Τραυματισμός των ματιών από παιδικούς δείκτες λέιζερ

δείκτες λέιζερ

Ένα μικρό αγόρι Ελληνικής καταγωγής έχασε μεγάλο ποσοστό της όρασης τους ενός ματιού, αφού έστρεψε το φως του λέιζερ, αρκετές φορές, απευθείας στα μάτι του. Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα στο New England Journal of Medicine, το αγόρι έχασε περισσότερο από το 60% της όρασής του. Δυστυχώς, αυτό του είδους οι τραυματισμοί που οφείλονται σε δείκτες λέιζερ γίνονται όλο και συχνότεροι.

Είναι αρκετά δύσκολο να γνωρίζουμε το πόσο ισχυρός μπορεί να είναι ένας δείκτης λέιζερ. Η ισχύς του είναι αυτή που κάνει τη διαφορά μεταξύ ενός αβλαβούς κι ενός επικίνδυνου παιχνιδιού.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση των συσκευών λέιζερ. Το FDA παρέχει πληθώρα βασικών πληροφοριών σχετικά με τα λέιζερ, συμβουλές ασφάλειας για τους γονείς, καθώς και καθοδήγηση στους κατασκευαστές.

Τα προϊόντα που περιέχουν λέιζερ είναι γενικά ασφαλή όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες. Ωστόσο, οι συνεχείς ιστορίες τραυματισμών υποδηλώνουν ότι πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μη γνωρίζουν τι είναι ασφαλές.

Το FDA παρέχει αυτές τις συμβουλές για όποιον κατέχει ή σκέφτεται να πάρει μια συσκευή λέιζερ:

  • Ποτέ μη στοχεύετε ή ρίχνετε λέιζερ απευθείας στο μάτι. Η φωτεινή ενέργεια από ένα λέιζερ που στοχεύει το μάτι μπορεί να είναι επικίνδυνη, ίσως ακόμη περισσότερο από το να κοιτάς απευθείας στον ήλιο.
  • Μη στοχεύετε σε οποιοδήποτε όχημα, αεροσκάφος ή γυαλιστερή επιφάνεια. Θυμηθείτε ότι το εντυπωσιακό αποτέλεσμα μιας φωτεινής δέσμης φωτός μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ατυχήματα.
  • Αναζητήστε μια ετικέτα IEC Class I που συνιστάται από την FDA στα παιδικά λέιζερ. Η ετικέτα αναφέρει “Προϊόν λέιζερ κατηγορίας 1”, το οποίο δείχνει ότι το προϊόν είναι χαμηλού κινδύνου κι όχι κατηγορία λέιζερ υψηλότερου επιπέδου εκπομπών.
  • Μην αγοράζετε δείκτες λέιζερ για παιδιά και μην επιτρέπετε στα παιδιά να τα χρησιμοποιούν. Αυτά τα προϊόντα δεν είναι παιχνίδια.
  • Μην αγοράζετε ή χρησιμοποιείτε λέιζερ που εκπέμπει ενέργεια μεγαλύτερη από 5mW ή δεν έχει εκτυπωμένη ισχύ στην ετικέτα.
  • Συμβουλευτείτε αμέσως έναν επαγγελματία οφθαλμολόγο, εάν εσείς ή ένα παιδί υποπτευθείτε ή παρουσιάσετε οποιοδήποτε τραυματισμό στα μάτια.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org