Φακίδα στα μάτια: είδη, αίτια, βαθμός επικινδυνότητας

φακίδα

Είναι φυσιολογική η εμφάνιση φακίδας στο μάτι;

Το να βλέπετε σημάδια που μοιάζουν με φακίδα στο έγχρωμο (ίριδα) ή λευκό (σκληρός χιτώνας) μέρος του ματιού σας είναι αρκετά συνηθισμένο. Αυτό το είδος κηλίδας ονομάζεται σπίλος (NEE-vus) και σχηματίζεται όταν τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη συγκεντρώνονται μεταξύ τους. Είναι συγκρίσιμα με τους κρεατοελιές που βλέπετε στο δέρμα σας και είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, αβλαβή.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι φακίδων στα μάτια;

Όπως οι σπίλοι στο δέρμα σας, οι φακίδες των ματιών μπορεί να έχουν διαφορετικά χρώματα και να σχηματίζονται σε διάφορες περιοχές του ματιού, όπως η ίριδα, ο σκληρός χιτώνας ή ο χοριοειδής. Μερικά μπορεί να είναι αρκετά αισθητά, αλλά μερικά είναι πολύ πιο δύσκολο να τα δεις.

Υπάρχουν διαφορετικά ονόματα για τους τύπους φακίδων στα μάτια που μπορεί να έχει ένα άτομο:

Ο σπίλος του επιπεφυκότα είναι μια φακίδα που σχηματίζεται στον επιπεφυκότα. Συγκεκριμένα,περιγράφεται ως λεπτός, διαυγής ιστός που καλύπτει το λευκό του ματιού σας (τον σκληρό χιτώνα).

Ο χοριοειδής σπίλος είναι ένα σκούρο σημάδι στο πίσω μέρος του ματιού (συγκεκριμένα, στο χοριοειδές) και μπορεί να φανεί μόνο κατά τη διάρκεια μιας οφθαλμολογικής εξέτασης.

Ο σπίλος της ίριδας είναι μια φακίδα στο έγχρωμο τμήμα του ματιού (ίριδα).

Η τοποθέτηση μιας φακίδας μπορεί συχνά να επηρεάσει το πόσο ορατή είναι. Για παράδειγμα, μια καφέ φακίδα ενάντια στον λευκό σκληρό χιτώνα είναι συνήθως πολύ πιο αισθητή από μια καφέ φακίδα σε μια έγχρωμη ίριδα.

Τι προκαλεί τη δημιουργία φακίδων στο μάτι;

Οι σπίλοι των ματιών, όπως οι φακίδες και οι κρεατοελιές αναπτύσσονται όταν τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη συγκεντρώνονται ή συσσωρεύονται μεταξύ τους. Αυτά τα κύτταρα ονομάζονται μελανοκύτταρα και είναι υπεύθυνα για τη χρωστική ουσία που χρωματίζει το δέρμα, τα μαλλιά και τα μάτια μας. Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης στο υπεριώδες φως και του σχηματισμού φακίδων στα μάτια (όπως ακριβώς συμβαίνει με τις κανονικές φακίδες).

Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι γεννιούνται με φακίδες στα μάτια. Αυτοί οι σπίλοι συνήθως δεν παρουσιάζουν προβλήματα υγείας. Οι σπίλοι μπορούν επίσης να σχηματιστούν αργότερα στη ζωή. Αυτοί οι τύποι κηλίδων μπορεί επίσης να είναι αβλαβείς, αλλά είναι πιο πιθανό να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Πρέπει να ανησυχώ για μια φακίδα στα μάτια μου;

Γενικά, οι φακίδες στα μάτια δεν εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία και συχνά μπορούν να περάσουν απαρατήρητες. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ένας μικρός αριθμός περιπτώσεων στις οποίες μια φακίδα στα μάτια μπορεί να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής πάθησης, κυρίως του οφθαλμικού μελανώματος.

