάτω είτε να γρατζουνηθούν από κάποια τριβή, ενώ παίζετε κάποιο άθλημα. Πώς όμως μπορείτε να επιδιορθώσετε τα γδαρμένα γυαλιά ηλίου και γενικά εκείνα που έχουν υποστεί φθορά;

Υπάρχουν πολλές συμβουλές και κόλπα για το πώς να επιδιορθώσετε ή να αποκρύψετε τις γρατσουνιές του φακού του γυαλιού σας. Από το γυάλισμά τους με οδοντόκρεμα ή την εφαρμογή μαγειρικής σόδας, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε. Αλλά το πόσο καλά λειτουργούν αυτές οι επιδιορθώσεις εξαρτάται από τον τύπο των φακών και την επίστρωσή τους.

Και δυστυχώς, καμία από αυτές τις μεθόδους δε δίνει εγγυήσεις ότι θα αφαιρέσει τη γρατσουνιά από τους φακούς των γυαλιών. Η μόνη βέβαιη λύση για τις γρατσουνιές είναι να παραγγείλετε έναν νέο φακό, ώστε να αντικαταστήσετε τον κατεστραμμένο ή, αν αυτό δεν είναι μία από τις διαθέσιμες επιλογές σας, να αγοράσετε ένα νέο ζευγάρι γυαλιά ηλίου με επίστρωση ανθεκτική στις γρατσουνιές.

Ας δούμε μερικούς από τους τρόπους που μπορείτε να ακολουθήσετε ώστε να αφαιρέσετε τις γρατσουνιές από τα γυαλιά αλλά και το πώς να αποφύγετε εξαρχής τις γρατσουνιές που μπορεί να προκληθούν.

Μπορείτε να εξαφανίσετε τις γρατσουνιές από τα γυαλιά ηλίου;

Εάν κάνετε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα βρείτε πολλές συμβουλές που θα σας προτείνουν να χρησιμοποιήσετε οδοντόκρεμα, μαγειρική σόδα ή ακόμα και γυαλόχαρτο για να γυαλίσετε την επιφάνεια των φακών σας μέχρι να φύγουν τυχόν γρατσουνιές.

Η μέθοδος είναι απλή: Απλώς εφαρμόστε τη λειαντική ουσία ή το καθαριστικό στους φακούς σας χρησιμοποιώντας ένα βαμβάκι ή ένα πανί που δεν αφήνει χνούδι και τρίψτε μέχρι να απορροφηθεί η οδοντόκρεμα ή η μαγειρική σόδα. Επαναλάβετε μέχρι να μη βλέπετε πλέον τις γρατσουνιές.

Σημειώστε όμως τη λέξη ‘’λειαντικό’’. Όσο ελπιδοφόρα κι αν είναι αυτά τα σενάρια, η χρήση ενός λειαντικού προϊόντος για τη «διόρθωση» των γρατσουνισμένων φακών θα μπορούσε να επιδεινώσει το πρόβλημα.

Ενώ προσπαθείτε να αφαιρέσετε τις ορατές γρατσουνιές που έχει υποστεί ο φακός σας, μπορεί, από το πολύ τρίψιμο, να αφαιρέστε και τις τυχόν επιστρώσεις που διαθέτει ο φακός σας, όπως η αντιανακλαστική επίστρωση.

Οι μέθοδοι που ακολουθείτε, ώστε να επιδιορθώσετε μόνοι σας τους φακούς σας, μπορούν να μειώσουν το πόσο καλά ο φακός προστατεύει τα μάτια σας από τις βλαβερές επιδράσεις που ασκούν οι ηλιακές ακτίνες στα μάτια σας. Η οπτική ποιότητα των φακών σας θα μπορούσε επίσης να καταστραφεί, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη την ορατότητα απ’ ό,τι πριν τα «φτιάξετε».

Υπάρχουν άλλες ενέργειες που μπορείτε να ακολουθήσετε, ώστε να διορθώσετε τα γδαρμένα γυαλιά ηλίου;

Υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα που ισχυρίζονται ότι λειαίνουν ή αποκρύπτουν τις γρατσουνιές σε φακούς γυαλιών, με παρόμοιο τρόπο που λειτουργεί το κερί αυτοκινήτου ή το βερνίκι ασημιού.

