15 τρόποι με τους οποίους η γήρανση επηρεάζει την όρασή μας

γήρανση

Μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι δύο στους τρεις Αμερικανούς πιστεύουν -ψευδώς- ότι η απώλεια της όρασης είναι αναπόφευκτη καθώς γερνάμε. Σίγουρα, η γήρανση μπορεί να επηρεάσει την όρασή μας, αλλά η απώλεια όρασης δεν αποτελεί νομετελειακό κανόνα. Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας παρουσιάζει 20 κοινές παθήσεις της όρασης, καθώς και διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να διασφαλίσουμε την όρασή μας.

Τα συχνότερα προβλήματα που σχετίζονται με τη γήρανση

1. Προβλήματα στην ανάγνωση

Η μυωπία και η πρεσβυωπία, είναι παθήσεις πολύ συχνές μετά την ηλικία των 40 ετών. Αυτό καθιστά τις δραστηριότητες που επιστρατεύονται την ικανότητα μας να διακρίνουμε αντικείμενα που βρίσκονται κοντά μας ιδιαίτερα δύσκολη. Ωστόσο, τα συνταγογραφούμενα γυαλιά οράσεως μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των εν λόγω δυσκολιών.

2. Δυσκολία στην όραση κατά τη διάρκεια της νύχτας

Οι ηλικιωμένοι ενήλικες μπορεί να παρατηρήσουν ότι τα μάτια τους χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν και να επικεντρωθούν στο σκοτάδι απ’ ό,τι στο παρελθόν. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα βλαστοκύτταρα του οφθαλμού, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη χαμηλή όραση, εξασθενούν με την ηλικία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η οδήγηση γίνεται δυσκολότερη τη νύχτα.

3. Ξηροφθαλμία

Οι ηλικιωμένοι τείνουν να παράγουν λιγότερα δάκρυα, μια παθολογική κατάσταση που ονομάζεται ξηροφθαλμία. Η ξηροφθαλμία είναι ιδιαίτερα συχνή σε γυναίκες που έχουν περάσει από την εμμηνόπαυση. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος, ο οφθαλμίατρος θα σχεδιάσει συγκεκριμένη θεραπεία.

4. Μείωση της ευαισθησίας στην φωτεινή αντίθεση

Με το πέρας της ηλικίας, μπορεί να γίνει πιο δύσκολο να διακρίνετε αντικείμενα από φόντο παρόμοιου χρώματος, όπως για παράδειγμα το γάλα σε ένα λευκό φλιτζάνι. Αυτό ονομάζεται απώλεια ευαισθησίας αντίθεσης (contrast sensitivity).

5. Βλεφαρίτιδα

Η βλεφαρίτιδα, μια φλεγμονή του βλεφάρου, γίνεται πιο συχνή λόγω των ορμονικών αλλαγών καθώς γερνάμε. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κοκκίνισμα, πρήξιμο, δημιουργία ξηρής κρούστας γύρω από τις βλεφαρίδες και πόνο στα μάτια.

6. Μυοψία

Η υαλώδης ουσία που βρίσκεται στο εσωτερικό του ματιού, μπορεί να πυκνώσει ή να συρρικνωθεί λόγω της γήρανσης. Όταν συμβεί αυτό, μικροσκοπικές συστάδες που μοιάζουν με μαύρα στίγματα εμφανίζονται στο οπτικό μας πεδίο, κυρίως σε συνθήκες έντονου φωτισμού.

7. Φωτοψία

Όταν οι άνθρωποι βλέπουν περιστασιακά λάμψεις στο οπτικό τους πεδίο, είναι συχνά ένα σημάδι γήρανσης. Αυτές οι φωτεινές κουκίδες εμφανίζονται όταν το υαλώδες σώμα τρίβεται επάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Όπως και για τις μυοψίες, πρέπει να ενημερώσετε άμεσα τον οφθαλμίατρό σας.

