Οδηγός για αθλητικά γυαλιά ηλίου

αθλητικά γυαλιά ηλίου

Η καλύτερη απόχρωση που μπορούν να διαθέτουν τα αθλητικά γυαλιά ηλίου που σκοπεύετε να αγοράσετε εξαρτάται από τις συνθήκες φωτισμού, το περιβάλλον και άλλους παράγοντες που σχετίζονται με το άθλημα που προτιμάτε.

Για παράδειγμα, η καλύτερη απόχρωση σε αθλητικά γυαλιού ηλίου για βόλεϊ πιθανότατα θα είναι σκοτεινή.

Αν κι αυτός ο οδηγός περιγράφει αθλητικές αποχρώσεις γυαλιών ηλίου που προτείνονται από πολλούς επαγγελματίες οπτικούς, μην φοβάστε να πειραματιστείτε με τα χρώματα των φακών. Μερικές φορές, οι καλύτερες αποχρώσεις αθλητικών φακών για βελτιστοποίηση της απόδοσης είναι θέμα προσωπικής προτίμησης.

Οδηγός απόχρωσης φακών αθλητικών γυαλιών ηλίου

Κίτρινη ή πορτοκαλί απόχρωση

Αυτές οι αποχρώσεις ενισχύουν την αντίθεση σε συνθήκες συννεφιάς και χαμηλού φωτισμού σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, συνιστώνται και για αθλήματα εσωτερικού χώρου. Φιλτράρουν το μπλε φως για πιο ευκρινή εστίαση και συνιστώνται για αθλήματα, όπως η ποδηλασία, το κυνήγι, η σκοποβολή, το σκι, το snowboard, το snowmobiling, το μπάσκετ, το χάντμπολ, το τένις κ.α.

Κεχριμπαρένια και κόκκινη απόχρωση

Αυξάνει την αντίθεση σε μερικώς συννεφιασμένες και ηλιόλουστες ημέρες, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει σημαντικές χρωματικές ανισορροπίες. Συνιστάται για αθλήματα όπως: η ποδηλασία, το ψάρεμα (πορτοκαλί φακοί για αμμώδεις λίμνες ή ρέματα), το κυνήγι, η σκοποβολή, το σκι, το σνόουμπορντ, το snowmobiling και τα θαλάσσια σπορ.

Χάλκινη ή καφέ απόχρωση

Αποκλείει τις υψηλές ποσότητες της μπλε ακτινοβολίας για να αυξήσει την αντίθεση και την οπτική οξύτητα. Ιδιαίτερα χρήσιμο για τη βελτίωση της αντίθεσης στο γρασίδι και στο γαλάζιο του ουρανού. Συνιστάται για αθλήματα όπως: το μπέιζμπολ, η ποδηλασία, το ψάρεμα (ειδικά σε νερά με γρασίδι), το γκολφ, το κυνήγι, το σκι και τα θαλάσσια σπορ.

Πράσινη απόχρωση

Αυξάνει την αντίθεση ενώ διατηρεί την ισορροπία των χρωμάτων. Συνιστάται για αθλήματα όπως: το μπέιζμπολ και το γκολφ.

Γκρι απόχρωση

Μειώνει τη συνολική φωτεινότητα ενώ διατηρεί στο 100% κανονική αντίληψη χρώματος. Συνιστάται για αθλήματα όπως: όλα τα υπαίθρια σπορ σε συνθήκες έντονου φωτισμού.

Συμβουλές για την αγορά αθλητικών γυαλιών

Τα περισσότερα καταστήματα οπτικών διαθέτουν δείγματα με διάφορες αποχρώσεις αθλητικών γυαλιών. Συνεπώς, μπορείτε να ζητήσετε να δείτε πολλά ζευγάρια, ώστε να αποφασίσετε ποιες αποχρώσεις φακών είναι οι καλύτερες για εσάς. Προσπαθήστε να αξιολογήσετε τους φακούς σε συνθήκες φωτισμού που ταιριάζουν με αυτές που θα αντιμετωπίζετε πιο συχνά στο αθλημά σας.

Εάν συμμετέχετε σε πολλά αθλήματα, σκεφτείτε να αγοράσετε περισσότερα από ένα ζευγάρια αθλητικά γυαλιά ηλίου, με διαφορετικές αποχρώσεις φακών σε κάθε ζευγάρι. Ορισμένοι σκελετοί αθλητικών γυαλιών ηλίου έχουν εναλλάξιμους φακούς, ώστε να μπορείτε να προσαρμόσετε την απόχρωση σας για διαφορετικές δραστηριότητες και συνθήκες.

Μια άλλη επιλογή είναι οι αθλητικοί σκελετοί με φωτοχρωμικούς φακούς. Αυτοί οι φωτοευαίσθητοι φακοί σκουραίνουν αυτόματα ως απόκριση στο ηλιακό φως και είναι διαθέσιμοι σε ποικιλία χρωμάτων, όπως γκρι, καφέ και πράσινο.

Ανεξάρτητα από τον τύπο απόχρωσης των αθλητικών γυαλιών ηλίου ή τους φωτοχρωμικούς φακούς που θα επιλέξετε, σκεφτείτε να εφαρμόσετε αντιανακλαστική επίστρωση στην πίσω επιφάνεια των φακών σας. Αυτή η επίστρωση εξαλείφει την αντανάκλαση του φωτός και προστατεύει τα μάτια σας.

Ξεκινήστε με μια οφθαλμολογική εξέταση

Πριν την αγορά των αθλητικών γυαλιών ηλίου, προγραμματίστε μια οφθαλμολογική εξέταση με έναν οφθαλμίατρο. Ακόμη και μια μικρή ποσότητα διαθλαστικού σφάλματος μπορεί να επηρεάσει την όρασή σας και άρα τις ανάγκες σας.

Πηγή:
allaboutvision.com