Προβλήματα όρασης και νόσος του Αλτσχάιμερ. Ποια η σχέση μεταξύ τους;

αλτσχάιμερ

Νέες έρευνες δείχνουν μια πολύ ενδιαφέρουσα σχέση μεταξύ της υγείας των ματιών και της υγείας του εγκεφάλου που θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που έχουν εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, γλαύκωμα ή διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με νόσο του Αλτσχάιμερ απ’ ότι τα άτομα χωρίς αυτές τις οφθαλμικές παθήσεις. Και τα τρία αυτά νοσήματα είναι εκφυλιστικά, που σημαίνει ότι χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου. Και τα τρία είναι πιο συνηθισμένα με το πέρας του χρόνου.

Μελέτη εντοπίζει μία συσχέτιση μεταξύ των δύο αυτών παθήσεων

Η μελέτη του 2018, από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και το Kaiser Permanente Washington Health Institute, παρακολούθησε ένα τυχαίο δείγμα ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω για πέντε χρόνια. Οι συμμετέχοντες με μία ή περισσότερες από τις παραπάνω παθήσεις των ματιών είχαν 40 έως 50% μεγαλύτερο κίνδυνο διάγνωσης της νόσου Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές χαρακτήρισαν τη διαφορά «όχι αμελητέα».

Στην έρευνα δεν εξετάστηκε γιατί τα άτομα με τις συγκεκριμένες παθήσεις εμφάνιζαν υψηλότερο ποσοστό άνοιας. Συνεπώς, οι παθήσεις αυτές δεν συνδέονται άμεσα με το Αλτσχάιμερ. Έδειξε όμως μια σύνδεση. Υπήρχαν πολλοί με τις εν λόγω παθήσεις που δεν ανέπτυξαν τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Η απώλεια της όρασης δε σχετίζεται και με την απώλεια της μνήμης, δήλωσε ο Sunir Garg, ειδικός οφθαλμίατρος στο νοσοκομείο Wills Eye στη Φιλαδέλφεια.

Ο Δρ Garg αναφέρει πως η μελέτη επισημαίνει τη σύνδεση των ματιών με το υπόλοιπο σώμα. Η υγεία των ματιών μπορεί να είναι ένα παράθυρο στην υγεία ολόκληρου του οργανισμού.

Το οπτικό νεύρο, που συνδέει τα μάτια με τον εγκέφαλο, είναι ουσιαστικά εγκεφαλικός ιστός. Ο αμφιβληστροειδής, που καθιστά ικανή την όραση, είναι επίσης εγκεφαλικός ιστός.

Προηγούμενη έρευνα με ποντίκια έδειξε ότι οι εικόνες του αμφιβληστροειδούς μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό της νόσου του Αλτσχάιμερ. Έτσι, δεν προκαλεί έκπληξη, λέει ο Δρ Garg, ότι οι ασθένειες των ματιών σχετίζονται με ασθένειες του εγκεφάλου.

«Όσο περισσότερο κατανοούμε αυτές τις σχέσεις, τόσο καλύτερα μπορούμε να συνεργαστούμε με τους ασθενείς και τους συναδέλφους μας. Μόνο έτσι θα είμαστε σε θέση να φροντίζουμε τη γενικότερη υγεία των ασθενών».

Κάτι πολύ χρήσιμο από την έρευνα, κατά τον Δρ Garg, είναι ότι οι οφθαλμίατροι μπορούν να συνεργάζονται καλύτερα με τον οικογενειακό γιατρό και παθολόγο του ασθενούς, στην περίπτωση που διαγνώσουν μια εκφυλιστική πάθηση των ματιών. Αυτή η επικοινωνία θα μπορούσε να βοηθήσει ολόκληρη την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης να είναι πιο προσεκτική για σημάδια άνοιας. Δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αλλά ορισμένα φάρμακα και παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με τη νόσο να έχουν μια καλή ζωή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η πρόληψη είναι η αποτελεσματικότερη θεραπεία

Τα αποτελέσματα της μελέτης επισημαίνουν επίσης τη σημασία των τακτικών οφθαλμικών εξετάσεων. Αυτές οι παθήσεις των ματιών συνήθως δεν έχουν συμπτώματα έως ότου προχωρήσουν σε βαθμό μη αναστρέψιμο. Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας συνιστά μια βασική εξέταση οφθαλμών μία φορά τον χρόνο.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org