8. Ευαισθησία στο αντανακλώμενο φως

Η γήρανση που συνοδεύεται από διάφορες παθήσεις των οφθαλμών μπορεί να καταστήσει το άτομο ιδιαίτερα ευαίσθητο σε πηγές που αντανακλούν έντονο φως, όπως η οθόνη ενός κινητού. Ένας καλός τρόπος για να ελαχιστοποιήσετε την ταλαιπωρία που προκαλείται είναι να χρησιμοποιήσετε φίλτρα στις οθόνες ψηφιακών συσκευών και να φοράτε γυαλιά ηλίου με πολωτικούς φακούς όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους.

9. Καταρράκτης

Οι μισοί Αμερικανοί άνω των 75 ετών αναπτύσσουν καταρράκτη. Με την πάροδο του χρόνου, ο φακός στο εσωτερικό του ματιού χάνει την αρχική του σύσταση και θολώνει. Λόγω αυτού, προκαλούνται αλλοιώσεις της οπτικής οξύτητας. Ο καταρράκτης μπορεί να αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση.

10. Εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας (AMD)

Η AMD είναι μια κοινή οφθαλμική νόσος και συνήθως εμφανίζεται σε ενήλικες άνω των 50 ετών. Παρόλο που οι ασθενείς ενδέχεται να μην παρατηρήσουν συμπτώματα κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων της νόσου, η οπτική οξύτητα θα μειωθεί. Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο της AMD.

11. Γλαύκωμα

Άτομα όλων των ηλικιών μπορούν να διαγνωστούν με γλαύκωμα, αλλά η ασθένεια είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους Συνεπώς, συνδέεται στενά με τη γήρανση. Η ασθένεια βλάπτει το οπτικό νεύρο και μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση, εάν δεν αντιμετωπιστεί νωρίς. Δεδομένου ότι τα συμπτώματα συχνά παραμένουν απαρατήρητα, η τακτική εξέταση οφθαλμών είναι το καλύτερο προληπτικό μέτρο για να προστατευτείτε από την απώλεια όρασης που οφείλεται στο γλαύκωμα.

12. Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια αποτελεί μια άλλη συχνή αιτία απώλειας της όρασης μεταξύ του ενήλικου πληθυσμού. Όταν κάποιος με διαβήτη εμφανίζει πολύ υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα αιμοφόρα αγγεία στον αμφιβληστροειδή μπορεί να καταστραφούν με αποτέλεσμα προβλήματα στην όραση. Υπάρχουν διάφορες επιλογές θεραπείας για τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

13. Οφθαλμικό μελάνωμα

Αν και το οφθαλμικό μελάνωμα είναι σπάνιο, αποτελεί τον πιο κοινό τύπο καρκίνου στα μάτια και είναι συχνότερες σε ηλικίες άνω των ‘40. Οι οφθαλμικές εξετάσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την πρόληψη οφθαλμικού μελανώματος, καθώς τα πρώτα συμπτώματα συχνά δεν γίνονται αντιληπτά.

14. Χτυπήματα από πτώσεις

Τα χτυπήματα από πτώσεις γίνονται πιο πιθανά καθώς γερνάμε, λόγω αλλαγών στην ισορροπία και την όραση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένων τραυματισμών στα μάτια. Οι συχνότερες πτώσεις συμβαίνουν σε οικείους χώρους, όπως το σπίτι.

15. Προβλήματα αυπνίας

Η έρευνα δείχνει ότι τα μάτια μας απορροφούν λιγότερο μπλε φως καθώς γερνάμε. Γι’ αυτό το σώμα μας παράγει συχνά λιγότερη μελατονίνη με το πέρας του χρόνου, κάτι που μπορεί να διαταράξει την φυσιολογική ροή του ύπνου. Τα προβλήματα αυτά πιστεύεται ότι είναι πιο κοινά σε άτομα παρουσιάζουν γλαύκωμα και διαβητική οφθαλμική νόσο.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org