Ασφαλές μακιγιάζ για την περιοχή των ματιών

Είναι Σάββατο βράδυ και είστε καλεσμένοι για βραδινή έξοδο και ποτό. Αρχίζετε να ετοιμάζεστε, βάφεστε και φοράτε τις ψεύτικες βλεφαρίδες και περιποιείστε την περιοχή γύρω από τα μάτια σας. Στο άρθρο σας δίνουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για την ασφαλή χρήση μακιγιάζ της ευαίσθητης περιοχής των ματιών.

Χρήσιμες συμβουλές
  • Να χρησιμοποιείται μόνο καλλυντικά που έχουν σχεδιαστεί για χρήση αποκλειστικά για τα μάτια. Αποφύγετε προϊόντα που περιέχουν μη δοκιμασμένα ή πολλά χημικά.
  • Μην χρησιμοποιείτε μακιγιάζ που έχει ξεπεράσει τη διάρκεια των τριών μηνών. Πολλά  βακτήρια που προκαλούν μόλυνση αναπτύσσονται εύκολα σε κρεμώδες ή υγρό μακιγιάζ.
  • Εάν παρατηρήσετε ενόχληση στην περιοχή, όπως το κοκκίνισμα, ξεπλύνετε το πρόσωπό σας και απομακρύνεται όλο το προϊόν που χρησιμοποιήσατε. Μην το ξαναχρησιμοποιήσετε έως ότου η μόλυνση έχει παρέλθει και τα μάτια έχουν πλήρως υγιανθεί.
  • Ποτέ μη μοιράζεστε το μακιγιάζ των ματιών. Ακόμη και με την οικογένεια ή τους στενούς φίλους.
  • Χρησιμοποιείστε μόνο ένα προϊόν μακιγιάζ (ή φροντίδας ματιών) κάθε φορά, ειδικά εάν έχετε την τάση για συχνές αλλεργικές αντιδράσεις. Μεταξύ των διαφόρων καλλυντικών που χρησιμοποιείτε, αφήστε ένα μικρό χρονικό διάστημα, ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν είστε αλλεργικοί σε κάποιο από τα προϊόντα που εφαρμόσατε στο πρόσωπό σας. Αν παρουσιάσετε αλλεργική αντίδραση, ενημερώστε άμεσα τον οφθαλμίατρο σας.
  • Πριν εφαρμόσετε το μακιγιάζ, σιγουρευτείτε ότι το πρόσωπο και τα βλέφαρά σας είναι πολύ καθαρά.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει το μακιγιάζ έξω από τη γραμμή των βλεφαρίδων, μακριά από τα μάτια, για να αποφύγετε το μπλοκάρισμα των αδένων του άνω ή κάτω βλεφάρου. Αυτοί οι αδένες εκκρίνουν λάδι που προστατεύει την επιφάνεια του ματιού.
  • Αφαιρέστε όλο το μακιγιάζ το βράδυ πριν από τον ύπνο και ειδικά τη μάσκαρα που μπορεί να κολλήσει στις βλεφαρίδες. Εάν δεν αφαιρεθεί σωστά, το μακιγιάζ των ματιών μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Σε γυναίκες που κοιμόντουσαν με μάσκαρα συστηματικά παρατηρήθηκε η ανάπτυξη μαύρων εξογκωμάτων κάτω από τα βλέφαρο. Αυτό μπορεί προοδευτικά να οδηγήσει σε θυλακοειδή επιπεφυκίτιδα.
  • Εάν έχετε πρόσφατα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ματιών, μην εφαρμόζεται μακιγιάζ σ’ αυτήν την περιοχή, έως ότου ο οφθαλμίατρος σας πει ότι είναι ασφαλές να το κάνετε. Όταν αρχίσετε να φοράτε ξανά μακιγιάζ, χρησιμοποιείστε ένα καινούργιο προϊόν για να αποφύγετε πιθανές λοιμώξεις.
  • Αποφύγετε το Glitter Eye Makeup. Το μακιγιάζ ματιών Glitter είναι μια κοινή αιτία ερεθισμού ή λοίμωξης του κερατοειδούς, ειδικά για άτομα που φορούν φακούς επαφής.
Τι πρέπει να κάνετε για την εφαρμογή των βλεφαρίδων

Οι τοποθέτηση βλεφαρίδων μπορούν να γίνει με ασφάλεια, εάν πραγματοποιηθεί από επαγγελματία. Οι περισσότερες  βλεφαρίδες τοποθετούνται με τσιμπιδάκια και μια ειδικά διαμορφωμένη ημι-μόνιμη κόλλα. Υπάρχουν επίσης μαγνητικές βλεφαρίδες, οι οποίες εφαρμόζονται με ένα eyeliner που περιέχει μικροσκοπικά μαγνητικά σωματίδια.

