Οι 15 πιο βλαβερές συνήθειες για τα μάτια και την όραση

βλαβερές συνήθειες

Ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να φανταστείτε ότι συμβαίνει στα μάτια σας; Οι κίνδυνοι που απειλούν την όραση ποικίλλουν από πολύ επικίνδυνες καταστάσεις έως φαινομενικά αβλαβείς συνήθειες, όπως η αμέλεια στον καθαρισμό των φακών επαφής. Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας παρουσιάζει τις 15 πιο βλαβερές συνήθειες που απειλούν την υγεία των ματιών και της όρασής μας.

1. Μη χρήση γυαλιών ηλίου

Η υπερβολική ακτινοβολία UV από τον ήλιο αποτελεί πραγματική απειλή για την όρασή μας. Μπορεί να βλάψει τους επιφανειακούς ιστούς του ματιού, τον κερατοειδή, ακόμη και τον φακό. Ο καταρράκτης αλλά και διάφοροι τύποι καρκίνου των οφθαλμών μπορούν να σχηματιστούν από την υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Ευτυχώς, η χρήση προστατευτικών γυαλιών ηλίου UV ή UV400 είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσετε τα μάτια σας, ενώ απολαμβάνετε τον ήλιο στη θάλασσα ή στο ύπαιθρο.

2. Τατουάζ στα μάτια

Το τατουάζ μέσα ή γύρω από τα μάτια μπορεί να προκαλέσει αρκετά σοβαρές επιπλοκές: λοιμώξεις από τη βελόνα ή το μελάνι, φλεγμονή του οφθαλμού, αποκολλήσεις του αμφιβληστροειδούς, ακόμη και τύφλωση.

3. Κακές διατροφικές συνήθειες

Ανάμεσα στις πιο βλαβερές συνήθειες που υιοθετούμε, οι σοβαρές διατροφικές ανεπάρκειες βρίσκονται στην πρώτη θέση. Η κακή ποιότητα διατροφής και η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και σε τύφλωση. Σε αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις, η έλλειψη βιταμινών μπορεί να βλάψει το οπτικό νεύρο. Ένα πολύχρωμο πιάτο γεμάτο πράσινα λαχανικά, εσπεριδοειδή, φρούτα, όσπρια και άλλα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα είναι το καλύτερο γεύμα για υγιή μάτια.

4. Κάπνισμα

Ο καταρράκτης, ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας, το γλαύκωμα, καθώς και μια σειρά άλλων σοβαρών οφθαλμικών παθήσεων έχουν συσχετιστεί με το χρόνιο κάπνισμα. Η διακοπή του καπνίσματος είναι μια από τις καλύτερες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε την υγεία σας.

5. Επικίνδυνες πρακτικές θεραπείας στο σπίτι

Μια από τις πιο συχνές αιτίες λοιμώξεων προκαλούνται από τη χρήση και την τοποθέτηση κατεψυγμένων τροφίμων στα μάτια, μετά των τραυματισμό τους, ως καταπραϋντικό του πόνου και της επιδείνωσης της κατάστασης. Αυτή η πρακτική είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, διότι επάνω στα τρόφιμα μπορεί να έχουν αναπτυχθεί ποικίλα βακτήρια που δύνανται να προκαλέσουν λοίμωξη στα τραυματισμένα μάτια.

6. Λάθος χρήση φαρμακευτικών ουσιών

Οι άνθρωποι αναμιγνύουν συχνά τα φάρμακά τους. Τα μικρά μπουκάλια τείνουν να μοιάζουν μεταξύ τους και μπορεί να μπερδέψετε το μπουκαλάκι των δακρύων με άλλα υγρά φάρμακα. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιον σοβαρό τραυματισμό στα μάτια. Βεβαιωθείτε ότι οι οφθαλμικές σταγόνες σας φέρουν σαφή σήμανση και διατηρούνται χωριστές απ’ τ’ άλλα φάρμακα.

