Κατάγματα ισχίου και η σχέση τους με τον καταρράκτη

κατάγματα ισχίου

Οι άνθρωποι στα 80 τους κι εκείνοι που έχουν σοβαρές ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις, είναι επιρρεπής σε πεσίματα και τραυματισμούς. Τέτοιοι σοβαροί τραυματισμοί, όπως τα κατάγματα ισχίου, συμβαίνουν συχνότερα σε άτομα που βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία. Σύμφωνα με την έρευνα, ηλικιωμένοι που υποβλήθηκαν σε επέμβαση καταρράκτη είχαν 30% μικρότερο κίνδυνο κατάγματος. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην έκδοση του Αυγούστου του στο Journal of the American Medical Association (JAMA), συνέκρινε το ποσοστό καταγμάτων ισχίου σε περισσότερους από 400.000 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη. Τα δεδομένα αυτά συνεκτιμήθηκαν με τα δεδομένα από με μια αντίστοιχη ομάδα ασθενών που δεν είχε αφαιρεθεί ο καταρράκτης τους.

Στις ηλικίες άνω των 75 ετών ο κίνδυνος κατάγματος είναι ιδιαίτερα αυξημένος και η ανάρρωση σημαντικά δυσκολότερη

Οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να πέσουν και να σπάσουν τους γοφούς τους ή άλλα οστά. Η ανάκαμψη από τέτοιους τραυματισμούς είναι ιδιαίτερα δύσκολη σ’ αυτήν την ηλικία, γι’ αυτό είναι ιδιαίτερο σημαντικό να αποφεύγονται. Παλαιότερες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η απώλεια της όρασης είναι ένας από τους βασικός λόγος της πτώσης των ηλικιωμένων. Όταν ο καταρράκτης μειώνει την οπτική οξύτητα, χάνεται κι η ικανότητα να διατήρησης της ισορροπίας, της σταθερότητας και της κινητικότητας.

«Οι άνθρωποι δεν πρέπει ποτέ να θεωρούνται ‘’πολύ μεγάλοι’’ για την αφαίρεση του καταρράκτη», δήλωσε η Dr. Anne Coleman, χειρουργός των ματιών που ηγήθηκε της μελέτης. «Μελέτες δείχνουν ότι μετά από χειρουργική επέμβαση καταρράκτη, οι ηλικιωμένοι τείνουν να κοιμούνται καλύτερα. Γίνονται, επίσης, περισσότεροι δραστήριοι, είναι λιγότερο καταθλιπτικοί και να ζουν μία πιο ευχάριστη ζωή».

Συνολικά, η μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου κατάγματος του ισχίου παρατηρήθηκε σε ασθενείς ηλικίας 80 έως 84 ετών. Σύμφωνα με τις στατιστικές υγείας των ΗΠΑ οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες σε κατάγματα ισχίου συγκριτικά με τους άνδρες. Ωστόσο, σ’ αυτή τη μελέτη δε διαπιστώθηκαν σημαντικές διαφορές που να σχετίζονται με το φύλο στον κίνδυνο κατάγματος.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org