Η κακή ποιότητα του αέρα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης AMD

κακή ποιότητα αέρα


Νέα έρευνα δείχνει ότι το να ζεις σε πόλη με κακή ποιότητα αέρα αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας (AMD). Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Ophthalmology, διαπίστωσε ότι οι κάτοικοι των πολύ μολυσμένων περιοχών είχαν τουλάχιστον 8% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με AMD από τους κατοίκους των λιγότερο μολυσμένων περιοχών.

Η AMD αναπτύσσεται όταν η ωχρά κηλίδα, το τμήμα που είναι υπεύθυνο για την κεντρική όραση, έχει υποστεί βλάβη.

Πώς συνδέεται η ατμοσφαιρική ρύπανση με την AMD;

«Αυτή η νέα μελέτη δείχνει μια σχέση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του κινδύνου AMD. Ωστόσο, εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε τον σχετικό μηχανισμό», δήλωσε ο Raj Maturi, MD, κλινικός εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας. «Γνωρίζουμε ότι η αυξημένη φλεγμονή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκφυλισμού της ξηράς ωχράς κηλίδας κι οι ρύποι αυξάνουν τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις». Συνεπώς, η κακή ποιότητα του αέρα, που συναντάται στις μεγάλες αστικές-βιομηχανικές πόλεις, μπορεί να ενισχύσει την εμφάνιση της AMD».

Πώς μπορώ να ξέρω εάν έχω AMD;

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν απώλεια κεντρικής όρασης, θολή όραση ή εμφάνιση “κυματιστών” γραμμών στα είδωλα που προβάλλονται εμπρός σας.

Κατά τις πρώτες φάσεις της AMD, οι άνθρωποι συχνά δεν παρατηρούν καμία αλλαγή στην όρασή τους. Για τον λόγο αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ελέγχετε τακτικά τα μάτια σας πραγματοποιώντας οφθαλμικές εξετάσεις.

Μειώστε τον κίνδυνο απώλειας της όρασης από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας

Ενώ ορισμένοι από τους παράγοντες μπορεί να είναι εκτός ελέγχου, υπάρχουν αρκετές αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο απώλειας της όρασης από AMD. Αυτές οι υγιείς συνήθειες περιλαμβάνουν τη διακοπή του καπνίσματος, την κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής και την τακτική άσκηση.

«Γνωρίζουμε ότι η γενετική μας μπορεί να συμβάλει σχεδόν κατά το μισό στον κίνδυνο εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας. Φυσικά, δεν μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό – παρόλο που αναπτύσσονται φάρμακα», δήλωσε ο Δρ Maturi. «Οι παράγοντες κινδύνου που μπορούμε να τροποποιήσουμε περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την υψηλή αρτηριακή πίεση και την υψηλή χοληστερόλη».

Οι θεραπείες για οφθαλμικές παθήσεις είναι πιο αποτελεσματικές με την έγκαιρη διάγνωση. Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τακτικές εξετάσεις, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο απώλειας της όρασης.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org