7. Παραμέληση των υποκείμενων νοσημάτων

Μπορεί να μην πιστεύατε ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση ή άλλα προβλήματα υγείας σχετίζονται με τα μάτια, αλλά πολλές παθήσεις που δεν αντιμετωπίζονται καλά ή παραμελούνται οδηγούν σε σημαντικά προβλήματα όρασης. Στην πραγματικότητα, η διαβητική οφθαλμική νόσος, είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες τύφλωσης.

8. Μη χρήση προστατευτικών γυαλιών κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων

Τα αθλήματα και ορισμένα παιχνίδια μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς στα μάτια, εάν δεν χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα αντικείμενα ασφαλείας. Αποκολλήσεις του αμφιβληστροειδούς, αιμορραγία στο μάτι, ρήξη του οφθαλμού αποτελούν τους πιο συνήθειες τραυματισμούς μεταξύ των αθλητών. Οι τραυματισμοί αυτοί εύκολα θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τη χρήση των κατάλληλων προστατευτικών γυαλιών.

9. Μη χρήση προστατευτικών γυαλιών κατά τη διάρκεια της εργασίας

Εάν εργάζεστε στον τομέα των κατασκευών ή των οικοδομών, ασχολείστε με χημικές ουσίες ή απλά καθαρίζετε το σπίτι σας, τα προστατευτικά γυαλιά συμπεριλαμβάνονται στα αναγκαία ‘’εργαλεία’’ σας.

10. Καθυστέρηση ιατρικής περίθαλψης μετά από τραυματισμούς

Μερικές φορές, ορισμένοι τραυματισμοί στα μάτια δε δείχνουν ιδιαίτερα ανησυχητικοί. Αλλά η μη έγκαιρη θεραπεία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια της όρασης.

11. Μη λήψη φαρμάκων σύμφωνα με τις οδηγίες

Κάποιες από τις παθήσεις των ματιών απαιτούν συνεχείς θεραπείες. Τα άτομα με γλαύκωμα, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν οφθαλμικές σταγόνες καθημερινά. Οι ασθενείς πολλές φορές αμελούν τη συστηματική πρόσληψη των ουσιών και διακόπτουν τη θεραπεία στη μέση. Βλαβερές συνήθειες όπως αυτή μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

12. Θέαση του ήλιου

Το να κοιτάτε απευθείας στον ήλιο χωρίς προστασία μπορεί να κάψει τον αμφιβληστροειδή σας. Εάν σκοπεύετε να απολαύσετε το φαινόμενο της έκλειψη του ηλίου, βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει τα κατάλληλα γυαλιά, ώστε να το πραγματώσετε. Τα τυπικά γυαλιά ηλίου βοηθούν στην προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά εξακολουθούν να μην είναι αποτελεσματικά όταν κοιτάζετε τον ήλιο κατάματα ή όταν παρακολουθείτε τέτοιου είδους κοσμικά φαινόμενα.

13. Κολύμπι με τη χρήση φακών επαφής

Το νερό και οι φακοί επαφής δεν αναμιγνύονται. Το κολύμπι, όταν γίνεται χωρίς να έχουν αφαιρεθεί οι φακοί, μπορεί να προκαλέσει μόλυνση. Αυτό συμβαίνει γιατί μες στο νερό συμβιώνει ένα πλήθος βακτηρίων.

14. Αμέλεια στον καθαρισμό των φακών επαφής

Το να μην καθαρίζετε καλά τους φακούς επαφής είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να μολύνετε τα μάτια σας.

15. Τρίψιμο των ματιών

Το τρίψιμο των ματιών αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες βλαβερές συνήθειες. Η περιοχή γύρω από τα μάτια είναι άκρως ευαίσθητη. Με το τρίψιμο μπορεί να τραυματίσετε διάφορα αγγεία που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, προκαλώντας μαύρους κύκλους και πρήξιμο. Επιπλεόν, γίνεται πιο εύκολη η μετραφορά μικροβίων που εισέρχονται στο σώμα μας μέσω του οφθαλμού. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση του οργανισμού αλλά και του ματιού.

ΠΗΓΗ:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org