Γυαλιά νυχτερινής οδήγησης: είναι χρήσιμα;

γυαλιά νυχτερινής οδήγησης

Τι είναι τα γυαλιά νυχτερινής οδήγησης;

Τα γυαλιά νυχτερινής οδήγησης είναι συνήθως μη συνταγογραφούμενα γυαλιά με κίτρινους φιμέ φακούς. Συχνά περιλαμβάνουν κάποιο είδος αντιανακλαστικής επίστρωσης για την εξάλειψη των αντανακλάσεων από τα φώτα του δρόμου και τους επερχόμενους προβολείς που προκαλούν αντανάκλαση.

Τα γυαλιά νυχτερινής οδήγησης τείνουν να μοιάζουν πολύ με τα γυαλιά σκοποβολής, ένα είδος αθλητικών γυαλιών που κυκλοφορεί εδώ και πολλά χρόνια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι φακοί τους είναι πανομοιότυποι.

Οι άνθρωποι που φορούν κίτρινα γυαλιά για κυνήγι διαπιστώνουν ότι τα γυαλιά αυτά αυξάνουν την αντίθεση των αντικειμένων. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους κυνηγούς πουλιών.

Ωστόσο, σας βοηθούν πράγματι να βλέπετε καλύτερα, όταν οδηγείτε τη νύχτα;

Γιατί τα γυαλιά νυχτερινής οδήγησης μπορεί να είναι κακή ιδέα;

Τα γυαλιά με κίτρινους φακούς μπορούν να ενισχύσουν την αντίθεση σε συγκεκριμένες συνθήκες φωτός της ημέρας. Ο λόγος που επιτυχγάνεται αυτό οφείλεται στο ότι η κίτρινη απόχρωση εμποδίζει μέρος της μπλε ακτινοβολίας του ηλίου.

Αυτό το υψηλής ενέργειας ορατό (HEV) μπλε φως είναι πιθανό να προκαλέσει εκλάμψεις, σε σύγκριση με άλλες μορφές ορατού φωτός.

Το φιλτράρισμα της μπλε ακτινοβολίας που παρέχεται από τους κίτρινους φιμέ φακούς συμβαίνει επίσης με φακούς πορτοκαλί και χάλκινου χρώματος.

Αυτές οι πιο σκούρες αποχρώσεις μπορούν να μπλοκάρουν πολύ περισσότερο μπλε φως από τους κίτρινους φακούς. Ωστόσο, εμποδίζουν και περισσότερο φως να εισέλθει στο μάτι, γεγονός που μειώνει ακόμη περισσότερο την ορατότητα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Στην πραγματικότητα, ακόμη και οι κίτρινοι φακοί μειώνουν το συνολικό ορατό φως σε ένα βαθμό. Αυτό συμβαίνει επειδή μπλοκάρουν μια ορισμένη ποσότητα της μπλε ακτινοβολίας. Αυτό μπορεί να είναι ωφέλιμο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, τη νύχτα, όπου η μέγιστη ορατότητα είναι το ζητούμενο, μπορεί να καταστεί ακόμη και επικίνδυνο.

Τι λένε οι ερευνητές για τα γυαλιά νυχτερινής οδήγησης;

Ερευνητές στο Schepens Eye Research Institute του Χάρβαρντ διεξήγαγαν πρόσφατα μια μελέτη. για να εξετάσουν το ζήτημα του κατά πόσο τα γυαλιά νυχτερινής οδήγησης προσφέρουν κάποιο οπτικό όφελος.

Και οι 22 συμμετέχοντες «οδήγησαν» σε τέσσερις προσομοιωμένες συνθήκες νυχτερινής οδήγησης, φορώντας είτε κίτρινα γυαλιά νυχτερινής οδήγησης είτε γυαλιά με διαφανείς φακούς. Κάθε συμμετέχων οδήγησε επίσης σε σενάρια με και χωρίς ενεργοποιημένο προσομοιωτή αντανάκλασης προβολέων, για να μιμηθεί την επίδραση της επερχόμενης κυκλοφορίας.