Αυτές οι κηρώδεις ουσίες επικαλύπτουν και γυαλίζουν τους φακούς για να κάνουν τις γρατσουνιές λιγότερο αισθητές και να βοηθήσουν στην αποφυγή περαιτέρω ζημιάς.

Η εφαρμογή των ουσιών αυτών πρέπει να επαναλαμβάνεται συχνά, αποκαθιστώντας, στην καλύτερη περίπτωση, προσωρινά τη ζημιά. Επιπλέον, έχουν κι ένα σημαντικό μειονέκτημα: η εφαρμογή τους στους φακούς των γυαλιών θα αλλοιώσει την όρασή σας, όταν κοιτάζετε μέσα από τον φακό.

Συνολικά, καμία μέθοδος ”επισκευής” για γδαρμένα γυαλιά ηλίου δε θα λειτουργήσει χωρίς να διακυβεύεται το πόσο καλά βλέπετε μέσα από αυτά.

Μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο λειαντικών, εάν τα γυαλιά ηλίου σας είναι φθηνά ή αν σας ενδιαφέρει περισσότερο η εμφάνιση παρά το πόσο αποτελεσματικά προστατεύουν τα μάτια και την όρασή σας.

Ωστόσο, δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να δοκιμάσετε αυτές τις μεθόδους σε συνταγογραφούμενα γυαλιά ηλίου ή σε εκείνα με ειδικές επικαλύψεις φακών, λόγω της ζημιάς που θα προκαλέσουν.

Πρόληψη γδαρσίματος των φακών γυαλιών ηλίου

Η πρόληψη των γρατσουνιών είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τα γυαλιά ηλίου όμορφα αλλά και ικανά να προστατεύσουν τα μάτια σας. Ακολουθήστε αυτήν τη λίστα με συμβουλές, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο γδαρσίματος των φακών σας:

  • Φυλάσσετε πάντα τα γυαλιά ηλίου σας σε μια καθαρή, προστατευτική θήκη.
  • Μην πετάτε τα γυαλιά ηλίου χωρίς τη θήκη τους μέσα σε τσάντες θαλάσσης ή σε βαλίτσες ανάμεσα στα ρούχα.
  • Ακολουθήστε τις οδηγίες καθαρισμού των κατασκευαστριών εταιρειών και μην γυαλίζετε ποτέ τα γυαλιά ηλίου σας με σάλιο ή την ουρά του πουκαμίσου σας.
  • Εξετάστε το ενδεχόμενο να φορέσετε ένα λουράκι κεφαλής, εάν συμμετέχετε σε δραστηριότητες στις οποίες τα γυαλιά ηλίου είναι πιθανό να χτυπηθούν ή να πέσουν.

Αντικατάσταση γδαρμένων φακών γυαλιών ηλίου

Αρκετές μεγάλες μάρκες γυαλιών ηλίου προσφέρουν φακούς αντικατάστασης για ορισμένους σκελετούς, επομένως θα πρέπει πάντα να ελέγχετε τον κατασκευαστή, ώστε να γνωρίζετε εάν υπάρχουν διαθέσιμοι φακοί αντικατάστασης.

Εάν οι φακοί σας είχαν αρχικά επίστρωση ανθεκτική στις γρατσουνιές, η αντικατάσταση μπορεί ακόμη και να καλύπτεται από την εγγύηση. Καλέστε τον κατασκευαστή των γυαλιών ηλίου ή έναν οπτικό για να μάθετε εάν τα δικά σας γυαλιά καλύπτονται από την εγγύηση.

Επενδύστε σε σκελετούς και φακούς γυαλιών ηλίου υψηλής ποιότητας με επίστρωση ανθεκτική στις γρατσουνιές και, στη συνέχεια, προστατέψτε την επένδυσή σας αναπτύσσοντας καλές συνήθειες όταν φοράτε και φροντίζετε τα γυαλιά ηλίου σας.