Πώς η ακαδημαϊκή σταδιοδορμία συνδέεται με την εμφάνιση της μυωπίας;

μυωπίας

Πέρα από τη γενετική προδιάθεση, δραστηριότητες όπως η ανάγνωση θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερη επίδραση στην όραση από ό,τι πιστεύεται μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με μια γερμανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Ophthalmology, το περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, η διάρκεια των σπουδών συνδέεται με την εμφάνιση οφθαλμικών προβλημάτων. Μάλιστα, όσο περισσότερα χρόνια περνάτε στις σπουδές σας, τόσο πιο πιθανό είναι να χρειαστείτε γυαλιά. Περισσότεροι από τους μισούς αποφοίτους πανεπιστημίου παρουσιάζουν προβλήματα μυωπίας σε σύγκριση με το 1/3 των ατόμων που τελείωσαν μονάχα το λύκειο. Μεταξύ των ανθρώπων που δεν προχώρησαν σε τριτοβάθμια εκπαίδευση, μόνο το 1/4 ήταν μυωπικό, σύμφωνα με τις μελέτες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η οξύτητα της όρασης των ασθενών χειροτέρευε για κάθε χρόνο που περνούσαν στην διάρκεια των σπουδών τους. Έτσι, καθώς φαίνεται, η διάρκεια της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης αποδεικνύεται ένας σημαντικός παράγοντας στην εμφάνιση προβλημάτων όρασης. Συνεπώς, ο παράγονοτας αυτός σε συνδυασμό με τη γενετική και την κληρονομικότητα αποτελούν τις κύριες αιτίες εμφάνισης της μυωπίας.

Ποια είναι τα αίτια;

Η εργασία σε κλειστούς, εσωτερικούς χώρους για πολλές ώρες μακριά από τον ήλιο μπορεί να επιδράσει στην όρασή μας. Επιπλόν, η πολύωρη ανάγνωση βιβλίων κι η εκπόνηση εργασιών μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε καταπόνηση των ματιών. Μερικοί ερευνητές θεωρούν αυτούς τους παράγοντες ως την κύρια αιτία που η μυωπία έχει εκτραχυνθεί ανησυχητικά τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η μυωπία επηρεάζει περίπου το 42% του πληθυσμού. Όταν τα προβλήματα της όρασης είναι σοβαρά και η μυωπία είναι ιδιαίτερα αυξημένη, ενισχύεται ο κίνδυνος για σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις: η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, ο πρόωρος καταρράκτης και το γλαύκωμα είναι οφθαλμικά νοσήματα που συνδέεονται στενά με την μυωπία.

Για την πρόληψη της μυωπίας, οι ερευνητές συμβουλεύουν τους μαθητές να περνούν περισσότερο χρόνο στο ύπαιθρο και σε εξωτερικούς χώρος. Αρκετές μελέτες με παιδιά δείχνουν ότι το να περνάς χρόνο σε ανοιχτούς χώρους με ήλιο, έχει θετική επίδραση στην όραση.

«Δεδομένου ότι οι μαθητές φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μυωπίας, είναι λογικό να περνούν περισσότερο χρόνο στον ήλιο. Οι εξωτερικές ενασχολήσεις και δραστηριότητες που συνοδεύονται με τις κατάλληλες προφυλάξεις μπορούν να αποδειχθούν ευεργετικές απέναντι στη νόσο. Επιπλέον, η συχνή ξεκούραση των ματιών από την ανάγνωση αποτελεί επίσης αποτελεσματική μέθοδο πρόληψης» δήλωσε η Alireza Mirshahi, καθηγήτρια Οφθαλμολογίας.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org