Πώς ο ζεστός κι ο κρύος καιρός επηρεάζει τους φακούς επαφής μας;

καιρός

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες μπορούν να διαταράξουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία μας. Για παράδειγμα, η ηλιακή ακτινοβολία το καλοκαίρι μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στην επιδερμίδα μας. Απ’ την άλλη, το κρύο του χειμώνα να μπορεί μεταφέρει κάποια γρίπη. Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο ζεστός και κρύος καιρός μπορεί επίσης να επηρεάσει και τη χρήση των φακών επαφής, οδηγώντας σε δυσφορία ή ακόμη και σε μολύνσεις.

Σας παραθέτουμε μερικές οδηγίες για το πώς να αποφύγετε τις δυσάρεστες παρενέργειες που προκαλούνται από τον καιρό όταν χρησιμοποιείται τους φακούς επαφής.

Δεδομένου ότι τείνουμε να περνάμε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους τους θερμότερους μήνες, είναι ζωτικής σημασίας να βεβαιωθείτε ότι δεν εκθέτετε τα μάτια σας στις επιβλαβείς ακτίνες UV. Επομένως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να φοράτε φακούς επαφής με προστασία UV κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ειδικά όταν βρίσκεστε στη θάλασσα, όπου οι ακτίνες είναι ισχυρότερες, θα πρέπει οπωσδήποτε να φοράτε φακούς με ειδική προστασία UV.

Επιπλέον, θα πρέπει πάντα να διαθέτετε ένα ζευγάρι πολωτικών γυαλιών ηλίου, ειδικά όταν βρίσκεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε εξωτερικούς χώρους. Ανεξάρτητα από το αν το θερμόμετρο δείχνει 90 ή 9 βαθμούς, η χρήση των πολωτικών γυαλιών είναι σημαντικά ωφέλιμη για την υγεία των ματιών μας.

Σταματήστε τη ροή του ιδρώτα

Όταν ο καιρός είναι ζεστός, ειδικά όταν η ζέστη συνδυάζεται με την υγρασία, το να ιδρώσετε είναι κάτι που συμβαίνει συχνά.

Για να αποφύγετε την ενόχληση που προκαλείται από τον ιδρώτα όταν πηγαίνει στα μάτια σας, χρησιμοποιήστε έναν κεφαλόδεσμο, σαν αυτόν που φοράνε οι αθλητές. Μπορείτε επίσης να έχετε πάντα χαρτομάντηλα μαζί σας, ώστε να απομακρύνεται τον ιδρώτα από τα φρύδια και την περιοχή των ματιών. Έτσι θα μειώσετε τις δυσάρεστες ενοχλήσεις που μπορεί να προκληθούν από τον ιδρώτα, λόγω της χρήσης φακών επαφής.

Μη φοβάστε την έντονη ζέστη

Είναι μύθος ότι οι φακοί επαφής μπορούν να λιώσουν επάνω στα μάτια σας, εξαιτίας της υπερβολικής ζέστης του καλοκαιριού. Οι φακοί είναι ειδικά σχεδιασμένοι έτσι ώστε να μην μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Ωστόσο, καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε πιο συχνά τα γυαλιά, έτσι ώστε να προστατέψετε καλύτερα τα μάτια σας.

Μην χρησιμοποιείτε τους φακούς επαφής, όταν έρχεστε σε επαφή με το νερό

Εάν σκοπεύετε να κολυμπήσετε, τότε θα πρέπει πριν από το μπάνιο να αφαιρέσετε τους φακούς σας. Η χρήση των φακών κατά τη διάρκεια της κολύμβησης μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και μόλυνση των ματιών. Επειδή στο νερό ενδημούν πολλοί μικροοργανισμοί, είναι επικίνδυνο να χρησιμοποιείται τους φακούς όταν είστε μέσα σ’ αυτό. Η επαφή του νερού με τους φακούς αυξάνει τις πιθανότητες να εισχωρήσει κάποιο μικρόβιο εντό των ματιών. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σίγουρα σε λοίμωξη. Εάν, ωστόσο, χρειάζεστε οπωσδήποτε τους φακούς, φορέστε ένα ζευγάρι γυαλιά ή μάσκα, πριν βουτήξετε στο νερό.

Κρύος καιρός και ξηροφθαλμία

Το φθινόπωρο και το χειμώνα, όταν τα επίπεδα της υγρασίας μειώνονται, τα μάτια μπορεί να γίνουν πιο ξηρά. Αυτό συμβαίνει επειδή τα δάκρυά είναι πιο εύκολο να εξατμιστούν.

Επομένως, είναι σημαντικό να εφοδιαστείτε με τεχνητά δάκρυα ή οφθαλμικές σταγόνες συμβατές με τους φακούς επαφής που χρησιμοποιείται. Επιπλέον, θα πρέπει να φοράτε γυαλιά ηλίου όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους για να εμποδίσετε τον ψυχρό άνεμο να επηρεάσει τα μάτια σας.