Σε κάθε σενάριο, μετρήθηκε ο χρόνος αντίδρασης των συμμετεχόντων στο να δουν έναν πεζό να περπατά δίπλα στο προσομοιωμένο οδόστρωμα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα γυαλιά νυχτερινής οδήγησης δεν φαίνεται να βελτίωσαν:

  • Το πόσο καλά εντόπισαν οι συμμετέχοντες τους πεζούς τη νύχτα.
  • Τις αρνητικές επιπτώσεις της αντανάκλασης των προβολέων στην ανίχνευση πεζών.

«Τα δεδομένα μας υποδηλώνουν ότι η χρήση γυαλιών με κίτρινους φακούς κατά τη νυχτερινή οδήγηση δε βελτιώνει την απόδοση στο πιο κρίσιμο σημείο: τον εντοπισμό πεζών», δήλωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Στην πραγματικότητα, τα αποτελέσματα βρήκαν «ότι η χρήση γυαλιών με κίτρινους φακούς μπορεί να επιδεινώσει ελαφρώς την απόδοση». Ωστόσο το εύρημα «δεν ήταν στατιστικά σημαντικό».

«Αυτά τα ευρήματα δεν φαίνεται να υποστηρίζουν ότι οι οφθαλμολόγοι θα πρέπει να συμβουλεύουν τους ασθενείς να χρησιμοποιούν γυαλιά νυχτερινής οδήγησης με κίτρινους φακούς», κατέληξαν οι συγγραφείς.

Τα καλύτερα γυαλιά για νυχτερινή οδήγηση

Ξεκινήστε προγραμματίζοντας μια ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση με έναν οφθαλμίατρο. Πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι η όρασή τους είναι καλή εκπλήσσονται όταν ανακαλύπτουν το πόσο πιο καθαρά μπορούν να δουν τη νύχτα, ακόμη και όταν μια μικρή ποσότητα μη διορθωμένου διαθλαστικού σφάλματος αντιμετωπίζεται με νέα συνταγογραφούμενα γυαλιά.

Εάν τα μάτια σας είναι υγιή και δεν έχετε προβλήματα όρασης που πρέπει να διορθωθούν, τότε τα καλύτερα γυαλιά για τη νυχτερινή οδήγηση είναι το να μην φοράτε γυαλιά.

Από την άλλη, εάν χρειάζεστε συνταγογραφούμενα γυαλιά επειδή έχετε μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμό, επιλέξτε καθαρούς διορθωτικούς φακούς με αντιανακλαστική επίστρωση (AR).

Αυτοί οι φακοί:

  • Επιτρέπουν σχεδόν στο 100% του ορατού φωτός να εισέλθει στα μάτια σας.
  • Επιτρέπουν στα μάτια σας να εστιάσουν σωστά στο δρόμο και σε άλλα εμπόδια τη νύχτα.
  • Μειώνουν ή εξαλείφουν τις αντανακλάσεις απ’ τα φώτα του δρόμου και των προβολέων που προκαλούν αντανάκλαση.
  • Προσφέρουν την καλύτερη δυνατή όραση, καθώς βασίζονται στην προσωπική συνταγή που σύνταξε ο οφθαλμίατρός σας.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αναρωτιούνται αν πρέπει να αγοράσουν διαφανείς φακούς με επίστρωση AR για τη νυχτερινή οδήγηση, ακόμη κι αν δεν χρειάζονται διόρθωση όρασης. Η απάντηση είναι όχι; Η επίστρωση AR μειώνει μόνο τη λάμψη που προκαλείται από τους ίδιους τους φακούς των γυαλιών. Δεν υπάρχει οπτικό όφελος από τη χρήση μη συνταγογραφούμενων φακών με επίστρωση AR.

Πηγή:
allaboutvision.com