Γυαλιά ηλίου για παιδιά: είναι σημαντικά και γιατί τα χρειαζόμαστε;

γυαλιά ηλίου για παιδιά
Χρειάζονται τα παιδιά γυαλιά ηλίου;

Η βλάβη που μπορεί να προκληθεί στα μάτια από την έκθεση στην επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία (UV) είναι σωρευτική κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά περνούν πολύ περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους από ό,τι οι περισσότεροι ενήλικες. Για τον λόγο αυτό, τα γυαλιά ηλίου που εμποδίζουν το 100% της UV ακτινοβολίας είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τα παιδιά.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι έως και το ήμισυ της έκθεσης ενός ατόμου στην υπεριώδη ακτινοβολία συμβαίνει έως την ηλικία των 18 ετών. Εάν αυτό είναι αληθές, σημαίνει ότι η χρήση των ηλιακών γυαλιών είναι ζωτικής σημασίας για παιδιά και εφήβους. Τα γυαλιά ηλίου μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των οφθαλμικών προβλημάτων που συσχετίζονται με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Πολλές παθήσεις οφείλονται στην επιβλαβείς ακτίνες, όπως για παράδειγμα ο καταρράκτης.

Ωστόσο, οι ακτίνες UV δεν είναι ο μόνος κίνδυνος απ’ την έκθεση στο ηλιακό φως. Πρόσφατα, πολλοί ερευνητές υποστήριξαν ότι η μακροχρόνια έκθεση στη μπλε ακτινοβολία, που εκπέμπεται κι απ’ τον ήλιο, μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη στα μάτια με την πάροδο του χρόνου. Επιπλεόν, φαίνεται να αυξάνει και τον κίνδυνο εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας.

Τα μάτια των παιδιών είναι πιο ευαίσθητα στο υπεριώδες και το μπλε φως απ’ ό,τι τα μάτια των ενηλίκων. Ο λόγος για αυτό είναι ότι ο φακός μέσα στο μάτι ενός παιδιού είναι λιγότερο ικανός να φιλτράρει αυτές τις ακτίνες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά και, συνεπώς, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να φορούν γυαλιά ηλίου σε εξωτερικούς χώρους. Μάλιστα, όσο πιο σύντομα τα χρησιμοποιήσουν τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα στην ενήλικη ζωή τους.

Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι η έκθεση του παιδιού στις υπεριώδεις ακτίνες αυξάνεται σε μεγάλα υψόμετρα, σε τροπικές περιοχές και σε περιβάλλοντα με υψηλό το φαινόμενο της ανάκλασης τους φωτός (χιονισμένα τοπία, νερό ή αμμώδη παραλία). Τα γυαλιά αποδεικνύονται μεγίστης σημασίας σε αυτά τα περιβάλλοντα.

Επιλέγοντας το χρώμα των φακών

Το επίπεδο προστασίας των γυαλιών στη UV ακτινοβολία δεν έχει καμία σχέση με το χρώμα των φακών.

Εφόσον ο οπτικός σας πιστοποιεί ότι οι φακοί εμποδίζουν το 100% της UV, η επιλογή του χρώματος και της πυκνότητας απόχρωσης είναι θέμα προσωπικής προτίμησης. Οι περισσότεροι φακοί γυαλιών που εμποδίζουν τις ακτίνες HEV είναι πορτοκαλί ή χάλκινοι.

Μια άλλη εξαιρετική επιλογή είναι τα γυαλιά με φωτοχρωμικούς φακούς. Τα γυαλιά αυτά προσαρμόζονται και αλλάζουν χρώμα με βάση την ποσότητα του φωτός σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα. Έτσι, σκουραίνουν όταν υπάρχει έντονο φως και γίνονται διάφανοι όταν η φωτεινότητα είναι χαμηλή. Όλοι οι φωτοχρωμικοί φακοί εμποδίζουν το 100% της υπεριώδους ακτινοβολίας και παρέχουν πλήρη προστασία.

Πού να αγοράσετε παιδικά γυαλιά ηλίου;

Παιδικά γυαλιά ηλίου μπορούν να αγοραστούν από διάφορα μέρη, όπως τα καταστήματα οπτικών και τα διαδικτυακά καταστήματα λιανικής πώλησης.

Όπου κι αν επιλέξετε να προμηθευτείτε γυαλιά, αναζητήστε σκελετούς με βάση τις διαστάσεις του προσώπου. Επίσης, επιλέξτε πολυανθρακικούς φακούς που έχουν μεγαλύτερη αντοχή στις κρούσεις, πράγμα απαραίτητο για τα παιδιά.

Μην ξεχνάτε τα αξεσουάρ των γυαλιών

Θα πρέπει να προμηθευτείτε επίσης προϊόντα για τον καθαρισμό των φακών, όπως ειδικά διαλύματα ή υφασμάτινα πανάκια. Μια ειδική προστατευτική θήκη με σκληρό κέλυφος για την αποθήκευσή τους, όταν δεν τα χρησιμοποιείται, είναι επίσης σημαντική.

Ξεκινήστε την αγορά με μια οφθαλμολογική εξέταση.

Πριν αγοράσετε γυαλιά ηλίου, προγραμματίστε μια οφθαλμολογική εξέταση με τον οικογενειακό γιατρό σας, ώστε να ενημερωθείτε για τυχόν προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν στην όραση του παιδιού.

ΠΗΓΗ:
allaboutvision.com