Νερό και τα οφέλη στην υγεία των ματιών

Δεν σας προτείνουμε μία μπύρα ή ένα ποτό, παρότι είναι απολαυστικά. Αντίθετα, σας συνιστούμε να πίνετε άφθονο νερό για να διατηρείτε το σώμα και τα μάτια σας επαρκώς ενυδατωμένα.

Η κατανάλωση νερού δημιουργεί περισσότερα δάκρυα που βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ξηροφθαλμίας.

Ο ξηρός και ζεστός καιρός επηρεάζει την ξηροφθαλμία

Ιδιαίτερα το χειμώνα όπου το κρύο είναι έντονο, έχουμε τη συνήθεια να ανεβάζουμε τη θερμοκρασία των σωμάτων στο σπίτι, στο γραφείο και στο αυτοκίνητο για να καταπολεμήσουμε τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Ωστόσο, η θερμότητα που εκπέμπουν αυτά τα σώματα στεγνώνει την ατμόσφαιρα και μπορεί να εντείνει τον ερεθισμό και την ξηροφθαλμία.

Για να διασφαλίσετε ότι τα μάτια σας παραμένουν υγρά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα.

Μην φοβάστε το έντονο κρύο

Όπως οι φακοί επαφής δεν μπορούν να λιώσουν επάνω στα μάτια σας, δεν μπορούν επίσης και να παγώσουν.

Γιατί; Επειδή διατηρούνται ζεστά από τη θερμοκρασία των κερατοειδών και των δακρύων σας.

Ωστόσο, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν ότι η χρήση γυαλιών είναι ιδιαίτερα σημαντική ανεξάρτητα το περιβάλλον. Τα γυαλιά μπορούν να προστατέψουν τα μάτια τόσο από τον κρύο άνεμο όσο και από την υπεριώδη UV ακτινοβολία.

Πότε πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα γυαλιά;

Εάν ο ψυχρός καιρός και το έντονο κρύο σας προκαλούν οφθαλμικά προβλήματα, αντικαταστήστε τους φακούς επαφής σας με γυαλιά. Μέχρι να επισκεφθείτε έναν οφθαλμολόγο, ώστε να ελέγξετε τους οφθαλμούς σας, είναι καλύτερο να μείνετε μακαριά από τους φακούς επαφής.

Πώς να φροντίστε τους φακούς επαφής;

Για να προάγετε την υγεία των ματιών σας είτε έχει ήλιο, συννεφιά, βροχή ή χιόνι, καθαρίστε και φυλάξτε σωστά τους φακούς επαφής σας.

Πώς γίνεται αυτό; Ακολουθήστε το προτεινόμενο πρόγραμμα που βρίσκεται στις οδηγίες χρήσης των φακών. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε και τη συμβουλή του οφθαλμιάτρου σας για τη συχνότητας χρήσης και αντικατάστασης των φακών.

Χρησιμοποιήστε φακούς επαφής μίας χρήσης

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προφυλαχθείτε από ορισμένα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν οι φακοί, είναι να χρησιμοποιήσετε φακούς επαφής μίας χρήσης. Ανεξάρτητα από το τι καιρό έχει, οι φακοί μίας χρήσης είναι μία βολική και ασφαλής επιλογή για να βελτιώσετε την όρασή σας. Ένα ζευγάρι φακών που αντικαθίσταται κάθε μέρα μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο ερεθισμό και μόλυνσης των ματιών.

Ξεκουράστε τα μάτια σας

Για να ελαχιστοποιήσετε τα προβλήματα που προκαλούνται από τον καιρό, αφαιρέστε τους φακούς για μερικές ώρες, ιδιαίτερα πριν τον ύπνο. Το βράδυ είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε τα γυαλιά έναντι των φακών επαφής.

Επιπλέον, φροντίστε να κοιμάστε αρκετά και σωστά. Ο καλός ύπνος μπορεί να μειώσει την ξηροφθαλμία και το αίσθημα της κούρασης που συνοδεύει τα μάτια στη διάρκεια της ημέρας.

Η αφαίρεση των φακών πριν από τον ύπνο ίσως είναι και η πιο χρήσιμη και καίρια συμβουλή. Οι περισσότερες μολύνσεις των ματιών συμβαίνουν σε χρήστες φακών που δεν τους αφαίρεσαν πριν τον ύπνο.

Μην ανησυχείτε για το που έχετε τοποθετήσει το κουτί των φακών επαφής

Η έρευνα δείχνει ότι οι φακοί επαφής μπορούν να αντέξουν τόσο την υψηλή ζέστη όσο και το κρύο της Ανταρκτικής.

Πηγή:
allaboutvision.com