Γλαύκωμα και γραβάτες: υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ τους;

γραβάτες

Η πρόταση του δημάρχου της Καλιφόρνιας να απαγορεύσει τις γραβάτες στο χώρο εργασίας κρύβει λίγη επιστήμη από πίσω της. Φυσικά, η διάγνωση του γλαυκώματος δεν είναι μια αυτόματη δικαιολογία για να πετάξετε τη γραβάτα σας. Η έρευνα την οποία επικάλεσε αφορούσε την επίδραση των στενών γραβάτων στη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Επομένως, δεν είχε άμεση συσχέτιση με την όραση και το γλαύκωμα συγκεκριμένα.

Ο Rex Parris, δήμαρχος του Λάνκαστερ, αιτήθηκε να είναι προαιρετικές οι γραβάτες εντός της πόλης, σύμφωνα με τους ”Times”. Ο δήμαρχος ζήτησε να μάθει αν θα ήταν δυνατό να απαγορευτεί στους εργοδότες να απαιτούν τη χρήση γραβάτας στο χώρο εργασίας.

Μια πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Neuroradiology διαπίστωσε ότι οι στενές γραβάτες μπορούν να περιορίσουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί να συμβεί από μία στενή γραβάτα η οποία ασκεί πίεση στις αρτηρίες που βρίσκονται στο λαιμό. Αυτή η μελέτη ενέπνευσε τον δήμαρχο Parris να προτείνει την απαγόρευση, σύμφωνα με τους ”Times”.

Μια μελέτη του 2003 στο British Journal of Ophthalmology διαπίστωσε ότι οι στενές γραβάτες μπορούν να αυξήσουν την ενδοφθάλμια πίεση. Η αυξημένη ενδοφθαλμική πίεση αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου που σχετίζεται έντονα με την εμφάνιση γλαυκώματος.

Υπάρχει σχέση μεταξύ γλαυκώματος και γραβάτας;

Ο Andrew G. Iwach, οφθαλμίατρος και ειδικός στο γλαύκωμα στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, προειδοποιεί ότι είναι πολύ νωρίς να γίνουν γενικές συστάσεις σχετικά με το γλαύκωμα και τη σχέση της με τη γραβάτα. Ο Δρ Iwach είπε, «αυτή η πρώιμη έρευνα είναι ενδιαφέρουσα, αλλά μέχρι να λάβουμε μακροχρόνιες κι ελεγχόμενες μελέτες που να αποδεικνύουν τον συσχετισμό, είναι καλύτερο να ρωτήσετε τον οφθαλμίατρό σας για συγκεκριμένες υποδείξεις».

Τα άτομα με γλαύκωμα και άτομα με αυξημένο κίνδυνο για γλαύκωμα θα πρέπει να επισκέπτονται συχνά τον οφθαλμίατρό τους. Μόνο ο γιατρός μπορεί να σας προειδοποιήσει για οτιδήποτε μπορεί να επιδεινώσει το γλαύκωμα, όπως η χρόνια αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση. Ως εκ τούτου, έως ότου υπάρξει άμεση έρευνα σχετικά με την επίδραση των γραβάτων στο γλαύκωμα, δε μπορεί να υποστηριχθεί καμία γενική υπόδειξη προς το κοινό.

«Δεν περιθάλπουμε και φροντίζουμε στατιστικές μελέτες, αλλά άτομα», δήλωσε ο Δρ Iwach. Διαφορετικοί παράγοντες κινδύνου έχουν διαφορετική σημαίνουσα αξία για διαφορετικά άτομα. Μόνο ενας οφθαλμίατρος μπορεί να αξιολογήσει τη συνολική υγεία σας. Συνεπώς, αποτελεί και τη μοναδική έγκυρη πηγή ενημέρωσης, ώστε να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα που θα προστατέψουν εσάς και την υγεία των ματιών σας.

ΠΗΓΗ:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org