Τι είναι η Ανισοκορία;

ανισοκορία

Ειδικότερα, ανισοκορία ονομάζετε η διάφορα μεγέθους ανάμεσα στις κόρες των ματιών σας. Ο ρόλος της κόρη είναι να σας επιτρέπει να βλέπετε αφήνοντας το φως να εισέλθει στο μάτια σας.

Ο καθένας μπορεί να έχει τις κόρες των ματιών του να διαφέρουν σε μέγεθος χωρίς κάποιο πρόβλημα όρασης. Επιπλέον, ένας στους πέντε ανθρώπους έχει τουλάχιστον μια από τις δυο κόρες των ματιών του άνιση σε μέγεθος.

Μερικές φορές, όμως, το ανομοιόμορφο μέγεθος της κόρης μπορεί να είναι σύμπτωμα σοβαρού οφθαλμικού προβλήματος. Τα άτομα που μπορεί να εμφανίσουν ανισοκορία περιλαμβάνουν εκείνους που έχουν:

πρόβλημα του νευρικού συστήματος

ιστορικό βλάβης στο μάτι

κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

μια ιογενής λοίμωξη

Σύνδρομο Adie (όταν η κόρη του ματιού δεν ανταποκρίνεται στο φως όπως θα έπρεπε)

Συμπτώματα ανισοκορίας

Συχνά οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι οι κόρες τους έχουν διαφορετικά μεγέθη. Μερικοί άνθρωποι το παρατηρούν μόνο όταν συγκρίνουν παλιές και πρόσφατες φωτογραφίες τους.

Ωστόσο, εάν η ανισοκορία αναπτυχθεί από προβλήματα όρασης, μπορεί να παρατηρήσετε άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτό. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

βλεφαρόπτωση

προβλήματα με την κίνηση του ματιού σας

πόνος στα μάτια

πυρετός

πονοκέφαλο

μειωμένη εφίδρωση

Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα με ανισοκορία, καλέστε αμέσως έναν οφθαλμίατρο.

Διάγνωση

Για τη διάγνωση της ανισοκορίας, ο οφθαλμίατρος θα εξετάσει τις κόρες των ματιών σας τόσο σε φωτισμένο όσο και σε σκοτεινό δωμάτιο. Αυτό του επιτρέπει να δει πώς ανταποκρίνονται οι κόρες των ματιών σας στο φως. Με αποτέλεσμα, να τους βοηθήσει να καταλάβουν ποια κόρη δεν έχει φυσιολογικό μέγεθος.

Ο οφθαλμίατρος σας με τη χρήση ενός μικροσκοπίου Σχισμοειδής λυχνίας θα ελέγξει τα μάτια σας. Αυτό το όργανο επιτρέπει στους ειδικούς να παρατηρήσουν το μάτι σας σε μικρά, αναλυτικά επίπεδα. Αυτό διευκολύνει τον εντοπισμό προβλημάτων.

Εάν έχετε άλλα συμπτώματα μαζί με διαφορετικό μέγεθος κόρης, ο οφθαλμίατρος σας θα κάνει άλλες εξετάσεις για να μάθει περισσότερα για την κατάστασή σας.

Θεραπεία ανισοκορίας

Συνήθως η ανισοκορία δεν χρειάζεται θεραπεία αφού δεν επηρεάζει την όραση ή την υγεία των ματιών.

Εάν η ανισοκορία σχετίζεται με πρόβλημα υγείας των ματιών, αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά.

Οτιδήποτε απορίες προκύψουν σχετικά με την ανισοκορία, θα αναφερθείτε στον οφθαλμίατρο της γειτονίας σας.

Πηγή: aao.org