Γιατί τα άτομα που πάσχουν από τύφλωση φορούν γυαλιά ηλίου;

τύφλωση

Είτε εάν πρόκειται για την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία είτε γιατί ανταποκρίνεται στις αισθητικές προτιμήσεις του στιλ, τα άτομα με τύφλωση φορούν γυαλιά ηλίου για πολλούς από τους λόγους για τους οποίους τα φορούν κι όσοι μπορούν να δουν κανονικά.

Για παράδειγμα, τα άτομα με προβλήματα όρασης μπορεί να επιλέξουν να φορούν γυαλιά ηλίου για να μειώσουν τη φωτεινότητα, να βελτιώσουν την όραση, να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης παθήσεων που σχετίζονται με τα μάτια και, φυσικά, να προστατεύσουν τα μάτια τους από επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στους λόγους για τους οποίους τα άτομα με προβλήματα όρασης φορούν γυαλιά ηλίου:

Προστασία UV

Είτε κάποιος είναι πλήρως τυφλός είτε έχει πλήρη όραση, τα γυαλιά ηλίου που προστατεύουν από την UV ακτινοβολία είναι απαραίτητα για όσους περνούν χρόνο στον ήλιο.

Η έκθεση στο υπεριώδες φως μπορεί να είναι εξαιρετικά επιζήμια για το μη προστατευμένα μάτια. Συχνά, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία συνδέεται με σημαντικά οφθαλμικά προβλήματα, όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας.

Επειδή πολλά άτομα με προβλήματα όρασης έχουν ελάχιστη έως καθόλου δυνατότητα να διακρίνουν το έντονο φως, είναι ζωτικής σημασίας για αυτά να φορούν γυαλιά ηλίου όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους.

Βελτίωση της όρασης

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, τα περισσότερα άτομα με προβλήματα όρασης δεν είναι εντελώς τυφλά.

Στην πραγματικότητα, ο όρος «οπτική δυσλειτουργία» περιγράφει ένα εύρος αναπηρίας: από πολύ περιορισμένη όραση έως την ολική τύφλωση. Σύμφωνα με το VisionAware, περίπου το 85% όλων των ατόμων με προβλήματα όρασης μπορούν να διακρίνουν ως έναν βαθμό. Μόλις το 15% είναι πλήρως τυφλά.

Για άτομα με προβλήματα όρασης, τα γυαλιά ηλίου βοηθούν στη μείωση της έντασης του φωτός. Με αυτόν τον τρόπο, καθίσταται ευκολότερη η ικανότητα να διακρίνουν σχήματα και σκιές.

Είναι επίσης κοινό για τα άτομα με οπτικές δυσκολίες να αντιμετωπίζουν προβλήματα περιφερειακής όρασης. Επειδή τα γυαλιά ηλίου μειώνουν το έντονο φως, βοηθούν τη βελτίωση της εμβέλειας της όρασης.

Προστασία από μόλυνση ή τραυματισμό

Πολλοί άνθρωποι φορούν γυαλιά ηλίου τόσο σε εσωτερικούς χώρους όσο και σε εξωτερικούς για να προστατευτούν από φυσικούς τραυματισμούς.

Επειδή είναι δύσκολο για άτομα με προβλήματα όρασης να βλέπουν και να στρέφουν τα μάτια τους προκειμένου να τα προστατέψουν από πιθανούς κινδύνους (π.χ. ρίποι ανέμων, κλαδιά κ.α.), φορούν προστατευτικά γυαλιά προκειμένου να διατηρήσουν τα μάτια τους ασφαλή.

Ως μορφή ειδοποίησης

Τα γυαλιά ηλίου μπορούν να λειτουργήσουν κι ως οπτική ένδειξη για να βοηθήσουν τους τυφλούς στο κοινωνικό περιβάλλον. Η χρήση των γυαλιών σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους ή σε μέρη με έντονη πολυκοσμία είναι ένα είδος σημειωτικής. Με αυτόν τον τρόπο οι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω αντιλαμβάνονται ότι το συγκεκριμένο άτομο είναι τυφλό. Συνεπώς, γίνεται φανερό ότι το συγκεκριμένο άτομο χρειάζεται ειδική μεταχείριση στον τρόπο με τον οποίο κινείται στο χώρο.

Φορούν ειδικά γυαλιά ηλίου;

Δεν είναι ασυνήθιστο για τυφλά άτομα να φορούν γυαλιά χωρίς ειδική συνταγογράφηση. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειάζονται κάτι λίγο πιο συγκεκριμένο.

Για παράδειγμα, ορισμένα προβλήματα όρασης μπορεί να απαιτούν γυαλιά που φιλτράρουν συγκεκριμένα χρώματα του φωτός. Εφόσον, τα άτομα με προβλήματα όρασης δεν είναι πλήρως τυφλά, χρειάζονται πολλές φορές συγκεκριμένους τύπους προκειμένου να βελτιώσουν την όρασή τους, ανάλογα με το πρόβλημα που παρουσιάζουν.

Έτσι, ενώ οι ανάγκες ποικίλλουν ευρέως, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα άτομα με τύφλωση φορούν γυαλιά ηλίου για πολλούς από τους ίδιους λόγους που φορούμε κι εμείς: για να διατηρήσουν τα μάτια τους ασφαλή και να εξασφαλίσουν τη συνολική υγεία τους.

Πηγή:
allaboutvision. com