Έγχρωμοί φακοί επαφής και οι κίνδυνοι για την υγεία των οφθαλμών

έγχρωμοι φακοί

Μόλις 10 ώρες αφότου φόρεσε για πρώτη φορά ένα ζευγάρι φακών που είχε αγοράσει σε κατάστημα με σουβενίρ, η Laura Butler από το Πάρκερσμπουργκ, δήλωσε έντονο πόνο και στα δύο μάτια. Όπως είπε, «επειδή οι έγχρωμοι φακοί δεν είχαν τοποθετηθεί σωστά, κόλλησαν στα μάτια μου σαν βεντούζα, προκαλώντας έντονους πόνους».

Οι έγχρωμοι φακοί επαφής είναι μία δημοφιλής επιλογή για άτομα που θέλουν να αλλάξουν το χρώμα της ίριδάς τους. Αλλά κάθε χρόνο, στις αποκριάτικες γιορτές, υπάρχει μια αύξηση των ανθρώπων που χρησιμοποιούν έγχρωμους φακούς για να τελειοποιήσουν την εμφάνισή τους.

Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν τους κινδύνους που σχετίζονται με αυτούς τους φακούς. «Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι διακοσμητικοί έγχρωμοι φακοί δεν απαιτούν το ίδιο επίπεδο φροντίδας ή προσοχής με έναν τυπικό φακό, επειδή μπορούν να αγοραστούν χωρίς ιατρική συνταγογράφηση», λέει ο Thomas Steinemann, MD, καθηγητής οφθαλμολογίας στην Case Western Reserve University στο Κλίβελαντ. «Φυσικά, αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια».

Οι μη συνταγογραφούμενοι φακοί επαφής είναι επικίνδυνοι

Είναι παράνομο να πωλούνται φακοί επαφής χωρίς συνταγογράφηση στις ΗΠΑ. Όλοι οι φακοί επαφής λογίζονται ως ιατρικά σκευάσματα που απαιτούν ιατρική συνταγογράφηση για να χρησιμοποιηθούν. «Πολλοί από τους φακούς που βρίσκονται στο διαδίκτυο ή σε εποχικά καταστήματα με αποκριάτικα ρούχα δεν είναι εγκεκριμένοι από τον FDA και πωλούνται παράνομα», δήλωσε ο Δρ Steinemann. Οι έμποροι λιανικής που πωλούν τέτοιους φακούς χωρίς ιατρική συνταγογράφηση παραβιάζουν το νόμο και ενδέχεται να επιβληθούν πρόστιμα για κάθε παράβαση.

Γιατί χρειάζεστε συνταγογράφηση για έγχρωμους φακούς επαφής;

Ακόμα κι αν η όρασή σας είναι τέλεια, θα πρέπει να υποβληθείτε σε οφθαλμολογικές εξετάσεις, πριν φορέσετε οποιονδήποτε φακό. Οι εξετάσεις διασφαλίζουν ότι ο φακός που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε είναι κατάλληλος και ακίνδυνος για εσάς. Εάν κάτι αποδειχθεί λάθος με τη χρήση των φακών, τότε ενέχει κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού.

Στην περίπτωση της Laura Butler, οι φακοί της προκάλεσαν μόλυνση και εκδορές στον κερατοειδή. «Υπήρχαν έντονοι πόνοι και ακολούθησα φαρμακευτική αγωγή για 4 εβδομάδες, ενώ είχα προβλήματα όρασης για αρκετές περισσότερες». Όπως δήλωσε, «ζω πλέον με μια ουλή στον κερατοειδή, βλάβη στην όραση και γέρσιμο του βλεφάρου».

Τι πρέπει να κάνετε πριν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε έγχρωμους φακούς:

  • Πραγματοποιήστε μια οφθαλμολογική εξέταση, ώστε ο οφθαλμίατρος να μετρήσει την όρασή σας και να σας συμβουλεύσει γύρω από το ζήτημα των φακών επαφής.
  • Λάβετε μία εγκεκριμένη συνταγογράφηση φακών από έναν επαγγελματία οφθαλμολόγο. Έτσι, θα γνωρίζετε με βεβαιότητα τι θα πρέπει να επιλέξετε και τι να αποφύγετε στους φακούς.
  • Αγοράστε τους έγχρωμους φακούς από ένα κατάστημα οπτικών με τη συνταγογράφηση που σας δόθηκε από τον οφθαλμίατρό σας.
  • Ακολουθήστε τις οδηγίες φροντίδας των φακών για τον καθαρισμό, την απολύμανση και την αποθήκευσή τους.
  • Ποτέ μη μοιράζεστε τους φακούς επαφής σας με άλλο άτομο.
  • Ακολουθήστε τη ρουτίνα οφθαλμικών εξετάσεων που σας πρότεινε ο γιατρό σας. Έτσι, θα εντοπίσετε έγκαιρα τυχόν διαφοροποιήσεις στην όρασή σας.
  • Εάν παρατηρήσετε ερυθρότητα, πρήξιμο, υπερβολική έκκριση, πόνο ή ενόχληση από τη χρήση των φακών, αφαιρέστε τους αμέσως και ζητήστε ιατρική βοήθεια. Οι μολύνσεις των ματιών μπορούν πολύ γρήγορα να επιδεινωθούν και, μερικές φορές, η βλάβη μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org