Τόσο οι μαγνητικές όσο και οι βλεφαρίδες που κολλάνε μπορούν να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα γύρω από τα μάτια και να γρατσουνίσουν τον κερατοειδή. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να εφαρμοστούν σωστά. Για να μειώσετε την πιθανότητα αυτών των συνήθων επιπλοκών, χρησιμοποιήστε τις ψεύτικες βλεφαρίδες μόνο για πολύ ειδικές περιπτώσεις και βεβαιωθείτε ότι έχετε απευθυνθεί σ’ έναν επαγγελματία για την τοποθέτησή τους. Εάν αισθανθείτε δυσφορία, επισκεφθείτε αμέσως έναν οφθαλμίατρο.

Η περίπτωση του Latisse

Το Latisse αποτελεί θεραπεία για την υποτρίχωση και χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη των βλεφαρίδων, κάνοντάς τες πιο μακριές, πυκνές και έντονες.

Η υποτρίχωση αποτελεί έναν ιατρικό όρο που αναφέρεται στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν αρκετές ή επαρκείς βλεφαρίδες.

Πιστεύεται ότι το Latisse επηρεάζει τη φάση ανάπτυξης του κύκλου ζωής της βλεφαρίδας με δύο τρόπους: πρώτον, αυξάνει τη διάρκεια αυτής της φάσης και δεύτερον, αυξάνει τον αριθμό των βλεφαρίδων που βρίσκονται στη φάση αυτή. Παρόλ’ αυτά, ο ακριβής τρόπος δράσης δεν είναι απόλυτα γνωστός.

Μπορεί να έχετε παρατηρήσει διάφορα προϊόντα ομορφιάς που δεν απαιτούν συνταγογράφηση και τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη των βλεφαρίδων. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το Latisse είναι το μόνο προϊόν ανάπτυξης βλεφαρίδων που έχει εγκριθεί από την FDA. Δεδομένου ότι τα λοιπά προϊόντα δεν είναι δοκιμασμένα, τόσο η ασφάλεια της εφαρμογής τους όσο και η ικανότητά τους για την ανάπτυξη των βλεφαρίδων δεν είναι αποδεδειγμένα. Ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η ασφαλής χρήση των προϊόντων ανάπτυξης βλεφαρίδων είναι να συμβουλευτείτε έναν οφθαλμίατρο πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε προϊόν.

Πώς να αφαιρέσετε το μακιγιάζ από γύρω από τα μάτια
  • Η βαζελίνη είναι πολύ αποτελεσματική στην αφαίρεση του μακιγιάζ. Είναι λιπαντικό, καταπραϋντικό για το δέρμα και βοηθά το μακιγιάζ να γλιστρήσει χωρίς περιττό τράβηγμα.
  • Το βρεφικό σαμπουάν είναι, επίσης, ένα φθηνό και συνιστώμενο από οφθαλμίατρο προϊόν για το πλύσιμο των βλεφάρων και της περιοχής γύρω από τα μάτια.
  • Οποιοδήποτε προϊόν και αν χρησιμοποιήσετε για την αφαίρεση του μακιγιάζ προσέξτε να μην έλθει σε επαφή με τα μάτια.
  • Ξεπλύνετε σχολαστικά την περιοχή.
  • Χρησιμοποιήστε μια καθαρή μπατονέτα κατά μήκος της βάσης των βλεφαρίδων για να αφαιρέσετε όλα τα υπολείμματα μακιγιάζ.
  • Κάντε απαλές κινήσεις στην περιοχή των βλεφαρίδων και των ματιών. Οι βλεφαρίδες χρησιμεύουν για τη απομάκρυνση της σκόνης και άλλων προϊόντων από τα μάτια σας και, συνεπώς, είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την υγεία των ματιών σας. Θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί, ώστε να μην τραυματίσετε την περιοχή.

Εφαρμόστε τις παραπάνω συμβουλές για να διασφαλίσετε την υγεία των ματιών σας και επισκεφθείτε έναν οφθαλμίατρο σε περίπτωση που εμφανίζεται διάφορα συμπτώματα παθογένειας στην όραση ή στην περιοχή των ματιών.

ΠΗΓΗ:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org