Ενέσεις στην περιοχή ματιών: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

ενέσεις στην περιοχή των ματιών

Γνωρίζατε ότι οι ενέσεις στην περιοχή των ματιών θα μπορούσαν να σώσουν την όρασή σας;

Πιο συγκεκριμένα, η έγχυση φαρμάκων απευθείας στο βολβό του ματιού είναι αρκετά δημοφιλής για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Οι οφθαλμίατροι αποκαλούν αυτές τις λήψεις ενδοϋαλώδεις ενέσεις και μπορούν να προφυλάξουν από πολλούς κινδύνους που απειλούν την όρασή μας.

Η διαβητική οφθαλμική νόσος, η ωχρά κηλίδα και η απόφραξη των φλεβών του αμφιβληστροειδούς ανταποκρίνονται στη θεραπεία μέσω ενέσεων.

Τι θα πρέπει λοιπόν να περιμένετε, εάν ο οφθαλμίατρος σας προτείνει ένεση ματιών;

  • Ένα αναισθητικό θα μουδιάσει την επιφάνεια του βολβού σας, ώστε να μην αισθανθείτε πόνο. Το αναισθητικό μπορεί να είναι σε μορφή οφθαλμικών σταγόνων ή gel.
  • Η απολύμανση με αντισηπτικό στην περιοχή των ματιών και των βλεφάρων θα βοηθήσει στην πρόληψη κατά της μόλυνσης από βακτήρια.
  • Ο οφθαλμίατρός πιθανότατα θα σας βοηθήσει να κρατήσετε το μάτι σας ανοιχτό με μια μικρή συσκευή που ονομάζεται speculum. Η συγκεκριμένη συσκευή βοηθά επίσης και στην αποφυγή πιθανών μολύνσεων.
  • Ο οφθαλμίατρός θα σας ζητήσει να κοιτάξετε προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, έτσι ώστε να μην βλέπετε τη βελόνα και να ολοκληρωθεί με ασφάλεια η διαδικασία.
  • Το μέγεθος της βελόνας είναι πολύ λεπτό και πιθανότατα θα αισθανθείτε μόνο μια ελάχιστη αίσθηση πίεσης. Η ένεση γίνεται στο λευκό τμήματα του οφθαλμού.

Στο τέλος της εξέτασης, ο οφθαλμίατρός θα καθαρίσει προσεκτικά την περιοχή των ματιών και θα ελέγξει το μάτι για να βεβαιωθεί ότι δεν προέκυψαν προβλήματα ή επιπλοκές. Η τυπική διαδικασία ένεσης διαρκεί συνήθως περίπου 10 έως 15 λεπτά.

Τι πρέπει να περιμένετε μετά την θεραπεία;

Για μερικές ώρες μπορεί να έχετε κάποιον ερεθισμό στα μάτια. Θα μπορούσε επίσης να εμφανιστεί αίμα στην περιοχή του ματιού, εκεί όπου έγινε η ένεση. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει σπάνια και συνήθως το μάτι υγιαίνει εντός μίας εβδομάδας.

Ευτυχώς, οι επιπλοκές μετά από ενέσεις στην περιοχή των ματιών είναι εξαιρετικά σπάνιες. Σε περίπτωση όμως που παρουσιαστούν κάποιες από τις ακόλουθες επιπλοκές, ενημερώστε άμεσα τον οφθαλμίατρο σας.

  • Πόνος ή δυσφορία στο μάτι..
  • Μειωμένη όραση.
  • Έντονη ευαισθησία στο φως.
  • Φωτεινά σημάδια στο οπτικό σας πεδίο.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org