O ολοκληρωμένος ύπνος συμβάλει στην καλύτερη υγεία των ματιών μας ;

ύπνος υγεία των ματιών
Woman yawning at work

Γνωρίζουμε ότι ο επαρκής ποιοτικός ύπνος βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας, τη διάθεσή μας και τη συνολική μας απόδοση. Ωστόσο ,έχει ο ύπνος αντίκτυπο στην υγεία των ματιών; Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Stem Cell Reports, υποστηρίζει πως υπάρχει σχέση. Να τι βρήκαν οι ερευνητές.

Πώς ο ύπνος επηρεάζει την υγεία των ματιών

Για αυτήν τη μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο Xiamen στην Κίνα μελέτησαν ποντίκια για να κατανοήσουν καλύτερα πώς ο ύπνος επηρεάζει την υγεία των ματιών. (Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι ο επαρκής ύπνος με την πάροδο του χρόνου σχετίζεται με καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία των ματιών).

Συγκεκριμένα, παρατήρησαν τον κερατοειδή ή το λεπτό στρώμα ιστού που καλύπτει το μάτι, το οποίο παίζει βασικό ρόλο στη συνολική λειτουργία των ματιών. Ένας υγιής κερατοειδής τείνει να σημαίνει πιο υγιή μάτια.

Οι ερευνητές έβαλαν σε μια ομάδα ποντικών να περνούν νύχτες ανεπαρκούς ύπνου, ενώ η ομάδα ελέγχου ξεκουράστηκε επαρκώς. Ειδικότερα, η ομάδα μελέτησε τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των προτύπων ύπνου των ποντικών στην υγεία των ματιών τους.

Τα αποτελέσματα των ερευνών

Σε αυτή τη μελέτη, τα ποντίκια που κοιμόντουσαν επαρκώς έδειξαν καλύτερη υγεία του κερατοειδούς.Συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν. Ο ύπνος υψηλής ποιότητας παίζει αδιαμφισβήτητο ρόλο στη διατήρηση της υγείας, εν μέρει προστατεύοντας από το οξειδωτικό στρες.

Αποδεικνύεται ότι τα ποντίκια που κοιμούνται παραπάνω, είδαν βελτίωση στην υγεία του κερατοειδούς, καθώς και περισσότερα βλαστοκύτταρα τα οποία είναι και τα δύο καλά σημάδια για την υγεία των ματιών.

Όπως γνωρίζουμε, το οξειδωτικό στρες δεν επηρεάζει μόνο τα μάτια μας, επηρεάζει το δέρμα μας, τα κύτταρα μας και πολλά άλλα. Ένας πολύωρος ύπνος είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους που μπορούμε να το περιορίσουμε. Οι συγγραφείς της μελέτης προσθέτουν το παρακάτω. Εάν η ερευνά εφαρμοστεί σε ανθρώπους, θα φέρει μεγάλη αλλαγή σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Δεδομένου ότι λιγότερο από τα δύο τρίτα των ανθρώπων στις ΗΠΑ κοιμούνται τις συνιστώμενες επτά ώρες (τουλάχιστον) τη νύχτα.

Συμπεράσματα

Γνωρίζουμε ότι ο ύπνος είναι σημαντικός, αλλά τείνουμε να ξεχνάμε όλα τα πράγματα που μπορεί να επηρεάσει. Eν τελεί ένα από αυτά αποτελεί η υγεία των ματιών μας. Συνοπτικά, όχι μόνο ο επαρκής ύπνος είναι τόσο σημαντικός για τη γενική μας υγεία, αλλά και η διασφάλιση του ποιοτικού ύπνου είναι το κλειδί για τα μάτια μας και πολλά άλλα.

Πηγή : mindbodygreen.com