Δείκτες λέιζερ και η επικινδυνότητά τους στην υγεία των ματιών

δείκτες λέιζερ

Όσο μεγαλύτερη είναι η ισχύς στους δείκτες λέιζερ, τόσο πιο πιθανό είναι προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς στα μάτια. Οι συνήθεις τραυματισμοί περιλαμβάνουν κάψιμο του δέρματος, βλάβη του αμφιβληστροειδούς και προσωρινή ή μόνιμη βλάβη της όρασης, σύμφωνα με τους ειδικούς οφθαλμίατρους.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φααρμάκων οι συσκευές λέιζερ θα πρέπει να συνοδεύονται από ειδικές ετικέτες και επισημάνσεις

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση συσκευών λέιζερ. Οι κανονισμοί απαιτούν τα περισσότερα προϊόντα λέιζερ να διανέμονται με επισυναπτόμενες προειδοποιήσεις, σχετικά με την ακτινοβολία και τους κινδύνους. Επιπλέον, υποχρεούνται οι κατασκευάστριες εταιρίες να αναγράφουν την ισχύ του λέιζερ. Ωστόσο, αυτές οι πληροφορίες εκλείπουν μερικές φορές και, ακόμη και αν παρέχονται, ενδέχεται να μην είναι αρκετές.

«Ο καταναλωτής βρίσκεται σε δύσκολη θέση», δήλωσε ο Daniel Hewett, υπεύθυνος για την προαγωγή της υγείας στο Κέντρο Συσκευών και Ακτινολογικής Υγείας της FDA. Ο συγκεκριμένος οργανισμός είναι επιφορτισμένος με την επιβολή του κανόνα για προϊόντα που εκπέμπουν ακτινοβολία.

Καθώς η ισχύς αυξάνεται πάνω από 5 milliwatts, το χρονικό περιθώριο για ασφαλή έκθεση μειώνεται κι η μόνιμη βλάβη στα μάτια και το δέρμα μπορεί να συμβεί γρήγορα. Ωστόσο, η ισχύς των λέιζερ δεν είναι άμεσα εμφανής στον χρήστη. Οι δείκτες λέιζερ συχνά δε διαθέτουν την απαιτούμενη επισήμανση και ο μέσος καταναλωτής δεν γνωρίζει πως να το ελέγξει.

Το FDA προσφέρει συμβουλές για να βοηθήσει τους καταναλωτές να προσδιορίσουν ποια προϊόντα λέιζερ μπορεί να είναι επικίνδυνα και πώς να χρησιμοποιούν τις συσκευές με ασφάλεια. Ο οργανισμός συνεχίζει να προωθεί την ευαισθητοποίηση για την ασφάλεια των λέιζερ, τη στιγμή που τα εν λόγω προϊόντα και τα παιχνίδια γίνονται όλο και πιο δημοφιλή.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ευρεία διαθεσιμότητα αυτών των συσκευών, που συχνά διατίθενται στο εμπόριο ως παιχνίδια, θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδημία τραυματισμών στα μάτια των παιδιών. Η εν λόγω μελέτη δημοσιεύθηκε το 2013 από την Ophthalmology, το περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας.

Η ισχύς του λέιζερ δε θα πρέπει να ξεπερνάει τα 5 milliwatts

Οι πιθανοί κίνδυνοι των δεικτών λέιζερ επέστρεψαν στις ειδήσεις τον Ιούνιο του 2018, όταν ένα αγόρι Ελληνικής καταγωγής αλλοίωσε μόνιμα την όρασή του. Το παιδί έστρεψε τον δείκτη λέιζερ απευθείας στα μάτια του.

Εάν ένα λέιζερ με λιγότερη από 5 milliwatts ισχύ κατευθύνεται στο μάτι, πιθανώς αυτό δε θα υποστεί κάποιον τραυματισμό. Ωστόσο, οι φυσικοί προστατευτικοί μηχανισμοί του ματιού είναι αναποτελεσματικοί έναντι των λέιζερ με ισχύ μεγαλύτερη από 5 milliwatts. Μία τέτοια ακτινοβολία ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρή βλάβη του αμφιβληστροειδούς ακόμη και μετά από στιγμιαία έκθεση.

Η FDA συμβουλεύει:
  • Ποτέ μην στοχεύετε ή ρίχνετε λέιζερ στα μάτια.
  • Μην αγοράζετε δείκτες λέιζερ για τα παιδιά.
Πριν αγοράσετε ένα δείκτη λέιζερ, βεβαιωθείτε ότι έχει τις ακόλουθες πληροφορίες στην ετικέτα:
  • Δήλωση ότι συμμορφώνεται με το Κεφάλαιο 21 CFR (ο Κώδικας Ομοσπονδιακών Κανονισμών).
  • Το όνομα του κατασκευαστή ή του διανομέα και την ημερομηνία κατασκευής.
  • Προειδοποίηση για αποφυγή έκθεσης σε ακτινοβολία λέιζερ.
  • Χαρακτηρισμός της ισχύς, που κυμαίνεται από την κατηγορία I έως IIIa. Τα προϊόντα των κατηγοριών IIIb και IV πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο από άτομα με κατάλληλη εκπαίδευση και σε περιπτώσεις όπου υπάρχει νόμιμη ανάγκη για αυτά τα προϊόντα υψηλής ισχύος.

Το πρόβλημα, είπε ο Hewett, είναι ότι τα προϊόντα είτε δε διαθέτουν μερικές φορές ετικέτες είτε αυτές είναι ανακριβείς. Περίπου το 60% των δειγμάτων λέιζερ είναι ισχυρότερα από ότι αναγράφεται στην ετικέτα.

Επίσης, ορισμένες ετικέτες είναι ιδιαίτερα ασαφείς. Ο καταναλωτής μπορεί να μη γνωρίζει τι σημαίνουν οι αναγραφόμενοι δείκτες και πώς να τους ερμηνεύσει.

ΠΗΓΗ:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org