Η σωματική άσκηση μπορεί να προστατέψει την υγεία των ματιών μας

σωματική άσκηση

Είναι ευρέως γνωστό ότι η τακτική άσκηση μπορεί να λεπτύνει τη μέση και να ανεβάσει τη διάθεσή μας. Τώρα, μια νέα μελέτη δείχνει ότι η σωματική άσκηση μπορεί επίσης να προφυλάξει από βλάβες των ματιών. Ο αθλητισμός μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας (AMD), μια κύρια αιτία απώλειας όρασης μεταξύ των ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω.

Τα ευρήματα έρχονται να επιβεβαιώσουν προηγούμενους ισχυρισμούς ότι η άσκηση αποτρέπει σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις όπως AMD, γλαύκωμα και διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Αλλά σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες, οι οποίες εξέτασαν γενικά τον κίνδυνο ασθένειας μεταξύ των ατόμων που αθλούνταν, η έρευνα αυτή εξετάζει άμεσα τις επιδράσεις της σωματικής δραστηριότητας στα μάτια.

«Η νέα μελέτη είναι ιδιαίτερα σημαντική, επειδή υποστηρίζει με εργαστηριακά στοιχεία τη σχέση μεταξύ άσκησης και πρόληψης της AMD», δήλωσε ο οφθαλμίατρος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας J. Kevin McKinney.

Η άσκηση βελτιώνει την υγεία των αιμοφόρων αγγείων στα μάτια

Οι ερευνητές μελέτησαν δύο ομάδες ποντικών: μια ομάδα είχε πρόσβαση σε έναν τροχό άσκησης, ενώ η άλλη ομάδα όχι. Μετά από τέσσερις εβδομάδες, οι ερευνητές εξέτασαν τα μάτια των ποντικιών με λέιζερ για να προσομοιώσουν τις αλλαγές που συμβαίνουν σε ανθρώπους με απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία. Μετά από αυτή τη θεραπεία, τα σωματικά ενεργά ποντίκια είχαν έως και 45% λιγότερη βλάβη στα μάτια από τα μη ενεργά ποντίκια.

Η μελέτη δείχνει ότι η άσκηση ενισχύει την ανθεκτικότητα και την υγεία των ματιών, ενώ παράλληλα μπορεί να προστατεύσει από την υπερανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων. Η κατάσταση αυτή είναι υπεύθυνη για παθήσεις όπως το νεοαγγειακό γλαύκωμα, ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Η τακτική σωματική δραστηριότητα προάγει την υγεία των οφθαλμών

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να εργάζονται για να καταλάβουν πώς η άσκηση προστατεύει το ανθρώπινο μάτι. Οι ανακαλύψεις τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες για ορισμένες παθήσεις των ματιών.

Αλλά προς το παρόν, είναι σαφές ότι η άσκηση μπορεί να αποτρέψει ορισμένες παθήσεις. Ακόμη και εάν έχετε ήδη μια ασθένεια, η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να τη διαχειριστείτε καλύτερα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που συμμετείχαν σε μέτρια σωματική άσκηση είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες από να αναπτύξουν γλαύκωμα. Σε άτομα που έχουν ήδη γλαύκωμα, η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει την ενδοφθάλμια πίεση και να βελτιώσει τη ροή του αίματος στον αμφιβληστροειδή και στο οπτικό νεύρο. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη να διατηρήσουν τον έλεγχο της νόσου τους. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένης της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, της κύριας αιτίας απώλειας όρασης σε ενήλικες.

Πόσο πρέπει να ασκούμαι;

Η νέα μελέτη ενισχύει τη σύσταση ότι η τακτική, μέτρια άσκηση είναι καλή για την υγεία μας. Οι CDC και American Heart Association προτείνουν 150 λεπτά μέτριας αερόβιας άσκησης την εβδομάδα. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 30 λεπτά την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει περπάτημα, ποδηλασία, κολύμπι, χορό, ακόμη και εργασίας σωματικής άσκησης, όπως η κηπουρική. Είναι πλέον φανερό ότι η συνεπής σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει και εσάς και την υγεία των ματιών σας.

ΠΗΓΗ:
American Academy of Ophthalmology.com/ aao.org