Δακρύρροια: αιτίες και θεραπεία

δακρύρροια
Τί είναι η δακρύρροια

Η δακρύρροια μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητική, κυρίως λόγω του ότι προκαλεί θολή όραση. Οι ασθενείς που πάσχον από δακρύρροια χρειάζεται να σκουπίζουν τα μάτια τους τακτικά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σχεδόν συνέχεια. Αρκετοί ασθενείς και ιατροί δε γνωρίζουν ότι η δακρύρροια αντιμετωπίζεται με επιτυχία με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους.

Πώς, όμως, παράγονται και παροχετεύονται τα δάκρυα; Τα δάκρυα παράγονται από τον κύριο δακρυϊκό αδένα, ο οποίος βρίσκεται κάτω από το άνω βλέφαρο. Κάθε ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων, που πρέπει να είναι στη σωστή ανατομική θέση, απλώνει τα δάκρυα πάνω στην επιφάνεια του οφθαλμού, μεταφέροντάς τα προς την έσω γωνία του ματιού. Εκεί βρίσκονται τα δακρυϊκά στόμια, από τα οποία τα δάκρυα οδηγούνται στο δακρυϊκό ασκό και από εκεί εισέρχονται στο ρινοδακρυϊκό πόρο, ο οποίος παροχετεύει τα δάκρυα μέσα στη μύτη.

Αιτίες

Το μάτι ενδέχεται να δακρύζει επειδή ίσως είναι ερεθισμένο από βλεφαρίτιδα, αλλεργία των ματιών ή από σύνδρομο ξηροφθαλμίας.

Άλλο αίτιο είναι η ανώμαλη θέση των βλεφάρων, όπως συμβαίνει όταν αυτά είναι χαλαρά, σε πάρεση προσωπικού νεύρου (π.χ. από ψύξη). Άλλα αίτια είναι οι όγκοι των βλεφάρων, τραύμα ή συγγενή ελλείμματα βλεφάρου.

Έπειτα από πάρεση του προσωπικού νεύρου μπορεί να δακρύζει ο ασθενής την ώρα ενός γεύματος, εμφανίζοντας τα «κροκοδείλια δάκρυα», κάτι που διορθώνεται με μπότοξ. Επίσης, ασθενείς με θυρεοειδική νόσο του οφθαλμού μπορούν επίσης να δακρύζουν.

Μία άλλη συχνή αιτία που προκαλεί τη δακρύρροια συμβαίνει όταν οι πόροι που οδηγούν τα δάκρυα από το μάτι προς τη ρινική κοιλότητα είναι είτε στενωμένοι είτε φραγμένοι (σε παιδιά και σε ενήλικες).

Επίσης, ασθενείς με θυρεοειδική νόσο του οφθαλμού μπορεί επίσης να δακρύζουν. Ανάλογα με την περίπτωση, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η φλεγμονή ή/και να γίνει επέμβαση αποκατάστασης της θέσης των βλεφάρων. Αυτή η επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί και με βλεφαροπλαστική.

Μία άλλη συχνή αιτία συμβαίνει όταν ο πόρος που οδηγεί τα δάκρυα από το μάτι προς τη ρινική κοιλότητα είναι είτε στενωμένος είτε φραγμένος (σε παιδιά και σε ενήλικες).

Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι σοβαρή, γιατί, πέρα από το γεγονός ότι επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς, μπορεί να προκαλέσει δακρυοκυστίτιδα. Κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονή στον ασκό που φιλοξενεί τα δάκρυα. Σ’ αυτό το σημείο αρχίζει να μαζεύεται πύο, το οποίο κυκλοφορεί πάνω στο μάτι και μπορεί να δημιουργηθεί απόστημα στον κερατοειδή. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε διάτρηση του ματιού. Να σημειώσουμε ότι, αν κάποιος ασθενής θέλει να κάνει επέμβαση καταρράκτη, θα πρέπει πρώτα να διορθώσει το πρόβλημα της δακρύρροιας.

Θεραπεία

Η προφανής ερώτηση είναι αν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης του αποφραγμένου δακρυϊκού πόρου. Η απάντηση είναι καταφατική: οι ασθενείς που για χρόνια φοβούνταν να κάνουν επέμβαση, μπορούν πλέον να την κάνουν με μια πρωτοποριακή μέθοδο. Πρόκειται για μία τεχνική που λέγεται ενδοσκοπική ασκορινοστομία. Ο σκοπός αυτής της επέμβασης είναι να δημιουργηθεί μια νέα παροχέτευση δακρύων ανάμεσα στο δακρυϊκό ασκό και το εσωτερικό της μύτης. Αυτό θα γίνει μέσω μιας παράκαμψης (bypass) πιο ψηλά από το επίπεδο της απόφραξης του ρινοδακρυϊκού πόρου.

Με την τεχνική αυτή εισάγονται με μια μικρή κάμερα, με ένα ενδοσκόπιο μέσα από τη μύτη. Ο ειδικός χειρουργός με το ενδοσκόπιο και τα μικροεργαλεία προσεγγίζει την περιοχή των βλεφάρων διά της ρινικής κοιλότητας.

Αυτή η τεχνική έχει πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας (95%). Σε αντίθεση με την παλαιότερη τεχνική, που λέγεται εξωτερική ασκορινοστομία, μπορεί να δώσει σημαντικά πλεονεκτήματα:

  • Δε γίνεται καμία τομή στο δέρμα του προσώπου και δε μπαίνουν ράμματα όπως στην εξωτερική ασκορινοστομία.
  • Ο ασθενής φαίνεται σαν να μην έχει χειρουργηθεί.
  • Είναι ανώδυνη.
  • Ο ασθενής μπορεί να κινητοποιηθεί γρήγορα και να αποκατασταθεί γρήγορα η ποιότητα της ζωής του.

Στην περίπτωση όπου συνυπάρχουν όλες οι αιτίες, χρειάζεται σύνθετη αντιμετώπιση από τον ειδικό χειρουργό. Σκοπός είναι να διορθωθούν όλες οι αιτίες σε μια εγχείρηση κατά την οποία θα διενεργηθούν όλες οι επεμβάσεις.

Οι ασθενείς με δακρύρροια χρειάζεται να έχουν πλήρη εκτίμηση της νόσου. Μαζί με τον ειδικό μπορεί να εντοπιστεί η ακριβής αιτία και να αποφασιστεί το ακριβές πλάνο της θεραπείας. Οι σύγχρονες μέθοδοι εξασφαλίζουν το υψηλότερο επίπεδο διάγνωσης και αντιμετώπισης του προβλήματος.