PEARL: μια πολλά υποσχόμενη νέα θεραπεία για την πρεσβυωπία

Pearl

Η πρεσβυωπία είναι ένα φυσιολογικό, αν κι ενοχλητικό, μέρος της γήρανσης. Αποτελεί τη συχνότερη διαθλαστική πάθηση και επηρεάζει κοντά στα 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο. Πρόκειται για διαθλαστικό σφάλμα, όπως και η μυωπία. Ωστόσο, δεν κατατάσσεται στις διαθλαστικές ανωμαλίες, γιατί είναι αποτέλεσμα φυσιολογικών ηλικιακών αλλοιώσεων του κρυσταλλοειδούς φακού και των εξαρτημάτων που τον στηρίζουν. Σε ηλικία περίπου 40 ετών, το να βλέπει κανείς κοντά και το να διαβάζει την εφημερίδα δίχως γυαλιά γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο. Αυτό συμβαίνει γιατί ο φακός του ματιού δεν είναι τόσο ευέλικτος, όσο ήταν κάποτε, και η κοντινή όραση γίνεται θολή. Οι ερευνητές διερευνούν τρόπους αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας που να εξαλείφουν την ανάγκη της χρήσης γυαλιών οράσεως. Μία από αυτές τις νέες τεχνικές, που ονομάζεται PEARL, δίνει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.

Τι είναι το PEARL;

Το PEARL (PrEsbyopic Allogenic Refractive Lenticule) είναι μια διαδικασία που τοποθετεί ένα μικρό κομμάτι ιστού από ένα μέρος του κερατοειδούς σε ένα άλλο. Αυτό το ένθεμα αλλάζει το σχήμα του κερατοειδούς, βελτιώνοντας την κοντινή όραση.

Με τη διαδικασία PEARL, ο χειρουργός οφθαλμίατρος χρησιμοποιεί ένα λέιζερ για να κάνει μια μικρή τομή στον κερατοειδή. Ένας μικρός δίσκος κερατοειδούς ιστού, που ονομάζεται φακοειδής, αφαιρείται μέσω αυτής της τομής. Ο ιστός σμιλεύεται και αναδιαμορφώνεται με λέιζερ. Στη συνέχεια τοποθετείται σε μια μικρή ‘’τσέπη’’ φτιαγμένη στον κερατοειδή του ασθενούς.

Το PEARL μπορεί να προσφέρει πλεονεκτήματα ασφάλειας σε σχέση με τα τεχνητά ενθέματα κερατοειδούς για την πρεσβυωπία. Επειδή το ένεθμα αποτελείται από τον ιστό του ασθενούς, είναι βιολογικά συμβατό, καθιστώντας λιγότερο πιθανό να προκαλέσει επιπλοκές. Το ένεθμα του κερατοειδούς ιστού αναμένεται να επιτρέψει στο οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά να ρέουν μέσω του κερατοειδούς καλύτερα από ένα συνθετικό ένθεμα, συμβάλλοντας στη διατήρηση της υγείας του κερατοειδούς.

Η έρευνα διευθύνεται από τον Soosan Jacob, στο Dr. Agarwal’s Refractive and Cornea Foundation in Chennai, της Ινδίας.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org