Πώς ο καπνός των πυρκαγιών μπορεί να επηρεάσει την όρασή μας;

καπνός

Το 2021 ήταν μια χρονιά με πρωτοφανή αριθμό πυρκαγιών τόσο στη χώρα μας όσο και σ’ άλλες χώρες. Υπολογίζεται ότι οι πυρκαγιές που ξεκίνησαν τον Αύγουστο κατέστρεψαν περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια στρέμματα γης σ’ ολόκληρη τη χώρα. Οι ζημιές που προκάλεσαν αμφότερα η φωτιά και ο καπνός είναι τεράστιες. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η περίοδος ακμής των πυρκαγιών συνήθως διαρκεί από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, κάτι που σημαίνει ότι ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει ακόμη.

Για τους ανθρώπους, εκτός από το τεράστιο οικονομικό και ψυχολογικό κόστος που προκαλούν οι πυρκαγιές, ο καπνός που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της καύσης μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής, τόσο για τη γενικότερη υγεία, όσο και για την όραση. Ακόμη και αν ζείτε σε περιοχές μακριά από τη σημείο της φωτιάς, τα σωματίδια που ταξιδεύουν με τον αέρα μπορούν να σας επηρεάσουν.

Πώς επηρεάζει ο καπνός της πυρκαγιάς τους οφθαλμούς;

Εκτός από την άμεση περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλούν οι πυρκαγιές, απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα τόνους ρύπων. Η τέφρα και ο καπνός είναι ένα τοξικό μείγμα άνθρακα, σκόνης και σωματιδίων. Τα σωματίδια αυτά είναι επιβλαβή για τα μάτια και το αναπνευστικό σύστημα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Οπτομετρική Ένωση.

Οι οφθαλμίατροι λένε ότι ο ερεθισμός των ματιών που προκαλείται από τον καπνό μπορεί να περιλαμβάνει τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Κοκκίνισμα.
  • Κάψιμο.
  • Κνησμός.
  • Δακρύρροια.
  • Θόλωση της όρασης.
  • Επιδείνωση της ξηροφθαλμίας και των οφθαλμικών αλλεργιών.

Η παρατεταμένη έκθεση στον καπνό μπορεί να ερεθίσει σε μεγάλο βαθμό τα μάτια. Ωστόσο, ο καπνός συνήθως δεν προκαλεί σημαντικά ή διαρκή προβλήματα όρασης.

Πώς να προστατέψετε τα μάτια σας από τον καπνό;

Ο Δρ Gerami Seitman και η Dr. Matilda Chan, οφθαλμίατροι στο Ιατρικό Κέντρο UCSF και η Δρ. Vivian Shibayama, οπτομέτρης στο Ινστιτούτο ματιών Jules Stein του UCLA στο Λος Άντζελες, μοιράστηκαν τις συμβουλές τους για την πρόληψη και τη θεραπεία του ερεθισμού των ματιών που προκαλείται από τον καπνό των πυρκαγιών:

  • Σε περίπτωση όπου βρίσκεστε μακριά απ’ την πυρκαγιά, αλλά ο αέρας φέρνει τον καπνό προς την περιοχή σας, παραμείνετε στο σπίτι. Διατηρήστε τα παράθυρα κλειστά, ώστε να αποτρέψετε την είσοδο σωματιδίων στην ατμόσφαιρα του σπιτιού σας.
  • Εάν διαθέτετε, χρησιμοποιήστε έναν καθαριστή αέρα,
  • Επιλέξτε τη χρήση γυαλιών κι όχι φακών επαφής. Μην φοράτε τους φακούς, καθώς προσελκύουν αιωρούμενα σωματίδια που απελευθερώνονται από τη φωτιά.
  • Εάν εργάζεστε σε εξωτερικούς χώρους και η ατμόσφαιρα είναι πυκνή λόγω καπνού, φορέστε προστατευτικά γυαλιά για την αποφυγή της επαφής σωματιδίων με τα μάτια.
  • Εάν παρατηρήσετε κάποιο σύμπτωμα στα μάτια σας λόγω της ατμόσφαιρας, ξεπλύνετε τα μάτια σας με φυσιολογικό ορό ή τεχνητά δάκρυα.
  • Εάν αισθάνεστε φαγούρα στα μάτια, δοκιμάστε αντιισταμινικές οφθαλμικές σταγόνες.
  • Τοποθετήστε μια κρύα κομπρέσα στα κλειστά μάτια σας για να μειώσετε τα συμπτώματα σε περίπτωση κνησμού.

Η αποθήκευση των τεχνητών δακρύων στο ψυγείο, πριν από τη χρήση τους, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (AAO). Η χρήση κρύας κομπρέσας μπορεί να είναι επίσης αποδοτική.

Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η στάχτη και σκόνη μπορεί να παραμείνουν στον αέρα και να ερεθίσουν τα μάτια σας έως και δύο εβδομάδες μετά την εξαφάνιση του ορατού καπνού από τις πυρκαγιές.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν οφθαλμίατρο;

Εάν τα συμπτώματα του ερεθισμού των ματιών δεν υποχωρήσουν, αφού ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές, ενημερώστε τον οφθαλμίατρό σας.

Πηγή:
allaboutvision.com