Το οφθαλμικό μελάνωμα είναι ένας τύπος καρκίνου των ματιών που μπορεί να αναπτυχθεί στα κύτταρα που σχηματίζουν έναν σπίλο. Αν και είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου των ματιών, η διάγνωση με οφθαλμικό μελάνωμα εξακολουθεί να είναι σπάνια.

Όταν πρόκειται να καταλάβετε εάν μια φακίδα στα μάτια είναι λόγος ανησυχίας, υπάρχουν συνήθως δύο ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας:

Πότε σχηματίστηκε η φακίδα;

Σε ποιο σημείο του ματιού εμφανίστηκε;

Οι φακίδες με τις οποίες γεννιέστε είναι σχεδόν πάντα καλοήθεις. Οι σπίλοι που σχηματίζονται αργότερα στη ζωή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν οφθαλμικό μελάνωμα. Ομοίως, το οφθαλμικό μελάνωμα είναι πιο συχνό στους χοριοειδείς σπίλους παρά στους σπίλους της ίριδας ή στους σπίλους του επιπεφυκότα.

Ποια είναι τα σημάδια ότι κάτι μπορεί να μην πάει καλά;

Δυστυχώς, το οφθαλμικό μελάνωμα τυπικά δεν προκαλεί πρώιμα εμφανή συμπτώματα. Μερικά από τα πιθανά σημάδια ότι ένας σπίλος μπορεί να είναι καρκινικός περιλαμβάνουν:

Μια ορατή φακίδα ή σημάδι που αυξάνεται σε μέγεθος με την πάροδο του χρόνου.

Δυσφορία στα μάτια ή βλέποντας «φώτα που αναβοσβήνουν».

Ένας χοριοειδής σπίλος με πάχος άνω των δύο χιλιοστών.

Ένας χοριοειδής σπίλος που έχει πορτοκαλί χρώμα.

Μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς πότε ένας σπίλος είναι ανώμαλος, ειδικά όταν η βλάβη βρίσκεται μέσα στο μάτι σας και είναι ήδη μικρή και δυσδιάκριτη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να ενημερώνεστε για τις ετήσιες εξετάσεις υγείας των ματιών σας. Μπορεί να μην μπορείτε να αναγνωρίσετε πότε μια φακίδα στο μάτι είναι ανώμαλη. Ένας οφθαλμίατρος μπορεί να αξιολογήσει την φακίδα του ματιού σας και να εκτιμήσει εάν θα μπορούσε να είναι καρκινική.

Μπορούν οι φακίδες των ματιών να επηρεάσουν την όρασή μου;

Οι φακίδες των ματιών μπορούν να σχηματιστούν σε διάφορα μέρη του ματιού και είναι αβλαβείς στις περισσότερες περιπτώσεις. Παρόλο που οι φακίδες είναι στο μάτι, δεν επηρεάζουν την όραση ενός ατόμου. Ένας σπίλος είναι κυρίως ένα καλοήθη σημάδι που σχηματίζεται όταν τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη συγκεντρώνονται μεταξύ τους.

Ωστόσο, εάν ο σπίλος είναι καρκινικός, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να επηρεάσει την όρασή σας καθώς μεγαλώνει σε μέγεθος. Μερικές από τις αλλαγές στην όραση που σχετίζονται με αυτούς τους όγκους περιλαμβάνουν θολή ή παραμορφωμένη όραση, μείωση του οπτικού σας πεδίου και εμφάνιση πλωτήρα.

Ένα άτομο θα λάβει γενικά θεραπεία για μια φακίδα στα μάτια μόνο εάν ο γιατρός του έχει λόγους να πιστεύει ότι μπορεί να είναι μελάνωμα. Είναι σημαντικό να προγραμματίσετε μια οφθαλμολογική εξέταση όταν παρατηρήσετε κάτι ακανόνιστο ή διαφορετικό στα μάτια σας. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι ελέγχεται η υγεία των ματιών σας και ότι τυχόν πιθανές ανησυχίες αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Πηγή: allaboutvision.com