Θα μπορούσαν τα γυαλιά να προστατεύσουν από τον COVID-19;

covid-19

Η χρήση γυαλιών φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες μόλυνσης από κορονοϊό, σύμφωνα με μία νέα μελέτη από την επαρχία Hubei της Κίνας. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο JAMA Ophthalmology, ένα ιατρικό περιοδικό. Μας λέει, λοιπόν, η έρευνα ότι όλοι πρέπει να φορούν γυαλιά, ώστε να αποφευχθεί η νόσος από τον COVID-19; Όχι ακριβώς, λέει ο οφθαλμίατρος Thomas Steinemann, κλινικός εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας και Καθηγητής οφθαλμολογίας στο Ιατρικό Κέντρο MetroHealth.

Σύμφωνα με τους οφθαλμίατρους, δεν υπάρχουν αρκετά ευρήματα που να στηρίζουν εξ ολοκλήρου τα αποτελέσματα της έρευνας.

«Είναι μια προκλητική και συναρπαστική μελέτη. Ωστόσο, θα χρειαζόμασταν μια πολύ μεγαλύτερη έρευνα πριν οδηγηθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα», δήλωσε ο Δρ Steinemann.

Ο κορονοϊός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω των ματιών με την επαφή σταγονιδίων βήχα, φτερνίσματος ή από το τρίψιμο των ματιών.

Μια πιθανή σύνδεση μεταξύ των γυαλιών και του κοροναϊού

Η μελέτη προήλθε από μια τυχαία παρατήρηση που έγινε από ερευνητές στην Κίνα. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ότι πολύ λίγοι από τους ασθενείς με Covid-19 φορούσαν γυαλιά στην καθημερινότητά τους. Σημειωτέον ότι η μυωπία είναι συχνή στην Κίνα. Εξέτασαν αρχεία νοσοκομείων με ασθενείς από Covid-19 και διαπίστωσαν ότι από τους 276 ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο για περίοδο 47 ημερών, μόνο 16 ασθενείς (5,8%) είχαν μυωπία ή προβλήματα όρασης που τους υποχρέωναν να φορούν γυαλιά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Παλαιότερες έρευνες δείχνουν ότι περισσότερο από το 30% των ανθρώπων στην περιοχή που έγινε η μελέτη χρειάζονταν γυαλιά.

Ο Δρ Steinemann λέει ότι θα μπορούσε να σχετίζεται με το ότι τα γυαλιά αποτρέπουν την άμεση επαφή των χεριών με τα μάτια. Ή μπορεί επίσης τα γυαλιά δρουν κι ως μερικό φράγμα, προστατεύοντας τα μάτια από σταγονίδια του βήχα ή του φταρνίσματος. Φυσικά, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν τα ευρήματα της μελέτης. Για παράδειγμα, τα άτομα που φορούν γυαλιά τείνουν να ανήκουν στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Η συγκεκριμένη ομάδα παρουσίαζε μεγαλύτερα ποσοστά τήρησης των μέτρων και παρέμεναν σταθερά στο σπίτι τους στη διάρκεια της πανδημίας. Ή ίσως πάλι οι άνθρωποι που μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη χρήση γυαλιών στην Κίνα να είναι λιγότερο πιθανό να μολυνθούν από τον ιό, επειδή δεν συχνάζουν σε μέρη με έντονη πολυκοσμία.

Πρέπει να φοράτε προστατευτικά γυαλιά προκειμένου να αποφύγετε τη νόσο COVID-19;

Είναι πολύ αμφιλεγόμενα και πρώιμα τα δεδομένα, ώστε να ισχυριστούμε ότι πρέπει να φοράμε προστατευτικά γυαλιά, δήλωσε ο Δρ Steinemann. Τα προστατευτικά γυαλιά και οι μάσκες προσώπου προσφέρουν πολύτιμη προστασία για το ιατρικό προσωπικό και για τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή υγείας. Παρόλα αυτά, για τους υπόλοιπους από εμάς, ο εμβολιασμός, η χρήση μάσκας, το συχνό πλύσιμο των χεριών και η τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων συνεχίζουν να είναι το καλύτερο όπλο μας κατά του ιού.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org